Čiščenje vrtnega pohištva iz ratana

Čiščenje pohištva iz ratana? Pazljivo, saj je treba vedeti, kako. Več informacij o negi pohištva iz ratana najdete tukaj.

ČIŠČENJE IN NEGA POHIŠTVA IZ NARAVNEGA RATANA

Na začetku vrtne sezone je obvezno čiščenje pohištva iz ratana. Pri čiščenju in negi pohištva iz neobdelanega ratana pa je treba biti pozoren na to, da je to naraven material, ki je zelo občutljiv. Zato ne zadostuje samo čiščenje, temveč je potrebna tudi nega. Pri tem priporočamo emulzijo iz sredstev, ki so na voljo doma tj. vode, lanenega olja in kapljice terpentina. Mimogrede: pri lakiranem pohištvu iz ratana redno preverjajte obrabljene predele in jih naknadno polakirajte. Če ne najdete nobenih poškodb, jih po čiščenju spolirajte z mehko krpo. Več kot to ni potrebno.

ČIŠČENJE POHIŠTVA IZ RATANA Z VISOKOTLAČNIM ČISTILNIKOM

Zaradi pletene strukture ročno čiščenje pohištva iz ratana ni najbolj preprosto. V njej se namreč nalaga umazanija, ki jo boste učinkovito odstranili samo z visokotlačnim čistilnikom. Pa vendar je treba biti pazljiv: zaradi občutljivosti priporočamo, da takšno pohištvo ne čistite z neposrednim curkom vode.

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z visokotlačnimi čistilniki vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo predvsem zaščitna očala. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

Pri čiščenju pohištva iz ratana najprej uporabite dozirnik pene svojega visokotlačnega čistilnika STIHL, da dosežete vse skrite kotičke. Nato s čistilno krtačo očistite površine, zatem pa s ploščato šobo pohištvo sperite. Pri tem vedno pazite, da izberete nizek vodni pritisk. Kot čistilo uporabite univerzalno čistilno sredstvo CU 100, saj ima nevtralno pH-vrednost. Mimogrede: lakirano pohištvo iz ratana čistite enako previdno kot neobdelano pohištvo. Po čiščenju pustite, da se pohištvo do konca posuši.

ČIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ POLIRATANA

Razlika med poliratanom in ratanom: ratan je naraven izdelek, poliratan pa je narejen iz umetne mase. Tako je poliratan tudi znatno manj občutljiv od naravnega ratana. Pri pohištvu iz poliratana lahko torej uporabite znatno višji pritisk visokotlačnega čistilnika. Mimogrede, univerzalno čistilno sredstvo CU 100 je primerno tudi za poliratan.

KDAJ JE NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA ČIŠČENJE POHIŠTVA IZ RATANA?

Priporočamo: vsaj trikrat letno. Prvič pred začetkom vrtne sezone, nato na sredini in na koncu tik pred prezimovanjem. Vendar pazite, da ponoči temperature ne padejo pod nič stopinj. Vrtno pohištvo se namreč mora po čiščenju do konca posušiti. Ledeni kristali, ki nastanejo ob prenizkih temperaturah, bi poškodovali naravni, s časom pa tudi umetni ratan.

SHRANJEVANJE VRTNEGA POHIŠTVA IZ RATANA PO ČIŠČENJU

Pohištvo iz ratana ne smete prezimiti na prostem. Pri naravnem, pa tudi umetnem ratanu, lahko pride do posivitve, razpok in staranja. Priporočamo, da vrtno pohištvo iz ratana ob koncu sezone očistite, dobro posušite in prezimite v suhem stanju.

POVZETEK: ČIŠČENJE POHIŠTVA IZ RATANA

  • Pri čiščenju pohištva iz ratana je treba biti zelo pazljiv, sploh če uporabljate visokotlačni čistilnik.
  • Pohištvo iz ratana čistite takrat, ko tudi ponoči temperature ne padejo pod nič stopinj.
  • Očistite ga na začetku, sredini in na koncu vrtne sezone. Vmes pa ga negujte.
  • Po zadnjem čiščenju vrtno pohištvo iz ratana shranite na varno pred vremenskimi vplivi.

Pohištvo iz ratana lahko čistite ročno ali z visokotlačnim čistilnikom. Pri uporabi visokotlačnega čistilnika morate biti previdni. Čistilno sredstvo naj bo čim bolj pH-nevtralno.

Pohištvo iz ratana je najbolje negovati z emulzijo iz lanenega olja. Za to zamešajte kozarec lanenega olja, liter tople vode in nekaj kapljic terpentina. To sredstvo vtrite v pohištvo, pustite učinkovati 15 minut in nato sperite s hladno vodo. Končano.

Ratan je naraven izdelek, ki se pridobiva iz lesa palme ratan. Poliratan je umetna mešanica iz polimera in žagovine. Pohištvo se potem na podoben način splete iz posameznega materiala.

To prepoznate že po uporabljenih materialih. Umetna snov je znatno bolj trpežna od naravnega ratana. Kljub temu odsvetujemo, da bi pohištvo iz poliratana prezimilo na prostem. Tako ga boste zaščitili pred posivitvijo in razpokami.