Čiščenje kovinskega vrtnega pohištva

Čiščenje kovinskega vrtnega pohištva je nadvse preprosto. A tudi pri tem je treba upoštevati nekatere dejavnike. V tem prispevku boste izvedeli, na kaj morate biti pri tem pozorni.

KATERO VRTNO POHIŠTVO IZ KOVINE OBSTAJA IN KAKO SE ČISTI?

POb začetku vsake sezone očistite vrtno pohištvo iz kovine. Čiščenje je nadvse preprosto. Pa vendar je treba upoštevati vrsto materiala. Najpogosteje gre za litoželezne konstrukcije s prašnim lakiranjem ali lakirane kovinske konstrukcije. Vsaka vrsta se čisti nekoliko drugače.

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z visokotlačnimi čistilniki vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo npr. zaščitna očala. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

ČIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ LITEGA ŽELEZA

Čiščenje litoželeznega vrtnega pohištva je nadvse preprosto. Ker je staromoden oz. nekoliko rjast videz zaželen, gre tukaj predvsem za odstranjevanje grobe umazanije in ostankov rastlin. To gre najbolje z visokotlačnim čistilnikom z rotor šobo, ki bo učinkovito počistila trdovratno umazanijo. Pomagate si lahko tudi z univerzalnim čistilnim sredstvom CU 100. Dodatno čistilno sredstvo lahko raznesete tudi z dozirnikom pene. Pustite učinkovati kratek čas, nato sperite s ploščato šobo in čisto vodo. Pustite, da se posuši. Končano.

ČIŠČENJE LAKIRANEGA ALI PRAŠNO LAKIRANEGA VRTNEGA POHIŠTVA IZ KOVINE

Ne ostavljajte jesensko lišće na travnjaku. Ukoliko travnjak prezimi s opalim jesenskim lišćem postat će osjetljiv na gljivične zimske bolesti, poput snježne plijesni. Nemojte se umarati i grabljati suho lišće, jednostavno ga pokosite, miks lišća i trave kojeg ste upravo pokosili lako se kompostira. Ne spaljujte lišće, pustite da uradi prirodni krug i kompost koji ste sami napravili iskoristite kao prirodno gnojivo.

KDAJ JE NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA ČIŠČENJE POHIŠTVA IZ KOVINE?

Lakirano in prašno lakirano vrtno pohištvo iz kovine najprej temeljito očistite ob začetku vrtne sezone, nato enkrat mesečno odstranite umazanijo, na koncu sezone pa ga spet temeljito očistite pred prezimovanjem. Litoželezno pohištvo pa očistite samo na začetku vrtne sezone.

ČIŠČENJE IN ODSTRANJEVANJE RJE Z VRTNEGA POHIŠTVA IZ KOVINE

Če je rje na litoželeznem vrtnem pohištvu preveč, potem je čas za njeno odstranjevanje. To boste nadvse preprosto opravili z visokotlačnim čistilnikom STIHL, kompletom za mokro peskanje in primernim granulatom SB 90. Ta je združljiv z vsemi visokotlačnimi čistilniki kompaktnega razreda.

Z enakim materialom lahko brez težav odstranite tudi star lak z vrtnega pohištva iz kovine. V tem primeru pa si nataknite zaščito za usta in nos, pa tudi zaščitna očala, ki pa jih tako ali tako morate uporabljati pri vsaki uporabi visokotlačnega čistilnika.

SHRANJEVANJE KOVINSKEGA VRTNEGA POHIŠTVA PO ČIŠČENJU

Litoželeznega vrtnega pohištva vam po koncu sezone ni treba shranjevati. To je odporno, tako da je lahko tudi pozimi na prostem. Drugače pa je pri prašno lakiranem in lakiranem pohištvu iz kovine: po temeljitem čiščenju ob koncu sezone pohištvo do konca posušite in ga shranite na suho mesto.

POVZETEK: ČIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ KOVINE

  • Vrtno pohištvo iz kovine se preprosto čisti.
  • Pri litoželeznem pohištvu lahko brez pomislekov uporabite visokotlačni čistilnik.
  • Pri prašno lakiranem in lakiranem pohištvu pa morate biti bolj pazljivi.
  • Z visokotlačnim čistilnikom STIHL lahko vrtno pohištvo iz kovine očistite, z dodatno opremo pa lahko tudi odstranite rjo in star lak.
  • Prašno lakirano in lakirano vrtno pohištvo po zadnjem čiščenju v sezoni shranite na suho.