Čiščenje fasade

Redno čiščenje fasade bo poskrbelo za brezhiben videz vaše hiše. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako jo hitro in učinkovito očistite.

Hišna fasada je ves čas izpostavljena zunanjim vplivom. Dež, prah in umazanija se nalagata na njene površine, dodatno pa jo obremenjujejo tudi UV-žarki, vročina in zmrzal. S časom je na njej mogoče opaziti neugledne vidne sledove. S temeljitim čiščenjem in dosledno nego z visokotlačnimi čistilniki in preprostimi domačimi čistilnimi sredstvi se boste temu uspešno zoperstavili.

ČIŠČENJE HIŠNE FASADE: RAZLIČNI TIPI FASAD

Preden vzamete visokotlačni čistilnik iz garaže ali vrtne lope, si fasado natančno oglejte. Različni materiali se namreč različno čistijo. Prav tako je treba preveriti stanje zunanje stene: stare in poškodovane fasade čistite samo po dogovoru s strokovnjakom.

ČIŠČENJE FASADE IZ KLINKERJA

Fasade iz klinkerja so narejene iz zidakov, ki so žgani pri zelo visokih temperaturah. Pri tem postopku se pore materiala zaprejo, kar prepreči vpijanje vlage in nalaganje umazanije. Zato so fasade iz klinkerja zelo odporne in imajo dolgo življenjsko dobo. Z redno nego in doslednim čiščenjem bo ta naravni material ostal več let v brezhibnem stanju. Umazanijo s klinkerja boste hitro odstranili.

Uporabite visokotlačni čistilnik.

Vendar prej preverite, da je fasada zares iz dvojno žganega klinkerja in ne iz navadne opeke. Kakovosten klinker zdrži tlak do 200 barov, mehka opeka pa bi pri takšnem pritisku že začela pokati. Pazljivi bodite tudi pri ohlapno položenih kamnih ali poškodovanih fugah.

Pri čiščenju fasade iz klinkerja s krtačo ne izvajajte krožnih gibov, saj bi lahko poškodovali zaščitno plast zidakov.

ČIŠČENJE FASADE Z OMETOM

Porozne in grobe fasade z ometom so dovzetne za nabiranje prahu in saj. Z dežjem se umazanija prenaša v poglobitve, od koder jo le s težavo odstranite. Zato je nujno, da jo temeljito očistite z visokotlačnim čistilnikom.

Stabilne fasade z apneno-cementnim ometom lahko brez pomislekov čistite z vodnim curkom. Pri tem je samo pomembno, da predolgo ne ostanete na istem mestu: sicer bi lahko zaradi močnega curka vode odstopila barva ali drug material. Pomagate si lahko tudi s ploščato šobo.

Fasada z zaključnim slojem na osnovi umetnih smol pa ne prenese visokotlačnega čistilnika. Zato najprej na manj opaznem mestu z nizkim tlakom in na ustrezni razdalji testirajte obstojnost materiala. Predvsem takrat, ko je pod zunanjim ometom položen toplotno-izolacijski sistem (ETICS), priporočamo manj intenziven pristop – uporabite mehko krtačo in blago čistilno sredstvo.

S časom se začneta omet in barva krušiti in odstopati. Da bi preprečili poškodbe med čiščenjem, predhodno z brisanjem po fasadi preverite njeno stabilnost in morebiten pojav razpok. S testom trkanja boste našli morebitna votla mesta. Če boste našli poškodovana mesta, fasade nikakor ne začnite čistiti. V tem primeru bo potrebno novo barvanje ali celo saniranje fasade.

ČIŠČENJE FASADE IZ LESA

Tudi lesene obloge okoli hiše je treba občasno očistiti. Obdelan les je zaščiten pred vremenskimi vplivi in vlago, ga pa je treba redno čistiti. Poleg tega so lesene fasade dovzetne za sivenje. Če vam to ni všeč in želite takšne predele odstraniti, je treba fasado temeljito očistiti.

Z visokotlačnim čistilnikom boste dosegli dobre rezultate. Preden čistite leseno fasado, se prepričajte, da je z vseh strani zatesnjena, tako da voda ne bo prišla do toplotne izolacije, ki je pod njo. Odprte lesene fasade raje čistite ročno.

Ne uporabite rotor šobe, saj lahko močan vodni curek poškoduje leseno površino. Ohranite večjo razdaljo od fasade (pribl. 25 cm), najprej začnite z manjšim pritiskom, ki ga po potrebi povišajte:

 • Trd les listavcev, npr. akacije in hrasta, prenese vodni pritisk do največ 110 barov.
 • Mehek les iglavcev, npr. smreka in macesen, prenese vodni pritisk do največ 50 barov.

Delajte tako dolgo, da bo celotna fasada imela enoten videz. Nato pustite, da se les posuši. Razveselili se boste brezhibnega videza svoje fasade. Med čiščenjem se odstrani vrhnja plast lesa, tako da na koncu ostane groba in občutljiva površina. V takšnem stanju je zelo dovzetna za vlago in umazanijo, zato jo morate dobro zaščititi.

SPLOŠNI NASVETI ZA ČIŠČENJE FASADE

 • Visokotlačnega čistilnika ne smete uporabiti na dežju ali v vlažnem okolju.
 • Pri delu na višini naj vam nekdo pomaga, ki bo pazil na vašo varnost in držal lestev.
 • Zaprite okna in vrata. Prelepite stikala za luči in vtičnice.
 • Odstranite rastline in dekorativne elemente.
 • Čistilno sredstvo in vodni pritisk testirajte na manj opaznem mestu.
 • Čistilno sredstvo in vodni pritisk testirajte na manj opaznem mestu.

ČIŠČENJE FASADE: VISOKOTLAČNI ČISTILNIKI

Visokotlačni čistilniki predstavljajo učinkovite pomočnike za čiščenje vaše hiše. Zaradi visokega vodnega tlaka boste hitro in brez težav očistili celo najtrdovratnejšo umazanijo. Nadvse praktično: velikokrat zadostuje že samo voda pod pritiskom.

Po potrebi lahko učinkovitost čiščenja izboljšate s čistilnim sredstvom. Vnaprej preverite, ali je hišna fasada občutljiva na kislino. Za fasade iz naravnega kamna in fasade z ometom lahko uporabite izključno nevtralna ali alkalna čistilna sredstva. Za obvarovanje okolja uporabite biološko razgradljiva čistilna sredstva, ki temeljijo na rastlinski osnovi.

OČISTITE FASADU VISOKOTLAČNIM ČISTAČEM

1. korak: predhodna obdelava

Fasado zmočite z visokotlačnim čistilnikom. Pri tem z zidov odstranite grobo umazanijo. Pri neobčutljivih fasadah uporabite čistilec površin STIHL RA 110. S tem nastavkom boste hitro in brez brizganja očistili vodoravne in navpične površine. Poleg tega lahko nastavite vodni pritisk in ga prilagodite površini, ki jo želite čistiti.

2. korak: namočenje

Čistilno sredstvo z visokotlačnim čistilnikom izdatno raznesite po površini in počakajte, da nekaj časa učinkuje. Pri tem poskrbite, da ostane fasada vlažna, tako da se čistilno sredstvo ne izsuši.

3. korak: krtačenje

Po potrebi zid skrtačite s čistilno krtačo.

4. korak: spiranje

S čistilcem površin sperite umazanijo in peno s fasade. Delajte od zgoraj navzdol. Tako boste preprečili, da bi se umazanija prenesla na že očiščene površine.

ČIŠČENJE FASADE: DOMAČA ČISTILNA SREDSTVA

Za čiščenje manjših površin in pri manjši umazaniji zadostujejo vroča voda, krtača in mazalno milo ali čistilno sredstvo. Pa tudi čistilo za kamnite površine in fasade STIHL lahko ročno raznosite s škropilno napravo.

ČIŠČENJE FASADE BREZ VISOKOTLAČNEGA ČISTILNIKA

1. korak: namočite fasado

Namočite fasado s pršeno vodo iz vrtne cevi.

2. korak: uporabite čistilno sredstvo

Čistilno sredstvo enakomerno porazdelite po zidovih. To najlažje storite s škropilnimi napravami in škropilnicami.

3. korak: čiščenje hišne fasade

Skrtačite in zdrgnite površine od zgoraj navzdol. Zatem sperite umazanijo z vodo.

ČIŠČENJE FASADE PRI ORGANSKI UMAZANIJI

Plezalke, alge in ptičji iztrebki so neugledni in lahko poškodujejo fasado. Za trajno zaščito pred organsko umazanijo je treba uporabiti pravilno tehniko in primerna čistilna sredstva.

Zimzeleni bršljan ščiti zidove pred pregrevanjem poleti in predstavlja vir hrane za številne ptice in žuželke. Pa vendar ta rastlina raste hitro in lahko poškoduje zaključni sloj fasade.

Odstranjevanje bršljana s fasade:

Oprijemalne korenine intenzivno namočite z vodo. Nato enega za drugim od zgoraj navzdol odtrgajte ali spraskajte poganjke. Zelo trdovratno priraščene oprijemalne korenine pa kar odrežite. Pri tem delajte počasi in pazljivo, da ne poškodujete fasade. Ko boste odstranili vse poganjke in oprijemalne korenine, izkopljite tudi glavne korenine v tleh. Bršljan je zelo trdovratna rastlina, zato je ne smete odložiti na kompost. Najprej jo nekaj dni pustite ležati na soncu, da se posuši. Nato jo lahko odložite med biološke odpadke.

Fasade hiš rade napadejo alge. Predvsem tankoslojne kontaktne fasade so podvržene nastanku alg, saj se na zunanjih stenah nabira večja količina kondenzata. In prav ta predstavlja najpomembnejši življenjski pogoj za alge ter spodbuja njihov razvoj.

Pojav alg na zidovih sicer ne škoduje niti vam niti fasadi. Pa vendar alge velikokrat spremljajo plesni, ki pa so škodljive, zato jih je treba obvezno odstraniti.

Alge lahko odstranite z okolju prijaznimi domačimi čistilnimi sredstvi, kot je soda. Pri uporabi sode obvezno nosite zaščitna očala, saj le ta draži oči.

Ptičji iztrebki so agresivna snov, ki lahko poleg tega raznaša bakterije. K sreči se lahko brez težav odstranijo. Običajno zadostuje, če madeže omočite s toplo vodo in čistilnim sredstvom, zatem pa jih sperete. Pri tem si lahko pomagate tudi z visokotlačnim čistilnikom.

POVZETEK: ČIŠČENJE FASADE

 • Za zagotavljanje lepe fasade na hiši, jo je treba redno in temeljito čistiti.
 • Odvisno od tipa fasade lahko uporabite visokotlačni čistilnik ali pa jo očistite kar z roko.
 • Stabilne fasade iz klinkerja, lesa ter fasade z ometom se lahko čistijo z vodo pod pritiskom. Pri občutljivejših fasadah z zaključnim slojem na osnovi umetnih smol in kontaktnih fasadah ETICS priporočamo manj intenzivno čiščenje. Poškodovane in stare fasade čistite samo po dogovoru s strokovnjakom.
 • Za čiščenje manjših površin in pri manjši umazaniji zadostujejo vroča voda, krtača in mazalno milo ali čistilno sredstvo.
 • Organska umazanija, npr. plezalke in alge, kazi videz fasade.
 • Za trajno odstranitev bršljana je treba najprej odstraniti oprijemalne korenine ali jih celo odrezati. Nato izkopajte korenine in rastlino posušite na soncu.
 • Vlažne površine spodbujajo nastanek alg. Predvsem tankoslojne kontaktne fasade (ETICS) s toplotno izolacijo so dovzetne za pojav alg. S čistilom za fasade ali sodo jih boste odstranili. Pri uporabi sode obvezno nosite zaščitna očala, saj ta draži oči.
 • Ptičje iztrebke boste hitro in učinkovito odstranili z visokotlačnim čistilnikom ali pa kar z vodo in mazalnim milom.

Za čiščenje fasade so primerni mazalno milo, čistilna sredstva ali posebna čistila za fasade, odvisno od tipa fasade. Pri uporabi visokotlačnega čistilnika velikokrat zadostuje že samo pritisk vode brez čistilnega sredstva. Za obvarovanje okolja uporabite biološko razgradljiva sredstva.

Fasado boste učinkovito in brez napora očistili s čistilcem površin, npr. RA 110. Manjše površine in blago umazanijo lahko odstranite z domačimi čistilnimi sredstvi in drgnjenjem. Občutljivi tipi fasad, npr. fasade z zaključnim slojem iz umetnih smol in tankoslojne kontaktne fasade s toplotno izolacijo, potrebujejo bolj nežen pristop. Stare in poškodovane fasade čistite samo po dogovoru s strokovnjakom. Pri uporabi sredstev za čiščenje in nego upoštevajte lokalne predpise o odpadnih vodah.

Ustrezen visokotlačni čistilnik za čiščenje fasade boste našli brez težav. Model naj bo združljiv z nastavkom za čiščenje površin, ki bo temeljito odstranil umazanijo s fasade. Čistilec površin STIHL RA 110 je na primer združljiv z visokotlačnimi čistilniki RE 90–RE 170 in je zasnovan za velike vodoravne in navpične površine.

Moč vodnega pritiska je odvisna od posameznega primera. Občutljive fasade čistite z manjšim pritiskom, robustne fasade, npr. iz klinkerja ali lesa, pa prenesejo tudi višje vrednosti. V vsakem primeru delajte pazljivo in le počasi povišujte delovni pritisk, tako da ne poškodujete fasade.

Moč vodnega pritiska je odvisna od posameznega primera. Občutljive fasade čistite z manjšim pritiskom, robustne fasade, npr. iz klinkerja ali lesa, pa prenesejo tudi višje vrednosti. V vsakem primeru delajte pazljivo in le počasi povišujte delovni pritisk, tako da ne poškodujete fasade.