Čiščenje robotske kosilnice: pravilna nega za vašo robotsko kosilnico iMOW®

Po vsakodnevnem delu potrebuje vaša robotska kosilnica iMOW® nekaj nege. Tukaj vam predstavljamo pet nasvetov za čiščenje robotske kosilnice.

Kako pogosto je treba čistiti robotsko kosilnico?

Pogostost je odvisna od vremena in trate. Sicer pa priporočamo tedensko čiščenje. Odvisno od omenjenih dejavnikov prilagodite pogostost: ob močnem dežju se naprava bolj umaže, zato jo je treba pogosteje čistiti.

Prav tako ne pozabite na redno vzdrževanje. 

Tukaj boste izvedeli, na kaj morate biti pozorni.


Čiščenje robotske kosilnice: varnostna opozorila

Pri čiščenju robotske kosilnice iMOW® nosite zaščitne rokavice iz trpežnega materiala, da se ne poškodujete na ostrih nožih za košnjo.


Robotska kosilnica iMOW® kosi povsem samodejno in tako zagotavlja brezhiben videz trate. Pa vendar vsake toliko potrebuje nekaj pozornosti in čiščenja.
V času sezone in pred daljšimi premori robotsko kosilnico obvezno očistite in z nje odstranite ostanke rastlin in rastlinskih sokov. Tako boste poskrbeli za lep videz trate in dolgo življenjsko dobo robotske kosilnice.
Tukaj vam bomo pokazali, kako jo v nekaj minutah očistite.

1. korak: ohladitev in blokiranje robotske kosilnice

Pred čiščenjem počakajte 5 minut, da se robotska kosilnica ohladi. Za preprečevanje samodejnega vklopa jo zablokirajte, tako da pritisnete in 5 sekund zadržite tipko STOP. Ali pa jo zablokirajte v meniju »Ukazi« ali »Varnost«.


2. korak: čiščenje ohišja robotske kosilnice

Za čiščenje zgornje strani naprave postavite robotsko kosilnico iMOW® na trdna in ravna tla. Odstranite umazanijo z ohišja, najbolje z vlažno krpo ali s krtačo z mehkimi ščetinami, da preprečite praske na pokrovu.
Pomembno!
Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, ki bi lahko škodovali kovinskim ali plastičnim površinam. Robotske kosilnice ne čistite pod tekočo vodo, z visokotlačnim čistilnikom ali z vrtno cevjo.


3. korak: čiščenje kosilne enote

Robotsko kosilnico nagnite na stran in jo naslonite na steno. Tako boste lažje dosegli spodnjo stran naprave. Najprej snemite nož za košnjo. Pri tem z eno roko pritisnite sponi na sojemalni plošči, z drugo roko pa sprostite fiksirno matico. Snemite sojemalno ploščo in temeljito očistite spodnjo stran naprave. To je zelo pomembno predvsem pri mokrem vremenu, saj se umazanija nabere med ploščo in ohišjem kosilne enote, posledično pa prihaja do povečane porabe energije in glasnejšega delovanja.
Nato očistite tudi sojemalno ploščo in nož. Pri čiščenju noža bodite posebno previdni, da se ne poškodujete. Oprijeti ostanki trave se preprosto in varno odstranijo z leseno palico.
Nasvet strokovnjaka: pri čiščenju robotske kosilnice si lahko pomagate tudi s kuhinjsko lopatko iz silikona ali lesa. Ta je dovolj trdna, da boste lahko z njo odstranili tudi trdovratno umazanijo, ne da bi poškodovali površino ohišja. Po drugi strani je dovolj mehka, da boste brez težav očistili kote in okrogline.


4. korak: preverjanje mej obrabe in noža za košnjo

Pri čiščenju robotske kosilnice preverite obrabo noža za košnjo. Priporočamo, da nož robotske kosilnice iMOW® zamenjate vsaj vsakih 200 delovnih ur. Po preteku 200 delovnih ur vas bo na to sama opozorila robotska kosilnica iMOW®.
Nasvet strokovnjaka: ko bo nož otopel in ne bo več dobro rezal, je čas za njegovo zamenjavo. Noža ne ostrite, zamenjajte ga z novim. Samo tako bo robotska kosilnica delovala učinkovito in nehrupno.


5. korak: čiščenje polnilne postaje

Pred čiščenjem iztaknite omrežni vtič polnilne postaje. Z vlažno krpo očistite površino, na kateri običajno stoji robotska kosilnica. Po potrebi očistite tudi kontakte, ki povezujejo napravo s polnilno postajo. Pri tem uporabite krpo iz mikrovlaken ali krtačo z mehkimi ščetinami.


6. korak: sestavljanje robotske kosilnice

Zdaj ponovno sestavite oz. namestite vse snete dele. Pri tem namestite sojemalno ploščo na gred noža. Nato nanjo nataknite nož za košnjo in fiksirno matico. Poskrbite za pravilen položaj jezičkov na nožu za košnjo in privijte fiksirno matico, dokler se slišno ne zaskoči. Previdno malce premikajte nož, da preverite ustrezno pritrditev.  
Postavite napravo na kolesa in jo potisnite v polnilno postajo. Pritisnite simbole, ki so prikazani na zaslonu, da ponovno zaženete robotsko kosilnico iMOW®.
Končano! Tako hitro očistite napravo in jo pripravite na naslednje opravilo.


Ali niste prepričani, kaj je najboljše za vašo robotsko kosilnico iMOW®? Naši specializirani trgovci STIHL vam bodo z veseljem svetovali in po potrebi opravili pomembnejša opravila na vaši robotski kosilnici iMOW®. 

Povzetek: čiščenje robotske kosilnice

  • V običajnih vremenskih pogojih čistite napravo enkrat tedensko.
  • Pri delih na robotski kosilnici upoštevajte varnostna opozorila in nosite zaščitne rokavice.
  • Pred čiščenjem počakajte 5 minut, da se naprava ohladi.
  • Agresivna čistilna sredstva, visokotlačni čistilniki in tekoča voda lahko škodijo vaši napravi in njeni elektroniki. Zato jih ne uporabljajte!
  • Nikoli ne ostrite noža, temveč ga ob ustreznem opozorilu na robotski kosilnici zamenjajte z novim.