Čiščenje lesene terase

Ko jo obremenjujejo vremenski vplivi: pokazali vam bomo, kako s preprostimi sredstvi očistite svojo leseno teraso.

KAKO PRAVILNO OČISTITI LESENO TERASO

S časom se les na terasi zaradi umazanije zabarva in je videti neugleden. Predvsem v senčnih legah nastanejo zelene obloge, ki jih je treba odstraniti. S preprostimi domačimi sredstvi gre to povsem preprosto. V kolikor imate doma visokotlačni čistilnik, bo z uporabo pravilnega nastavka prav tako na nežen in učinkovit način poskrbel za čistost svoje lesene terase. Pokazali vam bomo kako!

USTREZNA OPREMA ZA ČIŠČENJE LESENE TERASE

Načeloma je treba leseno teraso redno pometati, da ne pride do nastanka trdovratne umazanije. Za bolj intenzivno spomladansko čiščenje priporočamo metlo in krtačo. Pomaga tudi visokotlačni čistilnik z nastavkom s čistilno krtačo.

NAČIN ČIŠČENJA JE ODVISEN OD VRSTE LESA NA TERASI

Na splošno velja, da lesenih teras nikoli ne čistimo z neposrednim curkom visokotlačnega čistilnika. Pri tem namreč obstaja nevarnost, da s premočnim pritiskom izperemo lepilo in les hitreje strohni. Zato se najprej pozanimajte, iz katere vrste lesa je vaša terasa, in se nato na podlagi tega odločite, kako jo boste najbolje očistili:

  • Razreda 1 in 2, npr. tropski les, kot je bangkirai ali tik, pa tudi robinija ali hrastovina. Ta les je zelo vzdržljiv, robusten in odporen. Čistimo ga lahko s čistilno krtačo.
  • Razreda 3 in 4 npr. bukev, smreka ali bor. Ta les je nekoliko manj vzdržljiv in ga je najbolje ročno čistiti z metlo ali s krtačo. Nasvete za nego preberite v nadaljevanju.

ČIŠČENJE LESENE TERASE Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

Če je vaša lesena terasa primerna za čiščenje z visokotlačnim čistilnikom in s čistilno krtačo, potem se lahko lotite dela. Pritrdite nastavek in nastavite moč vodnega curka na nizko stopnjo. Premočen vodni curek lahko poškoduje površino lesa. Poškodovan les pa hitro postane krhek in lomljiv.

Pri čiščenju pazite, da enakomerno očistite celotno površino. Le tako boste ohranili enakomeren ton barve.

Pri trdnih in neobdelanih lesenih površinah priporočamo uporabo čistila za kamnite površine in fasade. S slednjim boste učinkovito odstranili trdovratne zelene obloge.

DOMAČA ČISTILNA SREDSTVA ZA LESENO TERASO

Kdor doma nima visokotlačnega čistilnika ali pa njegova lesena terasa ni primerna za čiščenje z visokotlačnim čistilnikom, lahko uporabi preprosta domača čistilna sredstva. Eno takšnih okolju prijaznih in poceni čistil je npr. soda (natrijev karbonat) ali mazalno milo.

SKUPAJ MOČNI: SODA IN ŠKROB

Priprava čistilne paste s sodo je v bistvu dokaj preprosta. 500 ml mlačne vode pomešajte z 2 do 3 jedilnimi žlicami škroba. Mešajte tako dolgo, da v mešanici ne bo grudic. Nato mešanico prelijte v posodo s 5 litri mlačne vode. Dodajte 100 g sode (natrijev karbonat) in vse skupaj prekuhavajte, dokler se tekočina ne zgosti. S to pasto lahko enostavno in učinkovito očistite leseno teraso.

Za čiščenje nanesite pasto na posamezne lesene deske in jo porazdelite s pomočjo krtače. Pustite nekaj ur, da učinkuje.

Na koncu z vodo sperite pasto.

ČIŠČENJE LESENE TERASE Z MAZALNIM MILOM

Tudi milo je primerno za čiščenje lesenih teras. Uporabite okolju prijazne izdelke. Prav tako pazite, da na vaš vrt ne odteče preveč odpadne vode.

Mazalno milo lahko nanesete v nerazredčeni obliki in ga vtrete s krtačo. Z nekoliko potrpljenja bodo vse reže na leseni terasi ponovno čiste. Na koncu celotno površino sperite. Za to uporabite vrtno cev. V kolikor je nimate, pa bo zadostovala tudi zalivalka.

KIS NI PRIMEREN ZA LESENE TERASE

Vsa kislinasta čistila (vključno s kisom) niso primerna za nego lesenih desk terase. Zato njihovo uporabo odsvetujemo.

NADALJNJI NASVETI ZA NEGO LESENE TERASE

Potem ko ste očistili površino lesene terase, ste resda že marsikaj naredili, vendar pa dela še ni konec. Za temeljito čistost vas čaka še nekaj korakov.

ČIŠČENJE POD TERASO

Tisto, kar ne vidimo, nas ne boli: žal je enako pri leseni terasi. Umazanijo, ki pade med lesene deske ali pod njih, hitro spregledamo, vse dokler ne začne neprijetno zaudarjati. Zato bo občasno treba pogledati tudi pod leseno teraso.

Iz prostora med podkonstrukcijo in teraso redno odstranjujte listje in druge umazanije, pri tem uporabite npr. sesalnik z drobilnikom ali pihalnik. Tako boste preprečili, da bi terasa propadala s spodnje strani in da bi jo napadla plesnoba ali škodljivci.

NEGA: OLJENJE LESENE TERASE

Po čiščenju priporočamo obdelavo lesa z oljem ali lazuro, saj tako zagotovite ustrezno zaščito.

Če želite naoljiti lesene deske, po čiščenju počakajte 24 ur. Pri vlažnem lesu bi lahko namreč v materialu zadržali vlago, kar dolgoročno povzroči gnitje lesa.

Z oljem ali lazuro les ne bo samo negovan, ampak tudi lep.

POVZETEK: ČIŠČENJE LESENE TERASE

  • Spomladi očistite leseno teraso, saj je zima na njej pustila posledice.
  • Pripravite jo tako, da jo spraznite in pometete.
  • Delo z visokotlačnim čistilnikom je preprosto in učinkovito, če je les za to primeren in uporabljate čistilno krtačo.
  • Alternativno lahko uporabite tudi domača čistilna sredstva, kot je soda ali milo.
  • Kis škoduje lesu in ga ne uporabljajte.
  • Po čiščenju priporočamo, da dobro posušen les še naoljite.

Leseno teraso redno pometajte. Spomladi izvedite intenzivno mokro čiščenje, da učinkovito odstranite sledi, ki jih je za seboj pustila zima. Tako bo ostala terasa dalj časa v brezhibnem stanju.

Uporabite lahko različna sredstva in številne pripomočke. Poleg metle in krtače lahko uporabite tudi visokotlačni čistilnik s čistilno krtačo. Pomagate si lahko celo s sodo in škrobom.

Odvisno od vrste lesa lahko teraso čistite z visokotlačnim čistilnikom. Vendar nikoli curka vode ne usmerite neposredno v površino, obvezno uporabite nastavek s čistilno krtačo. Pri manj odpornih vrstah lesa, kot so bukev, smreka in bor, pa visokotlačnega čistilnika raje ne uporabite.