Prezračevanje

Prezračevanje

Da vaša trava zadiha – osvežilna kura za travo

Ko izgine snežna odeja in trava še ne zeleni je najbolje viden travni filc, ki pokriva zemljo in duši travo.

Vertikutiranje (angl. Vertical cut), navpično striženje ali prezračevanje se imenuje pomladna osvežilna kura za vašo travo. Z električnim ali bencinskim prezračevalnikom (odvisno od površine trate in bližine sosedov) odstranite trdovratni mah, travni filc (odmrla sprijeta trava) in plevel. Na ta način omogočite zraku, hranilnim snovem in vodi lažji prehod do travnih korenin. Travne bilke bodo odpornejše in zasijale bodo v sveže zeleni barvi!

Rezila prezračevalnika morajo zarezati le nekaj milimetrov v globino. Zato je zaželjeno, da ima naprava možnost stopenjske nastavitve globine reza. Pred postopkom vertikutiranja, travo normalno pokosite, vendar ne prenizko (2 - 3 cm).

Najprimernejši čas za pomladno kuro je pozna pomlad, ko so tla suha in je že topleje (od + 10 ºC). Pazite, ker v mesecu maju že lahko nastopijo visoke temperature, takrat vertikutiranje nikakor ni priporočljivo. Če zamudite pravo pomladno obdobje, lahko postopek prezračevanja izpeljete še v poznem poletju, vendar takrat manj intenzivno, da ima trava še čas , da si opomore pred zimskim počitkom.

Trava in tla pred vertikuliranjem.

Po vertikutiranju je priporočljivo travo popeskati (da ruša postane rahlejša in propustnejša) in pognojiti. Setev trave je nujna le, če so na trati nastale večje gole površine.

Ob prvem vertikutiranju ne zarežite pregloboko, le površinsko »počešite«. Ostanki prezračevanja (nabere se presenetljivo velika količina odpadkov!) morajo biti odstranjeni s travne površine. Priporočamo pobiranje (sesanje) s kosilnico, ki ima zbiralno košaro in nastavljivo višino košnje. Če namreč izberete višino košnje nad višino travnih bilk, bo kosilnica le sesala. Nekateri prezračevalniki pa imajo sami zbiralne košare.

Delovanje prezračevalca

Ostanke lahko seveda uporabite v vašem kompostniku in tako nadaljujte naravno kroženje na vašem vrtu- vse kar na vrtu poberete, mu vrnete v obliki naravnega gnojila. S tem zmanjšate stroške za odvoz smeti in za nakup gnojil. Za kompostiranje so primerni vsi organski vrtni in hišni odpadki. Moč gnojila je odvisna od mešanice »zelenih« -z dušikom bogatih rastlinskih ostankov in »rjavih« - z ogljikom bogatih odpadkov. Za seseklanje vseh rastlinskih odpadkov uporabite primeren drobilnik (električni ali bencinski).

 

Trava in tla po končanem prezračevanju

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.