Prezračevanje – razvajanje za vašo trato

 

Odmrli koščki trave in rastlinski ostanki, plevel ter mah tvorijo zaraščen sloj trave, ki duši trato. Prezračevanje imenujemo tudi navpično rezanje (angl. vertical cut) ali rezenje trate in travne ruše s posebnim orodjem. Pri tem postopku se zaraščen sloj in mah ter odmrla travna stebelca izruvajo iz tal. S tem preidejo zrak, voda in hranilne snovi lažje v koreninski del – in s tem se trata prezračuje. Optimalni čas za prezračevanje, priporočamo ga dvakrat letno, je med marcem in septembrom. Tla naj bodo že / še nekoliko topla (nad +10 °C). Pozor: spomladi in jeseni se lahko pojavijo vročinski vali. Takrat nikakor ne prezračujte trate. Prezračevanje pozno poleti naj bo manj intenzivno. Tako si bo trata opomogla in ustrezno pripravljena vstopila v zimski čas.

Nasvet:

  • Delajte v suhem vremenu.
  • Pred prezračevanjem travo pokosite kot običajno (2-3 cm), ne preveč!
  • Nastavitev globine prezračevalnika trate preizkusite na manj opaznem mestu.
  • Prvič ne zarežite pregloboko, obdelajte samo površinsko.
  • Ostanke prezračevanja odstranite s trate. Uporabite običajne grablje ali posebno košaro za travo, s katero boste že med prezračevanjem zbirali nastali material. Uporabite lahko tudi kosilnico z rezalno vetrnico, ki bo prav tako »posesala« material. Pozor: to priporočamo samo takrat, ko na trati ni kamnov oz. ko so bili ti odstranjeni.

Po prezračevanju je smiselno, da trato temeljito posujete s peskom in jo gnojite. Naknadna setev je potrebna samo na večjih neporaščenih delih. Čeprav bo trata po prezračevanju videti nekoliko »zdelana«, vas bo kmalu presenetila z bogato rastjo in bujno barvo. Učinek je opazen zelo hitro.  

 
 
 

Več o prezračevanju najdete na tej strani.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.