Pomoč pri težavah s trato

Lepo negovana trata je žal tudi zelo obremenjena. Predvsem poleti se zelo intenzivno uporablja. Poleg tega ji vroče vreme in različne bolezni ne prizanesejo. Tukaj preberite o najobičajnejših težavah in ukrepih za reševanje nastale situacije:

Plevel
Najpogostejši zastopniki so regrat, osat, detelja ali druge nezaželene vrste trave. Veliko plevela pomeni, da trata ne prejme dovolj hranilnih snovi. Občutljive rastline potrebujejo več hranil kot plevel, zato se lahko ta bolje razbohoti v revnih tleh in izrine travne bilke. K temu pripomore pomanjkanje vode poleti, saj se trava hitreje posuši kot plevel. Pri tem vam bo pomagalo gnojenje. Pa tudi pogosta košnja na nizko višino, saj plevel potrebuje veliko svetlobe za kaljenje. Priporočamo tudi uporabo kakovostnih semen. Poceni semena že v osnovi vsebujejo delež plevela, poleg tega so zasnovana za hitro rast, ki je namenjena gosti travi, ne vedno kakovostni. Tudi redno in globoko prezračevanje preprečuje pojav plevela. Ko se plevel enkrat razraste, pomaga samo še njegovo izkopavanje.

Mah
Mah razjezi marsikaterega ljubitelja trate. Ta se sicer razraste samo na mestih, kjer se trava umika in je tako ne izriva. Zato sredstva za zatiranje mahu niso uporabna. Mah se razraste v predelih, kjer je bila trava pokošena na premajhno višino. Zato se mahu najlažje zoperstavite tako, da kosite na višjo višino košnje in zadostno gnojite. V senčnih predelih, npr. pod drevesi ali na vlažnih mestih, je treba tla izboljšati. Tukaj pomaga samo naknadna setev z dobro mešanico semen in usmerjenim gnojenjem. Mah se rad pojavi tudi v kislih tleh tj. v zbiti zemlji s pomanjkanjem zraka in zastajanjem vode. V tem primeru si pomagajte z drenažo.

Pojav plesni
Plesen je še ena težava, ki daje neugleden videz trati. Samo zelo redke vrste so nevarne. Naslednji dejavniki pospešujejo nastanek plesni: 
– zelo gosta travna ruša,
– močno zaraščen zgornji sloj,
– visoka vlažnost,
– napačna vrednost pH,
– prekomerno gnojenje,
– gosto listje pozimi.
Najboljše sredstvo proti pojavu plesni je negovana in zdrava trata. Ob pojavu plesni je najbolje, če pokličete strokovnjaka.

Razbarvanje 
Rumeni madeži med bujnim zelenim rastjem, to je nočna mora slehernega ljubitelja vrta. Vzroki so različni. Tukaj si preberite nekaj nasvetov k najpogostejšim težavam:

Rumeni madeži na trati
Rumeni vrhovi travnih bilk in bledo zelena trata nakazujejo na pomanjkanje železa in dušika. V takšnih primerih pomaga železovo gnojilo, ki se lahko doda vodi za zalivanje, ali preprosto poškropi. Učinek bo viden že čez nekaj dni.

Trata z madeži v kombinaciji z zastojem vode
Če deževnica ne more dobro odtekati in je trata prepredena z madeži, so običajno tla preveč zbita. Kot posledica se lahko pojavijo plesen in modre alge. Tukaj je treba tla zrahljati, da lahko odvečna voda odteče.

Predeli z madeži po zimskem mirovanju 
Madeži in plesen sta običajno neugleden spremljevalni pojav zime. Da to preprečite, pognojite trato avgusta ali septembra. V kombinaciji z raztrosenjem apna septembra ali oktobra in upoštevanjem višine košnje 5 cm bo trata pripravljena na zimo.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.