Nasveti strokovnjaka za nego vaše trate

motorna kosilnica STIHL

Trata mora biti odporna, pa vendar mora biti na pogled brezhibno nežna. Oboje dosežete s pravilno nego.  Walter Schwab je strokovnjak za trate in v bavarskem Waidhofnu skupaj z očetom Horstom goji posebno vrsto trave, namenjeno za parke ali stadione za nemško nogometno ligo.

Nasvet št. 1: izdatno gnojite

Ne dovolite, da bi vaša trata »stradala«. Gnojenje je pri negi trate nadvse pomembno. Kdor hrani trato štiri- do petkrat na leto s pravilnimi hranili, učinkovito preprečuje nastanek mahu in plevela. Priporočamo organsko-mineralno gnojilo. Delno je narejeno iz izvlečkov sladkorne pese, ki spodbujajo življenje pod zeleno preprogo. Zadnje gnojenje v letu izvedite septembra. Februarja ali marca, ko sneg že skopni, je čas za nov krog gnojenja. Velja pravilo: raje preveč kot premalo. Trata se ne more preveč »zrediti«, poleg tega organsko-mineralna gnojila nikoli ne škodijo.

Nasvet št. 2: košnja, košnja, košnja

Dejansko je zelo preprosto: večkrat kot boste kosili, lepša bo trata. Čeprav greste morda k frizerju samo vsaka dva meseca, pri košnji priporočamo dva- do trikrat na teden. Kdor veliko gnoji, mora namreč veliko kositi. Na stadionih je trava visoka slaba dva centimetra, na vrtu jo lahko pustite zrasti nekoliko več -  do 3,5 centimetra.

Nasvet št. 3: zalivanje – ja, utapljanje – ne

Pri zalivanju je bolje, če ste nekoliko varčnejši. Tukaj v nasprotju z gnojenjem velja: raje premalo kot preveč. Dodatno vodo potrebuje trava samo pri visoki vročini. Potreba po vodi je odvisna od posameznih temperatur in talnih razmer. Zato zelo težko rečem, koliko in kako pogosto je treba zalivati. Lahko pa rečem tako: v vročih sušnih obdobjih zalivajte dvakrat na teden. Vsakič s pribl. 15 litri na m2.

Nasvet št. 4: pustite trato pri miru

Če boste upoštevali navedene ukrepe, lahko za trato storite samo še eno stvar: pustite jo, da v miru raste.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.