Plesen na trati

Kako se zoperstaviti plesni

Kot pri večini bolezni tudi tukaj velja: bolje je trata negovana, manj možnosti imajo plevel, plesen in ostale tegobe. Pa vendar, v celoti se plesni ni mogoče izogniti, saj jo lahko sprožijo zrak, dež ali stik s človekom ali živaljo. Pri tem je število vrst plesni skoraj tako obsežno, kot so obsežni vzroki za njen pojav. Sem spadajo predvsem:

  • zelo gosto razraščena trava,
  • stalna visoka obremenitev (npr. športna trata, pa tudi prepogosta hoja po njej pozimi),
  • visoka vlažnost, zastajanje vode,
  • preobilno mulčenje,
  • napačna vrednost pH tal.
  • zaraščen sloj travne ruše,
  • košnja na prenizko višino,
  • senčna lega, visoki zidovi, les,
  • obležano listje ali previsoka trava pozimi,
  • prekomerno hranjenje s hranili (voda, gnojilo).

Zaščita pred plesnijo se torej lahko začne s pravilno pripravo tal in ustrezno izbiro travne vrste. Držimo se pravila: »Enkrat, vendar takrat pravilno!«. Zato ob sajenju ne smemo gledati na denar, temveč izberemo kakovostna travna semena. Pri izbiri travne vrste je poleg njene kakovosti pomembno tudi, za kaj se bo pozneje uporabljala. Kdor bo na njej vsak dan igral nogomet, naj izbere ustrezno trpežno vrsto!

Vendar kaj storiti, če se plesen vseeno pojavi? Brez skrbi. Večina bolezni ni nevarnih in škodujejo samo našim očem, ki so prisiljene gledati takšno neugledno trato. Običajno zadostuje prezračevanje trate (npr. pri snežni plesni). Poleg tega je treba preveriti vrednost pH. Če je prenizka, pomaga raztros apna. Pri tem je nujno treba upoštevati tudi kakovost tal. Treba je razlikovati med peščenimi in ilovnatimi tlemi. Ena vrsta potrebuje tega več, druga manj.  

Pri večjem pojavu plesni pomaga samo še izkopavanje. Po veliki površini in s koreninami. Nikakor ne poskusite odstranit plesen tako, da trato pokosite na nizko višino! Po eni strani nizka trava spodbuja pojav plesni, po drugi strani se s košnjo plesen razširi na druge predele. Šele, če se plesen ponavljajoče pojavlja, je smiselno razmisliti o fungicidih, ki jih je običajno treba nanesti večkrat. Pri uporabi kemičnih sredstev bodite pazljivi. Pri neprimerni uporabi lahko škodujejo podtalnici. Pred uporabo se posvetujte s strokovnjakom.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.