Čiščenje avtomobila z visokotlačnim čistilcem

Čisto vozilo nam naredi vožnjo prijetnejšo. V naših vodnikih ponujamo nasvete, kako učinkovito očistiti svoje vozilo. Z visokotlačnim čistilcem se lahko spopadete z rahlo in tudi grobo umazanijo. Pravi dodatki in pravo čistilno sredstvo naredijo čiščenje vozila še učinkovitejše.

VISOKOTLAČNI ČISTILNIK ZA ČIŠČENJE AVTOMOBILA

Visokotlačni čistilnik bo z visokim pritiskom učinkovito odstranil umazanijo z vašega avtomobila. Tako vam ni treba ročno čistiti celotne karoserije. Pri tem je treba upoštevati nekatera pravila, ki bodo preprečila poškodbe na avtomobilu.

PRIMERNI VISOKOTLAČNI ČISTILNIKI ZA VAŠ AVTOMOBIL

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri visokotlačnega čistilnika za čiščenje avtomobila? Kot prvo, naprava vam mora omogočati nenaporno delo. Pri tem teža naprave ni zanemarljiva. Visokotlačni čistilnik serije RE 90 na primer tehta samo 9,8 kilograma in je zato več kot primeren za čiščenje avtomobila. Visokotlačni čistilniki za čiščenje avtomobila morajo zagotavljati minimalni pritisk 80 barov, več kot 200 barov pa ne boste potrebovali. Na učinkovitost čiščenja pa ne vpliva samo pritisk, temveč tudi količina vode. Naprava naj bi zagotovila pretok vode od 300 do 500 litrov na uro. Pri čiščenju avtomobila izberite takšne modele, ki omogočajo dodajanje čistila in ki so opremljeni z dodatki, npr. čistilno krtačo. Pri vseh visokotlačnih čistilnikih STIHL so ti pogoji izpolnjeni.

ČIŠČENJE AVTOMOBILA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM: NASVETI

Med čiščenjem avtomobila ne izpostavljajte večjim temperaturnim nihanjem. Zato avtomobila z visokotlačnim čistilnikom ne čistite, ko npr. zunanje temperature pozimi dosežejo –10 °C. Topla voda lahko namreč povzroči majhne razpoke na hladnem laku. Pri čiščenju poleti je najbolje, če avtomobil čistite zjutraj ali zvečer, da pregretega laka ne preobremenjujete s hladno vodo. Pri zelo visokih ali nizkih zunanjih temperaturah prav tako odsvetujemo ročno pranje ali obisk avtopralnice.

Ko avtomobil čistite z visokotlačnim čistilnikom, zagotovite, da curek vode prši na površino pod zelo ostrim kotom (s strani), z nizkim pritiskom in zadostno razdaljo (vsaj 25 cm) od vozila. Če pritisk ne zadostuje za odstranitev umazanije, ga lahko postopoma in počasi povečujete. Pazite, saj lahko previsok pritisk (več kot 200 barov) poškoduje lak.

ALI JE DOVOLJENO ČIŠČENJE AVTOMOBILA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM?

Čiščenje avtomobila z visokotlačnim čistilnikom na lastnem zemljišču ali javni cesti ni dovoljeno povsod. Vodni curek lahko namreč z avtomobila spere olje, ki bi lahko zašlo v zemljo, podtalnico ali kanalizacijo. Pa tudi odpadne vode, ki ne vsebuje olja, ni dovoljeno odvajati v javno kanalizacijo ali odprto vodno telo. Vse to bi znatno obremenilo okolje.

Zato je čiščenje avtomobila velikokrat dovoljeno samo tam, kjer je na odtoku nameščen lovilnik olja, kot je to na primer v avtopralnicah. Zaradi varovanja okolja vam priporočamo, da avtomobil vedno čistite samo na ustreznih pralnih mestih ali v avtopralnicah. Za vsak slučaj se pred čiščenjem avtomobila pozanimajte glede veljavnih predpisov v svoji občini.

ČIŠČENJE AVTOMOBILA: PRAVNE ZAHTEVE

Čiščenje avtomobila na zasebnem zemljišču je dovoljeno samo pod zelo strogimi zakonskimi zahtevami. Upoštevajte lokalne predpise glede čiščenja avtomobilov. Priporočamo, da se prej pozanimate pri pristojnem uradu.

ČIŠČENJE MOTORJA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

Čiščenje motorja je prepovedano tam, kjer ni nameščenega lovilnika olja. Zato čiščenje motorja z visokotlačnim čistilnikom ni dovoljeno na zasebnem zemljišču ali cesti, pa tudi v večini samopostrežnih avtopralnic ne. Pred takšnim čiščenjem se pozanimajte o veljavnih predpisih.

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z visokotlačnimi čistilniki vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo npr. zaščitna očala. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

Najprej ročno odstranite umazanijo, kot so listje in veje. Tako leseni deli ne bodo poškodovali laka, ko boste curek vode usmerili v avtomobil.

Zdaj začnite s čiščenjem avtomobila z visokotlačnim čistilnikom. Uporabite ploščato šobo in začnite z najmanjšim pritiskom. Zagotovite minimalno razdaljo 30 cm od avtomobila, da ne poškodujete laka in občutljivih gumijastih delov. Curek naj ob avtomobil udarja pod ostrim kotom in sperite grobo umazanijo. Tudi platišča in pnevmatike lahko previdno očistite z visokotlačnim čistilnikom. Pri tem v dele avtomobila iz gume ne usmerite neposrednega vodnega curka.

Pri močno umazanih platiščih nanesite čistilo za platišča. V skladu z navodili ulijte šampon za avtomobil v škropilni komplet in tega pritrdite na visokotlačni čistilnik. Z uporabo visokotlačnega čistilnika porazdelite čistilo po avtomobilu. Pazite, da s šamponom očistite samo kovinske dele. Vsebovan vosek namreč ni primeren za steklene in plastične površine. Čistilo pustite učinkovati nekaj minut.

Čistilno krtačo pritrdite na visokotlačni čistilnik in z njo umijte avtomobil. Alternativno lahko uporabite mehko gobo. Zdaj očistite platišča, saj se je umazanija že namočila.

Avtomobil sperite z visokotlačnim čistilnikom, da odstranite vse ostanke umazanije. Nato ga pobrišite do suhega z mehko krpo ali usnjeno krpico za šipe.

POVZETEK: ČIŠČENJE AVTOMOBILA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

  • Z visokotlačnim čistilnikom boste avtomobil očistili hitro in brez napora.
  • Pred delom se na občinskem uradu pozanimajte o zakonskih predpisih glede čiščenja avtomobila. Čiščenje avtomobila na zasebnem zemljišču in cesti je velikokrat prepovedano.
  • Čiščenje motorja je dovoljeno samo tam, kjer je v odtoku nameščen lovilnik olja. Na tak način obvarujete okolje pred škodljivimi ostanki olja.
  • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
  • Pri čiščenju avtomobila uporabite nizek tlak, ostri kot padanja curka na površino (poševno) in dovolj veliko razdaljo, da ne poškodujete laka. Pri čiščenju uporabite ploščato šobo.
  • Najprej ročno odstranite umazanijo, kot so listje in veje. Nato z visokotlačnim čistilnikom najprej sperite grobo umazanijo.
  • Zatem na lakaste površine nanesite šampon za avtomobil, večjo umazanijo na platiščih pa odstranite s čistilom za platišča. Avtomobil nežno očistite z mehko čistilno krtačo na visokotlačnem čistilniku ali mehko gobo. Na koncu ga sperite s čisto vodo in temeljito osušite.

Najbolje bo, če boste avtomobil čistili, ko bo umazanija še sveža. Posušena umazanija se namreč odstrani le s težavo. Poleg tega avtomobila ne čistite v ekstremnih temperaturah, da ne poškodujete laka. V zelo hladnih dnevih avtomobila ne čistite. Ob vročih dnevih ga čistite zjutraj ali zvečer.

Čiščenje avtomobila z visokotlačnim čistilnikom je dovoljeno, če imate v odtoku nameščen lovilnik olja. Tako voda z ostanki olja ne more zaiti v tla. Pozanimajte se pri lokalnem pristojnem organu.

Ob pravilni uporabi visokotlačni čistilnik ni škodljiv za avtomobil. Uporabite nizek pritisk, oster kot vpadanja curka in zadostno razdaljo (najmanj 25 centimetrov).

Potrebujete med 80 in 200 barov. Več ne boste potrebovali, poleg tega bi lahko poškodovali lak. Vsi visokotlačni čistilniki STIHL nudijo vsaj 80 barov pritiska.

Za pranje avtomobila so primerni visokotlačni čistilniki, ki nudijo vsaj 80 barov pritiska. Uporabite na primer visokotlačni čistilnik STIHL RE 110 ali RE 130 plus.

To je odvisno od vrste čiščenja. Če avtomobil čistite z visokotlačnim čistilnikom, ohranite minimalno razdaljo 25 centimetrov, da ne poškodujete laka. Poleg tega uporabite nizek pritisk, ki ga po potrebi povečujte.