Pravilno sajenje sadnega drevja


 

 • 1. korak

  1. korak

  Izbira primerne sorte in zdravih sadik je najpomembnejši korak pri zasaditvi novega sadovnjaka. Za nakup optimalnih sadik, je včasih potrebno iti tudi na daljšo pot. Sadike naj bodo stare 1-2 leti.
   
 • 2. korak

  2. korak

  Mlada drevesa moramo obvezno podpreti s količkom. Na ta način bodo drevesa zasajena v ravni vrsti.
   
 • 3. korak

  3. korak

  Pred zasaditvijo, sadikam spodrežemo korenine. Poškodovane korenine moramo odrezati takoj za poškodovanim delom. Debelejše korenine skrajšamo za cca. 1 cm. Na odrezanih delih se kasneje razvijejo močnejše nove korenine.
   
 • 4. korak

  4. korak

  Sadilno jamo izkopljemo z lopato ali pa enostavneje z vrtalnikom za sadilne jame (STIHL BT 130).
   
 • 5. korak

  5. korak

  Luknja mora biti tako velika, da se korenine ne upogibajo. Po zasutju jame z izkopano zemljo, mora biti nivo zemlje ob sadiki višji od nivoja zemljišča.
   
 • 6. korak

  6. korak

  Na koncu sadike privežemo h količku. Najprimernejši čas za sajenje mladih sadnih sadik je pred začetkom zime. Mlade sadike obrežemo šele po prvi zmrzali.
   
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.