Meči

 

Tehnične lastnosti

Naj tej strani boste našli slovarček z najpomembnejšimi pojmi pri mečih STIHL.

 

Nagnjenost k povratnemu udarcu

Povratni udarec (»kickback«) tj. sunkovit premik žage navzgor je ena od najbolj nevarnih situacij pri delu z motorno žago. Do njega pride, ko veriga v predelu zgornje četrtine vrha meča zadene ob les ali trd predmet. Meči STIHL so zasnovani tako, da je povratni udarec čim manjši.

 

Število zob na premičnem koleščku

Število zob premičnega koleščka vpliva na lastnosti meča Rollomatic E. Premični koleščki z do 10 zobmi imajo manjšo nagnjenost k povratnim udarcem od modelov z 11 zobmi. Več kot je zob na premičnem koleščku, boljši je učinek žaganja. To velja predvsem takrat, ko delate z vrhom meča.

 

Korak

Korak premičnega koleščka dodeli meč Rollomatic določenemu verižniku in koraku verige.

 

 

Dolžina reza

Dolžina reza določa način uporabe in število pogonskih členov verige.

 

 

Širina kanalčka na meču

Za dobro vodenje verige ima meč ob robu kanal, po katerem se premikajo pogonski členi. Namenjen je tudi prenašanju olja za mazanje verige. Po obeh robovih kanalčka pa se premika veriga.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.