Katalizator

Čist in brez vzdrževanja

STIHL je že leta 1988 kot prvi izdelal katalizator za motorne žage. Katalizator zmanjša vsebnost nezgorelih delcev v izpušnih plinih, tako da se izpust škodljivih ogljikovodikov zmanjša za do 80 %. Katalizatorja ni treba vzdrževati in učinkovito deluje ne glede na delovni položaj naprave. Naprave STIHL, ki so opremljene s katalizatorjem, imajo v oznaki modela črko D.

Kako deluje?
Katalizator zmanjša delež škodljivih snovi prek kemične reakcije t. i. naknadnega zgorevanja. Do naknadnega zgorevanja pride zaradi posebne prevleke iz plemenitih kovin. Z dovajanjem hladnega zraka se izpušni plini ohladijo.

Naknadno zgorevanje
Čeprav se pri naknadnem zgorevanju izpušnih plinov dosežejo zelo visoke temperature, tudi do1000 °C, se moč in toplotna bilanca motorja skoraj ne spremenita, saj ima ohišje dušilca zvoka posebno dvoplastno steno.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.