Pravilno gnojenje – hrana za vašo trato

Za običajno trato zadostuje gnojenje dvakrat letno. Najbolje, da se izvede spomladi in pozno poleti. Razen seveda, če kosite z mulčenjem in tako pokošena trava ostaja na trati. Glede tega preberite tudi prispevek naše strokovnjakinje Andree Heistinger. Z gnojenjem prejme trava pomembne hranilne snovi, predvsem dušik (N). Dušik spodbuja delitev celic in s tem razvoj vseh delov rastlin. Boljša gnojila vsebujejo tudi ustrezno razmerje kalija, ki ščiti pred boleznimi, in fosforja za spodbujanje rasti korenin.

Pred gnojenjem se priporoča prezračevanje trate. Zatem privoščite trati nekaj dni počitka, preden začnete z dejanskim gnojenjem. Pazite tudi, da tla niso več/še zamrznjena. Prav tako gnojila ne raznašajte pri neposrednih sončnih žarkih. Po vsakem gnojenju redno in bogato zalivajte, košnjo pa izvedite šele čez nekaj dni. Višina košnje pred gnojenjem naj bo pribl.5 cm.

Gnojenje pa ni namenjeno samo dovajanju hranilnih snovi v tla. Pomaga namreč tudi pri zatiranju plevela. Nekatere vrste gnojil takoj pomagajo zatirati deteljo in regrat, zato pred nakupom preberite informacije proizvajalca na embalaži.

Pozor: jeseni ne uporabite dušikovega gnojila!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.