Princip delovanja akumulatorske baterije

Polnjenje

Pri polnjenju se litijevi ioni premikajo skozi elektrolit proti negativni elektrodi, kjer reagirajo v litijeve atome. Do reakcije pride s pomočjo elektronov, ki se premikajo prek zunanjega tokokroga proti elektrodi. Litijevi atomi se shranjujejo v ravnine negativnega materiala elektrode.

Praznjenje

Pri praznjenju je postopek obraten. Z oddajo elektrona se litijevi atomi pretvorijo v litijeve ione, ki se skozi separator premikajo nazaj do pozitivne elektrode. Na pozitivni elektrodi litijevi ioni reagirajo z elektroni v litijeve atome. Litijevi atomi se nato shranjujejo v pozitivnem materialu elektrode.

Separator

Separator loči pozitivno in negativno elektrodo, da prepreči notranji kratki stik. Hkrati prepušča litijeve ione, tako da lahko v celici pride do kemijskih reakcij pri polnjenju in praznjenju.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.