Pozor pred motornimi žagami, ki ne izpolnjujejo zahtev EU

Vsako leto se v Evropi pojavlja več prodajalcev naprav, ki ne izpolnjujejo zahtev EU. Pri tem gre za neupoštevanje zadevnih zakonskih določil, predvsem varnostnih predpisov in predpisov o izpušnih plinih, ki zagotavljajo varnost uporabnikov in zaščito okolja.

Pri nemški ustanovi DPLF (Deutsche Prüf- und Zertifizierungsstelle für Land- und Forsttechnik), ki je priznana neodvisna institucija za testiranje, je bilo več različnih modelov motornih žag podvrženih vsem testom, ki jih mora opraviti takšna naprava pred lansiranjem na trgu EU. Testirane naprave niso ustrezale zakonskim določilom veljavnih varnostnih in okoljskih standardov. To vodi do visoke nevarnosti za poškodbe uporabnikov in drugih oseb ter do povečane obremenitve okolja in zdravja ljudi zaradi previsokih vrednosti izpušnih plinov. Izmerili so celo takšne izpušne vrednosti, ki so za večkratnik prekoračile zakonsko določene mejne vrednosti. Posledično se takšne naprave ne smejo prodajati v EU – naprave, ki so že na tržišču, pa predstavljajo resno tveganje.

V neposredni primerjavi pri treh izbranih testih, kjer so primerjali originalno motorno žago STIHL MS440 inmotorno žago PowerHaus KW 650, ki ne izpolnjuje zahtev EU, so se prikazale dejanske usodne posledice. Pri tem motorna žaga PowerHaus KW 6500 ne predstavlja samo nevarnosti za uporabnika, temveč tudi zavaja s podobnostjo z originalno napravo STIHL, saj ima podobno barvno zasnovo ter s tem krši barvno znamko oranžne/svetlo sive barve.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.