Navodila: naučite se profesionalnega rezljanja lesa z žago

 • Kaj je rezljanje z motorno žago oz. carving?
 • Na kaj moram biti pozoren kot začetnik?
 • Osebna zaščitna oprema za rezljanje z motorno žago
 • Navdihi in ideje
 • Katere motorne žage so primerne za rezljanje?
 • Katere vrste lesa so najprimernejše za rezljanje?
 • Rezljanje z motorno žago: navodila


Kaj je rezljanje z motorno žago oz. carving?

Že v 50-ih letih prejšnjega stoletja se je v rezbarstvu začela pojavljati nova veja: rezljanje z motorno žago. Pri tej vrsti umetnosti, imenovani tudi »carving«, gre za izdelavo in oblikovanje lesenih figur. Kot že ime pove, se pri tem uporablja motorna žaga. Izkušeni umetniki z motorno žago iz debel naredijo prave umetnine. Od preprostih src in gob, pa vse do metrskih zmajev in zahtevnih kosov pohištva. Pri rezljanju z motorno žago vas omejuje samo lastna domišljija!

Tisti, ki imate veliko izkušenj z motorno žago, boste hitro napredovali. Vendar se lahko te spretnosti naučijo tudi popolni začetniki.


Na kaj moram biti pozoren kot začetnik?

Prvi pogoj rezljanja je varna in strokovna uporaba motorne žage. Če še niste nikoli delali z motorno žago ali če se niste še nikoli udeležili tečaja rezljanja – nikakor ne obupajte. Potrebnih tehnik se boste hitro naučili. Vsak umetnik, ki dela z motorno žago, je bil nekoč začetnik.

Kako začeti? Začnite z izbiro ustrezne opreme in zanimivega projekta za začetnike!

Osebna zaščitna oprema za rezljanje z motorno žago

Pri delu z motorno žago, tudi če delate samo kot priložnostni umetnik, potrebujete ustrezna zaščitna oblačila. Sem med drugim spadajo hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev, zaščita sluha, zaščitna očala in rokavice iz trpežnega materiala. Več podrobnosti najdete v navodilih za uporabo svoje motorne žage.


Rezljanje za začetnike: navdihi in ideje

Za prvo rezljanje z motorno žago izberite preprostejši projekt. Najbolje geometrične figure in preproste predmete. Tako boste hitro dobili občutek za delo z motorno žago.
Naj vas naši kreativni projekti navdihnejo.

Srce iz lesa

Tridimenzionalna oblika srca je primerna za začetnike. Pri tem projektu se boste spoznali z gibi za zaobljenje ostrih robov. Poleg tega je to idealno darilo za vaše najljubše!
Več o srcu iz lesa >

Laterna iz lesa

S tem projektom boste vadili izdolbenje osnovne oblike in natančno rezljanje svetlobnih rež. Spoznajte tehniko rezljanja in izdelajte všečno dekoracijo za svoj vrt.
Več o laterni iz lesa >

Stol iz enega kosa lesa

Ali bi želeli izdelati nekaj večjega? Pri tem projektu boste sami iz celega masivnega kosa lesa izdelali rustikalen stol. Kos pohištva za vrt ali dnevno sobo – praktičen, lep, brezčasen.
Več o stolu iz lesa >

Svetilka iz debla

Z motorno žago boste kos debla spremenili v prelepo dekoracijo, ki se lahko uporablja kot svetilka, stolček ali klubska miza. Tukaj boste spoznali poševne reze in zaobljenje ostrih robov.
Več o svetilki iz lesa >

Katere motorne žage so primerne za rezljanje?
Pri rezljanju z motorno žago gre za natančne reze, filigrane vzorce in okrasne linije. Zato potrebujete rezalno garnituro Carving, sestavljeno iz ustreznega meča in primerne verige.
Zaradi ozkega vrha meča Carving prihaja zelo redko do povratnega udarca in tako je omogočeno žaganje zelo majhnih polmerov. Posebne verige imajo skrajšano zobno konico in zato prihaja do zelo malo vibracij. Takšne lastnosti olajšajo predvsem zelo natančno oblikovanje, npr. pri perju, kljunu in glavi lesenih figur.

Motorne žage Carving so že opremljene z ustrezno rezalno garnituro. Alternativno lahko rezalno garnituro Carving namestite tudi na naslednje motorne žage STIHL:
Na meče Carving
Na verige Carving


Katere vrste lesa so najprimernejše za rezljanje?

Na izbiro lesa vpliva več dejavnikov: od vrste lesa bo odvisen videz figure. Tudi mesto postavitve odloča. Za figuro na prostem uporabite vremensko odporne in robustne vrste lesa, ki ne potrebujejo zaščite in obdelave. Tako bo figura tudi na prostem ohranila svojo strukturo in barvo.  
Na naslednjem seznamu boste našli različne vrste lesa in njihove lastnosti:

Ustrezno
Neustrezno

Hrast: kljub dolgemu času sušenja je to zelo robusten in vodoodporen les.

Macesen: ena od redkih vrst iglavcev, ki spada med trd les. Ima dolgo obstojnost in intenzivno rdečkasto jedrovino.

Robinija: vremensko odporna vrsta, ki se preprosto obdeluje. Rumeno-zeleno ali rumeno-rjavo jedrovino z lazuro zaščitite pred posivitvijo.

Cedra: zaradi lepega rdečkasto rjavega vzorca in odpornosti na vremenske vplive je cedra zelo primerna za rezljanje.


Bor: bor je podvržen napadu plesnobe in mrčesa. Zato ga je treba pravilno negovati. Je slabo odporen na vremenske vplive in hitro trohni.

Smreka: tudi smreko je treba redno negovati in se hitro natrga.

Duglazija: posušen les duglazije se težko obdeluje in se hitro natrga.

Sadno drevje: zaradi svoje trdote in debeline kljub pisanim vzorcem ta les ni najbolj primeren za rezljanje.Nasvet
Lipa je idealen material za lesene figure, ki bodo postavljene v notranjih prostorih. Poleg tega je les več kot primeren za začetnike rezljanja z motorno žago. Lipa spada med mehki les, zato se preprosto obdeluje.

Rezljanje z motorno žago: navodila

Umetnosti rezljanja z motorno žago se lahko naučite z vajo. S pravilnim znanjem in nekaj potrpljenja boste hitro dosegli prve rezultate.
V naših navodilih boste videli, kako z motorno žago izdelate leseno figuro. Čeprav se koraki posameznih figur med seboj razlikujejo, boste vseeno spoznali osnovni način dela. Pa začnimo!

1. korak: izbira projekta
Izberite preprosto figuro in naredite skico. Geometrične figure ali preproste linije so primerne predvsem za začetnike. 

2. korak: priprava orodja

Pripravite primerno žago z mečem Carving. Ne pozabite na ostale pripomočke.

3. korak: izbira lesa

Določite mesto postavitve figure in njeno velikost. Nato poiščite ustrezen kos lesa.

4. korak: odstranjevanje skorje

Za boljšo obstojnost figure odstranite veje in skorjo.

5. korak: prenos oblike

Preden začnete z rezljanjem, s kredo za označevanje ali drugim pisalom na les prenesite obliko želene figure. Po potrebi si pomagajte s šablono.

6. korak: izžagovanje figure

Izžagajte obris figure. Pri tem bodite previdni in raje pustite nekoliko več lesa kot premalo. Pozneje boste lahko opravili morebitne popravke.

7. korak: obdelava podrobnosti in robov

Figuro dokončajte tako, da pogladite robove in obdelate konture. Brez skrbi: ni treba, da je oblika popolna. S poznejšim brušenjem figure boste lahko zgladili vse neravnine.

8. korak: brušenje figure

Po želji lahko figuro na koncu pobrusite z brusilnikom. Tako boste dosegli enakomerno in gladko površino.

Tako! Figura je končana. Odvisno od vrste lesa, ki ste jo uporabili, morate figuro ustrezno zaščititi pred plesnijo in trohnenjem.

Povzetek: rezljanje z motorno žago

 • Osnov umetnosti rezljanja z motorno žago se lahko sami priučite ali pa se udeležite tovrstnega tečaja. Vse ostalo pride samo z vajo.
 • Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Dodatne informacije najdete v navodilih za uporabo.
 • Za zelo natančno delo uporabite motorno žago z mečem Carving.
 • Izberite najprimernejšo vrsto lesa: hrast, macesen, robinijo ali cedro.
 • Vedno delajte samo z ostro verigo. Otopele rezalne zobe lahko brez napora kar sami naostrite.