Kako pomladimo staro jablano?


 

 • 1. korak

  1. korak

  Nikar takoj ne odrežite! Najprej si dobro oglejte krošnjo. Določite koliko osnovnih vej želite obdržati in zamislite si izgled krošnje po odrezu.
   
 • 2. korak

  2. korak

  Izberite tri do pet enakomerno razporejenih stranskih vej za »ogrodje«. Te veje ne smejo biti raščene navpično. Ostale veje odstranite. Zelo enostavno boste to delo opravili z višinskim obvejevalnikom STIHL HT 75 – motorna žaga na drogu. Pred uporabo prosim natančno preberite navodilo za uporabo.
   
 • 3. korak

  3. korak

  Na preostalih vejah odstranite poganjke, ki rastejo strmo navzgor ali v notranjost. Močne veje, ki rastejo ob deblu in mečejo senco na »ogrodne« veje, prav tako odstranite. Upoštevajoč debelino vej lahko za odstranjevanje vej uporabite višinski obvejevalnik, škarje za odrez vej ali pa vrtne škarje.
   
 • 4. korak

  4. korak

  Veje, ki jih ne boste odrezali se bodo razvejale. Tekom časa nastanejo v krošnji metlaste zločeste tvorbe. Razredčite jih pošteno, da dobi les spet zrak in svetlobo.
   
 • 5. korak

  5. korak

  Seveda je potrebno odstraniti tudi ves bolan in mrtev les.
   
 • 6. korak

  6. korak

  Rane na večjih odreznih mestih morate obvezno prekriti z voskom za rane.Za to delo uporabite lopatico. V odprte rane se sicer lahko naselijo plesni ali drevesne gobe.
   
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.