Čiščenje navpične odtočne cevi žleba

V članku si lahko preberete, kako očistite navpične odtočne cevi in katero orodje STIHL pri tem potrebujete.

KAJ SO NAVPIČNE ODTOČNE CEVI IN ZAKAJ JIH JE TREBA ČISTITI?

Navpične odtočne cevi so namenjene odvajanju meteornih voda, ki se zberejo v vodoravnih žlebovih na strehi. Navpične odtočne cevi se običajno končajo nad zbiralnikom za deževnico ali pa v peskolovu, prek katerega se potem odvajajo v kanalizacijo. V žlebovih se s časom naberejo listje, mah in ostanki rastlin, ki zaidejo v navpične odtočne cevi, kjer lahko povzročijo zamašitve.

Če se meteorne vode ne odvajajo učinkovito, je to običajno znak zamašitve navpičnih odtočnih cevi. V najslabšem primeru lahko zaradi čepa iz listja, mahu in ostankov rastlin pride do povečanega pritiska vode v odtočni cevi in posledično do razpok.

ČIŠČENJE ŽLEBOV: NAVODILA

Pokazali vam bomo, kako brez težav očistite žlebove in tako zagotovite nemoteno odtekanje deževnice s strehe.

PRAVILNO ČIŠČENJE ŽLEBOV

V prispevku vam bomo pokazali, kako s čiščenjem preprečite nevarnosti, do katerih lahko pride v primeru zamašenih navpičnih odtočnih cevi.

Za visokotlačne čistilnike STIHL so na voljo kompleti za čiščenje cevi, ki so zasnovani prav za čiščenje navpičnih odtočnih cevi. Na koncu gibke cevi je šoba, s katero boste odstranili tudi trdovratne zamašitve. Pri tem boste hkrati uporabili vodo in mehansko silo in učinkovito in brez napora očistili navpične odtočne cevi. Vse to v petih preprostih korakih:

1. Gibko cev za čiščenje cevi namestite na visokotlačni čistilnik.

2. Gibko cev vstavite v navpično odtočno cev, ki jo želite očistiti.

3. Vklopite visokotlačni čistilnik in cev vodite vse do zamašenega območja.

4. S krožnimi gibi odstranjujte nabrano listje, dokler se ne odplakne iz cevi.

5. Nato izpirajte z vodo tako dolgo, da bo iz žleba iztekala samo še čista voda.

ČIŠČENJE NAVPIČNIH ODTOČNIH CEVI:

Nasvet strokovnjaka STIHL: pred čiščenjem navpične odtočne cevi, ki se konča v peskolovu, morate najprej sneti odsek z zamašenim predelom. Pred tem pa najprej dobro preverite, kje je prišlo do zamašitve. Ta se vedno nahaja pod tistim odsekom, iz katerega izteka voda. Pa tudi zadnji odsek, ki se konča v peskolovu, temeljito sperite, da preprečite pojav zamašitve v tem delu cevi.

POVZETEK: ČIŠČENJE NAVPIČNIH ODTOČNIH CEVI

  • Čiščenje odtočne cevi ni naporno.
  • Najbolje je, če uporabite visokotlačni čistilnik STIHL in ustrezen komplet za čiščenje cevi.
  • Če se odtočna cev zamaši, jo vedno čim prej očistite.

Ukrepajte hitro, da preprečite razpočenje cevi. Uporabite visokotlačni čistilnik z nastavkom za čiščenje cevi in nastavek potisnite v cev tako globoko, da dosežete zamašeni del. Nato zamašitev sperite.

Uporaba spirale za čiščenje cevi je zelo preprosta: spiralo od spodaj vodite v navpično odtočno cev. Začnite s čiščenjem in spiralo vrtite tako dolgo, da sprostite zamašitev.