Čiščenje lesenega vrtnega pohištva

Vrtno pohištvo je treba redno čistiti. Več informacij o čiščenju vrtnega pohištva iz lesa boste našli tukaj.

ČIŠČENJE IN NEGA VRTNEGA POHIŠTVA IZ LESA

Pred vrati je nova vrtna sezona in skrajni čas je, da se lotite čiščenja vašega lesenega vrtnega pohištva! Pa začnimo. Pri tem opravilu je namreč treba upoštevati različne dejavnike.

ČIŠČENJE IN NEGA VRTNEGA POHIŠTVA IZ LESA Z DOMAČIMI ČISTILNIMI SREDSTVI

Čiščenje vrtnega pohištva iz lesa je odvisno od vrste materiala, iz katerega je narejeno pohištvo. Sodobno vrtno pohištvo je izdelano iz trdih vrst lesa, kot so tik, evkalipt in robinija. Te vrste so po naravi odporne na vremenske vplive, ne posivijo tako hitro in jih lahko preprosto čistimo. Ob pravilni uporabi jih lahko čistimo z visokotlačnim čistilnikom, npr. STIHL RE 100. Pri mehkejših vrstah lesa pa je stvar drugačna. Te niso tako odporne, zato je bolje, da jih čistite ročno. Tako občutljivo vrtno pohištvo iz lesa lahko čistite z domačimi čistilnimi sredstvi. Z doma narejeno milnico boste brez težav odstranili madeže z lesa. Pri tem vzemite kos naravnega, jedrnega ali mazalnega mila, ga raztopite v topli vodi in milnica je že pripravljena. Zatem čistilo z mehko krtačo nanesite na površino lesa. Čistite v smeri vzorca lesa in ga na koncu sperite s čisto vodo. Na koncu odvečno vlago obrišite z mehko bombažno krpo in pustite, da se vrtno pohištvo povsem posuši.

Mimogrede: odsvetujemo čiščenje občutljivega vrtnega pohištva iz lesa z domačimi čistilnimi sredstvi, kot je soda ali kis, ker so ta mnogo bolj agresivna od milnice. Pa tudi pri lakiranem vrtnem pohištvu iz lesa izvajajte previdno nego. Čistite ga ročno ali previdno z visokotlačnim čistilnikom. S primerno čistilno krtačo na visokotlačnem čistilniku boste temeljito in brez napora očistili tudi občutljive lesene površine.

ČIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ LESA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

Vrtno pohištvo iz lesa boste najlažje in temeljito očistili z uporabo visokotlačnega čistilnika. Vendar vam odsvetujemo, da pri tem curek vode usmerite neposredno v les. Raje uporabite vrtečo se čistilno krtačo STIHL. Ta bo zagotovila dober čistilni učinek in hkrati obvarovala material. V kolikor ta ne bi zadostovala, lahko uporabite tudi ploščato šobo. V tem primeru zmanjšajte pritisk vode. To pravilo velja predvsem pri lakiranih lesenih površinah. Previsok tlak lahko namreč vodi do razpok in odstopanja laka. Za vse vrtno pohištvo iz lesa je primerno univerzalno čistilno sredstvo CS 100.

KAKO IN KDAJ JE NAJBOLJE ČISTITI VRTNO POHIŠTVO IZ LESA?

Priporočamo vam, da leseno vrtno pohištvo očistite vsaj trikrat letno. Prvič pred začetkom vrtne sezone, nato na sredini in na koncu tik pred prezimovanjem. Vendar pazite, da ponoči temperature ne padejo pod nič stopinj. Vrtno pohištvo se namreč mora po čiščenju do konca posušiti. Ledeni kristali, ki nastanejo ob prenizkih temperaturah lahko poškodujejo les.

Najpomembneje pri čiščenju: ne glede na vrsto lesa vrtnega pohištva iz lesa nikoli ne čistite z agresivnimi čistili, trdimi žičnimi krtačami ali grobimi gobicami! Prišlo bi lahko do mikroskopsko majhnih poškodb, ki le še olajšajo nalaganje umazanije v lesu. Poleg čiščenja priporočamo tudi nego vrtnega pohištva. Oljene lesene površine naoljite vsaj enkrat letno, pri lakiranih pa uporabite ustrezno lazuro. Pri lakiranem vrtnem pohištvu redno preverjajte morebitne poškodovane predele, ki jih dodatno polakirajte.

SHRANJEVANJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ LESA PO ČIŠČENJU

Ne glede na odpornost vrtnega pohištva priporočamo, da ga čez zimo zaščitite pred vremenskimi vplivi. Sicer se bodo posivitev, razpoke ali odstopanje laka pojavili zelo hitro. Priporočamo, da vrtno pohištvo ob koncu sezone očistite, dobro posušite in v suhem stanju prezimite. Tisti, ki nimate prostora za shranjevanje, ga po čiščenju prekrijte s ponjavo.

POVZETEK: ČIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ LESA

  • Vrtno pohištvo iz lesa lahko čistite z domačimi čistilnimi sredstvi ali visokotlačnim čistilnikom.
  • Pri tem bodite pozorni na vrsto lesa.
  • Občutljive vrste raje čistite z roko, odpornejše pa lahko tudi z visokotlačnim čistilnikom.
  • Vrtno pohištvo iz lesa čistite takrat, ko tudi ponoči temperature ne padejo pod nič stopinj.
  • Očistite ga na začetku, sredini in na koncu vrtne sezone.

TUKAJ si lahko ogledate tudi video z navodili.

Čiščenje izvajajte previdno in po možnosti s pH-nevtralnim čistilnim sredstvom: ali z mehko krtačo, ki jo vodite po lesu v smeri vzorca, ali z visokotlačnim čistilnikom z zelo majhno močjo. Na koncu les sperite s čisto vodo in pustite, da se do konca posuši.


TUKAJ si lahko ogledate tudi video z navodili.TUKAJ si lahko ogledate tudi video z navodili.

Pri čiščenju starega lesa je treba biti previden: s časom je postal zelo občutljiv, zato priporočamo nežno čiščenje z roko. Ko se do konca posuši, ga negujte, tako da ga naoljite ali polakirate.