Zelena streha

Zelene strehe niso izum današnjega časa. Poznali so jih že v antiki, prav tako so bile zaželene v času renesanse, pred sto leti in ponovno danes.

Razlikujemo tri osnovne vrste:
1.) ekstenzivna ozelenitev,
2.) travna streha,
3.) intenzivna ozelenitev.

1.) Ekstenzivna ozelenitev strehe:
O ekstenzivni vrsti ozelenitve govorimo, ko imajo rastline na voljo samo nekaj centimetrov talnega substrata (npr. če konstrukcija ne sme biti preveč težnostno obremenjena). Zadostuje od 3 do5 centimetrov, v katere se zasadijo predvsem rastline iz skupine homulic. V takšnem primeru je obtežitev strehe pribl 50 kg/m², zato je izvedba običajno možna brez dodatnih ukrepov. Ko se enkrat razrastejo, skoraj ne potrebujejo nege in zelo redko dodatno zalivanje. Za to so primerne le vodoravne strehe ali takšne z majhnim naklonom. Po njih ni dovoljeno hoditi, razen ko jih negujete. So pa na pogled veliko lepše od običajnih dolgočasnih streh, ki so prekrite s prodom ali pločevino. Iz ekološkega vidika so zanimive, saj lahko zadržijo do 70 % letnih padavin. S tem razbremenite sistem, kjer je deževnica speljana v kanalizacijo. Zadržana voda lahko počasi izhlapeva in tako zagotovi boljšo mikroklimo ter zmanjša segrevanje zgornje strani strehe. Zato je npr. v Avstriji predvideno, da se morajo ravne strehe od določene velikosti naprej ozeleniti (npr. na industrijskih in skladiščnih halah, čeprav tega potem nihče ne vidi). Skoraj vsaka zasebna ravna garažna streha se lahko ozeleni brez večjega napora. Paziti je treba na trdnost korenin, tesnjenje in ustrezno izdelavo roba. Pomembno je tudi, da upoštevate zgoraj navedeno debelino plasti substrata, saj se v nasprotnem primeru priselijo trave, ki kmalu izrinejo homulice. V naslednjem sušnem obdobju pa se še te posušijo. Zato zelene strehe iz kombinacije homulic in trav, ki se občasno kje oglašujejo, niso smiselne. Na tržišču ponujajo tudi že pripravljene plasti, ki se položijo na enak način kot travna ruša v zvitkih. V takem primeru nujno priporočam, da se posvetujete s strokovnjakom.

2.) Travna streha:
Travne strehe potrebujejo pribl.10 cm talnega substrata. Obstajajo tudi strehe z večjim naklonom. Ekološki učinki so podobni in včasih celo boljši kot pri prejšnji vrsti ozelenitve. Travne strehe pa imajo eno pomanjkljivost, to je nega: travo je treba kositi vsaj enkrat letno, kar vedno znova predstavlja velik izziv. Pri tem mislim na varnostni vidik (nevarnost padca s strehe), uporabo naprave (kosilnica, motorna kosa ...) in odstranjevanje pokošenih ostankov, ki je zamudno in s tem drago. Odvisno od klimatskih pogojev in osončenosti potrebuje travna streha skoraj vedno dodatno zalivanje, ki se ne izvede ravno preprosto. Dodatna obremenitev strehe zaradi teže substrata je pribl.150 kg na m² in s tem v statičnem smislu velik zalogaj. Vsekakor upoštevajte, da travna streha ni za amaterje!

3.) Intenzivna ozelenitev:
Intenzivni ozelenitvi lahko rečemo tudi strešni vrt. Tukaj gre skoraj vedno za uporabne ravne strehe. Takšno streho lahko uredimo že tako, da nanjo postavimo korita za rastline, ki pa seveda zahtevajo ustrezno nego. Pri večjih koritih priporočam krmiljen sistem zalivanja. Uporabne travne površine na strehah so relativno težavne (velikost, košnja, zalivanje itd.). V vsakem primeru naj strešni vrt načrtuje in izdela strokovnjak, še posebej, če boste želeli imeti manjša drevesa ali grmičevje. Upoštevati je treba številne dejavnike, od statike do obremenitve vetra, trdnost korenin, tesnjenje strehe ter potreben sistem zalivanja. Že najmanjša napaka lahko prinese veliko posledično škodo (npr. vdor vode v spodaj ležeči prostor). Strešni vrtovi prinesejo visoko kakovost bivanja v gosto zagrajenih območjih, vendar zahtevajo visoke stroške postavitve in vzdrževanja.

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.