Zimsko spanje trate

Od januarja do marca, v nekaterih deželah prej ali pozneje, trata preide v zimsko spanje. Pri tem je treba paziti na nekatere dejavnike, ki bodo zagotovili popoln spomladanski razvoj. Kaj se zgodi, ko tla zmrznejo, in kaj storiti s snežno odejo? Tukaj boste izvedeli več.

Zmrzal in sneg

Ko trata zamrzne, postane bolj občutljiva. Večini je jasno, da takrat po njej ni dobro hoditi, prav tako je ne smete obremenjevati. Ko je prekrita s snežno odejo, nastane izolacija, ki ščiti travo pred mrazom in ledenim vetrom. Ne glede na to, kako dolgo ostane snežna odeja na trati, pustite jo! Tudi takrat odsvetujemo hojo po njej.

Predvsem pri družinah z otroci pa to ni tako preprosto. Otroci se ne zmenijo za občutljive poganjke, ki se pri igri prelomijo. Trava je namreč zelo občutljiva, ker je sestavljena iz do 80 odstotkov vode. Ko se poganjek zlomi, voda v njem zamrzne in ga uniči. Ker pozimi ni rasti, se trava ne more regenerirati. Posledice boste videli že pri prvem kopnenju snega. Na trati ostanejo rumeno rjavi madeži ali večje zaplate, ki so dovzetne za bolezni, npr. snežno plesen in snežni ožig.

Nasveti pri zasnovi vrta

Prav pri družinah z otroci priporočam, da se izbere trata, na kateri se lahko igrajo otroci. Tam bodo rasle bolj odporne vrste, vendar ne bo tako lepa na pogled. Pri okrasni trati pa priporočam postavitev poti iz tlakovcev ali kamnov, po katerih se naj izključno hodi. Ni treba dodatno omeniti, da dajo takšne poti trati prav poseben čar, poleg tega ostanejo čevlji suhi, trata pa ni obremenjena.


Spomladansko prebujanje

Da bi tudi družinski člani uživali v lepi trati in se na njej igrali in sproščali, je najbolje, da začnete gnojiti že v začetnem obdobju rasti, ko ni zmrzali. Pri tem priporočam predvsem dušikova gnojila za trato, da se spodbudi rast. Kolikor močneje je trata obremenjena pozimi, toliko bolj jo je treba nahraniti s hranili. Več o gnojenju najdete tukaj.

Nasvet: Če se je kdo odločil letos namestiti zalivalni sistem pod zemljo, to storite takrat, ko ne bo več zmrzali in še preden začne trava rasti.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.