Čiščenje tlakovcev

S preprostimi sredstvi proti vsakodnevni umazaniji: v tem prispevku vam bomo pokazali, kako učinkovito očistite tlakovce na vrtu in okoli hiše.

ČIŠČENJE TLAKOVCEV: VISOKOTLAČNI ČISTILNIKI

Visokotlačni čistilniki predstavljajo učinkovite pomočnike za odstranjevanje umazanije in plevela s potk. Visok pritisk vode odstrani tudi trdovratno umazanijo, pri tem pa zagotavlja hitro in učinkovito čiščenje. Visokotlačni čistilniki vas bodo prepričali predvsem pri velikih površinah: delo bo opravljeno hitro in brez napora.

Tukaj navajamo nekaj splošnih nasvetov, ki ji upoštevajte pri delu z visokotlačnimi čistilniki:

 • Z visokotlačnim čistilnikom ne smete čistiti vseh tlakovcev. Betonske tlakovce in tlakovce iz trdnih kamnin lahko čistite z manjšim pritiskom, npr. s čistilcem površin. Najprej na manj opaznem mestu preverite, kako se odzovejo tlakovci in ali so sploh primerni za čiščenje z visokotlačnim čistilnikom.
 • Čistilec površin RA 90 ni agresiven, poleg tega preprečuje brizganje vode, tako da ostane okolica čista. Pri uporabi ploščate šobe zagotovite zadostno razdaljo med šobo in tlakovci.
 • Ne delajte na dežju in v mokrem okolju.

1. KORAK: ODSTRANJEVANJE GROBE UMAZANIJE

Najprej odstranite predmete, ki bi vas lahko motili med čiščenjem. Pred čiščenjem z visokotlačnim čistilnikom pometite umazanijo in listje. To boste brez težav opravili s pihalnikom ali sesalnikom z drobilnikom.

2. KORAK: ČIŠČENJE FUG

S fug odstranite mah in plevel, ker lahko korenine trajno poškodujejo tlakovce. Kar številni ne vedo: v veliko evropskih državah uporaba sredstev za odstranjevanje rastlin na tlakovcih ni dovoljena. Ta lahko namreč pronicajo v tla in onesnažijo podtalnico.

Pri fugah, ki so zapolnjene s peskom ipd., uporabite strgalo za fuge ali žično krtačo. Pri odprtih fugah lahko uporabite tudi visokotlačni čistilnik. Material, ki ga boste med spiranjem odstranili, preprosto dosipajte. Zaprte fuge lahko brez težav čistite z visokotlačnim čistilnikom.

ODSTRANJEVANJE PLEVELA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

Odstranjevanje mahu in plevela je lahko naporno in časovno potratno. Visokotlačni čistilnik vam lahko pri tem pomaga. Organsko umazanijo boste hitro in z majhno porabo vode očistili kar brez dodanih čistil. S tem boste naredili tudi nekaj dobrega za okolje.

Poleg tega je učinek odstranjevanja plevela z visokotlačnim čistilnikom dolgotrajen. Vodni curek namreč prodre globoko med tlakovce, tako da ne spere samo rastlin temveč tudi njihova semena.

3. KORAK: ČIŠČENJE TLAKOVCEV

Zdaj ste odstranili grobo umazanijo in plevel, zdaj pa so na vrsti tlakovci.

Pri močni umazaniji z visokotlačnim čistilnikom raznesite čistilno sredstvo in pustite učinkovati nekaj časa. Uporabite čistilo, ki učinkovito topi trdovratne zelene obloge, umazanijo emisij, saje in prah ter je obenem biološko razgradljivo in primerno za vse visokotlačne čistilnike STIHL.

4. KORAK: ZAPOLNITEV FUG

zato da se tlakovci ne bodo premaknili ali ne bodo nastali votli prostori.

ČIŠČENJE TLAKOVANIH POTI: ZAKONSKI PREDPISI

Voda, ki jo uporabljate pri čiščenju tlakovcev, lahko vsebuje kemikalije, kisline in druge škodljive snovi. In te snovi nikakor ne smejo pronicati v podtalnico. Ker se zakonodaja v vsaki državi razlikuje, se v svoji državi pozanimajte, kakšni so predpisi, ki urejajo tovrstne zadeve.

ČIŠČENJE TLAKOVCEV: DOMAČA ČISTILNA SREDSTVA

Če pri roki nimate čistil za kamnite površine, lahko uporabite domača čistilna sredstva. Pri manjših površinah zadostujejo vroča voda in mehka krtača ter nevtralno mazalno milo. Lahko uporabite tudi sodo. Pa vendar doma narejeni pripravki za čiščenje ne sodijo v visokotlačni čistilnik. Vanje lahko nalijete samo primerna čistilna sredstva.

ČIŠČENJE TLAKOVCEV S SODO

Mešanica sode in vode je učinkovito, a močno alkalno čistilno sredstvo. Uporabite jo lahko pri močno umazanih betonskih tlakovcih. Pri delu vedno nosite zaščitna očala, ker soda draži oči. Prav tako ne pozabite na zaščitne rokavice.

 • Razmerje mešanice je odvisno od površine. Načeloma raztopite 10 gramov sode v 1 litru vode. Mešanico s krtačo raznesite po tlakovcih in pustite učinkovati 5 do 6 ur. Nato površino sperite s čisto vodo iz visokotlačnega čistilnika ali vrtne cevi. Pri tem upoštevajte lokalne predpise o odpadnih vodah. Odsvetujemo vam čiščenje tlakovcev s kisom.

Odsvetujemo vam čiščenje tlakovcev s kisom.

Kis je sicer priljubljeno domače sredstvo za čiščenje različnih površin. Za čiščenje tlakovcev pa ni primerno zaradi naslednjih razlogov:

 • Ocetna kislina deluje agresivno na fuge, zato lahko destabilizira podlago tlakovcev.
 • Kis pušča svetle madeže, zato ne sme priti v stik z apnenčastimi tlakovci. Zato kisa ne smete uporabljati za čiščenje betonskih tlakovcev ali tlakovcev iz naravnega kamna.
 • Ocetna kislina draži dihalne poti in sluznice, ob napačni uporabi lahko celo povzroči razjede.

Za dolgo življenjsko dobo visokotlačnega čistilnika vedno uporabljajte samo specialno razvita čistila. STIHL nudi obsežen program čistilnih sredstev za visokotlačne čistilnike, ki so primerna za naprave STIHL.

Da. Čistilna sredstva STIHL lahko uporabljate z visokotlačnim čistilnikom ali brez njega. Pri tem čistilo raznesite s škropilno napravo. Priporočamo ročno škropilnico SG 11 Plus.

ČIŠČENJE TLAKOVCEV: POSEBNOSTI PRI TLAKOVCIH IZ BETONA IN NARAVNEGA KAMNA

Čistilno sredstvo izberite glede na vrsto materiala. Pred čiščenjem vedno preverite, iz česa so narejene poti na vrtu.

Načeloma se uporabljata dva materiala tj. beton ali naravni kamen.

ČIŠČENJE BETONSKIH TLAKOVCEV

Betonski tlakovci se pogosto uporabljajo in so na voljo v različnih oblikah. Čistijo se s čistilcem površin. Začnite z nizkim pritiskom in preverite obstojnost materiala. Po potrebi pritisk povečajte.

Betonski tlakovci so odporni na nevtralna in alkalna čistilna sredstva. Vendar vsebujejo apnenec, ki je občutljiv na kisline. Zato jih ne smete čistiti s kislimi čistilnimi sredstvi.

ODSTRANJEVANJE APNENČASTIH OBLOG

Naraven pojav, ki je sicer zelo moteč, so beli madeži. Običajno se pojavlja pri na novo položenih tlakovcih, gre pa za prekomeren apnenec, ki se v dežju in vlagi sprošča iz betona. Madeže lahko odstranite preprosto in okolju prijazno – s krtačo, vodo in po potrebi z nevtralnim čistilnim sredstvom.

ČIŠČENJE TLAKOVCEV IZ NARAVNEGA KAMNA

Površine iz naravnega kamna, npr. granita, marmorja, peščenca ali bazalta, so elegantnega videza in delujejo zelo kakovostno. Za ohranitev lepega videza uporabljajte samo pH-nevtralna čistilna sredstva. Kisline in tenzidi pa škodujejo naravnim materialom.

Potke iz trdnih kamnin, kot so granit, bazalt in kremenjak, lahko čistite z visokotlačnim čistilnikom. So zelo stabilne in odporne na visok pritisk vode. Tudi poti iz klinkerja lahko čistite z visokotlačnim čistilnikom.

Pri mehkejšem materialu bodite bolj pazljivi: raje uporabite toplo vodo, mehko krtačo in nevtralno čistilno sredstvo.

POVZETEK: ČIŠČENJE TLAKOVCEV

 • Visokotlačni čistilniki predstavljajo učinkovite pomočnike za odstranjevanje umazanije in plevela s potk.
 • Najprej na manj opaznem mestu preverite, kako se odzovejo tlakovci in ali so sploh primerni za čiščenje z visokotlačnim čistilnikom.
 • Površine iz betona in trdnih kamnin, kot so granit, bazalt in kremenjak, lahko čistite s čistilcem površin. Mehki, porozen naravni kamen čistite bolj nežno tj. s toplo vodo, mehko krtačo in pH-nevtralnim čistilnim sredstvom.
 • Betonski tlakovci in tlakovci iz naravnega kamna so občutljivi na kisline, zato jih ni dovoljeno čistiti s kisom.
 • Za obvarovanje okolja uporabite samo biološko razgradljiva čistilna sredstva.
 • Zaprte fuge lahko brez težav čistite z visokotlačnim čistilnikom. Pri fugah, ki so zapolnjene s peskom ipd., uporabite strgalo za fuge ali žično krtačo. Tudi tukaj lahko uporabite visokotlačni čistilnik. Material, ki ga boste med spiranjem odstranili, preprosto dosipajte.
 • Pri uporabi sredstev za čiščenje in nego upoštevajte lokalne predpise o odpadnih vodah.
 • Če pri roki nimate čistila za kamnite površine, uporabite nevtralno mazalno milo ali pri betonskih tlakovcih kar mešanico sode in vode. Pri tem obvezno nosite zaščitna očala, saj soda draži oči.

To je odvisno od posameznega materiala. Mehki naravni kamen čistite z mehko krtačo in pH-nevtralnim čistilnim sredstvom. Robustnejše materiale, npr. granit ali beton, pa z visokotlačnim čistilnikom in čistilcem površin.

Seveda, tlakovce lahko čistite z visokotlačnim čistilnikom. To sicer velja samo za tlakovce iz trdnih materialov, npr. betona, granita, bazalta ali kremenjaka. Pri mehkem naravnem kamnu pa raje ne, tam uporabite mehko krtačo.

Na tržišču obstajajo različna specializirana podjetja, ki nudijo tovrstne storitve. Ta bodo poskrbela za profesionalno čiščenje. Če želite čiščenje opraviti kar sami, se obrnite na najbližjega specializiranega trgovca STIHL. Tam boste našli potrebno orodje in posebna čistilna sredstva za temeljito čiščenje tlakovcev.

Bele madeže boste najlažje odstranili s krtačo. Uporabite vodo in po potrebi nevtralno in biološko razgradljivo čistilno sredstvo. Lahko pa tudi počakate, da sami izginejo. Pri tem gre namreč za naraven pojav, ki mine nekje v dveh letih: to je apnenec, ki se ob vlagi in dežju sprošča iz tlakovca in odlaga na površini.

100 gramov sode raztopite v 10 litrih vroče vode. Mešanico s krtačo raznesite po površini in pustite učinkovati 5–6 ur. Nato površino sperite s čisto vodo. Upoštevajte, da lahko s sodo čistite izključno betonske tlakovce. Soda je močno alkalno sredstvo in ni primerna za občutljiv naravni kamen.

Tukaj gre običajno za apnenec, ki se preprosto očisti. Uporabite krtačo in vodo. Po potrebi dodajte nevtralno in biološko razgradljivo čistilno sredstvo. Pri tem gre sicer za naraven pojav, ki mine v nekaj letih: to je apnenec, ki se ob vlagi in dežju sprošča iz tlakovca in odlaga na površini.