Kako deluje akumulatorska baterija

 

Akumulatorska baterija je sestavljena iz več celic z možnostjo polnjenja. Vendar kakšen je princip delovanja? In kako se razlikujejo različne tehnologije akumulatorskih baterij? Odgovore na ta vprašanja boste našli tukaj.

Pri polnjenju se akumulatorski bateriji dovaja električna energija, ki sproži kemični proces.
Ob priklopu naprave (porabnika) se baterija ponovno prazni. Pri praznjenju se kemični proces obrne in shranjena energija se sprošča v obliki elektrike.

 

Tehnologija akumulatorskih baterij STIHL

Litij-ionska (Li-Ion)

Litij-ionska tehnologija, ki jo uporablja tudi STIHL, je v porastu. Razlogi so v večji zmogljivosti celice in dejstvu, da ne prihaja do spominskega učinka.

Druge tehnologije akumulatorskih baterij

Nikelj-kadmijeva (NiCd)
Kadmij (Cd) je škodljiv za okolje. Zato so od leta 2006 v Evropski uniji te akumulatorske baterije prepovedane. Prodajajo se lahko samo še NiCd-celice, ki so bile že proizvedene.

Nikelj-metalhidridne (NiMH)
Nikelj-metalhidridne akumulatorske baterije so razširjene v nizkocenovnem segmentu. Slaba stran teh baterij je spominski učinek.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.