Sami izdelajte klubsko mizico iz debla


 • IZBIRA USTREZNEGA LESA
 • MOTORNE ŽAGE ZA IZDELAVO STOLČKA IZ LESA
 • MATERIAL IN ORODJE
 • SAMI IZDELAJTE STOLČEK IZ DEBLA: NAVODILA Z VIDEOPOSNETKOM
 • POVZETEK

STOLČEK IZ DEBLA: PRAKTIČEN IN BREZČASEN

Ali iščete udoben stolček za svojo dnevno sobo? Zakaj ga ne bi kar sami izdelali?

Doma narejeno pohištvo je zelo priljubljeno, saj ga lahko oblikujete povsem po svojih željah. Enako velja za ta stolček: sami določite njegovo velikost, vrsto lesa in barvo. Ta plemenit kos pohištva boste izdelali v nekaj urah. Pri tem potrebujete samo kos debla, dve plošči MDF za nogi in zmogljivo motorno žago.

Uporabite ga lahko za različne namene – sedenje, kot majhna klubska mizica ali kot podstavek za rastline. Lahko pa ga tudi podarite.  

STOLČEK IZ DEBLA: IZBIRA USTREZNEGA LESA


Vsaka vrsta lesa ima svoj značaj – zato izberite tisto, ki se poda vašemu. Za stolček v rustikalnem videzu je najbolj primeren les listavcev. Kot alternativa se ponujajo tudi iglavci, npr. bor. Pri tem upoštevajte, da lahko les iglavcev izloča smolo.

Izberite takšen kos debla, s katerega so že odstranili skorjo, v idealnem primeru tudi beljavo. Poleg tega mora biti les ustrezno suh oz. ima lahko največ 15–20 odstotkov vsebnosti vlage, tako da preprečite večje razpoke pri poznejšem sušenju.


ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka.

Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

SAMI IZDELAJTE STOLČEK IZ DEBLA: MATERIAL IN ORODJE

Ta projekt je zelo zabaven in brez težav ga boste izdelali v najkrajšem času.

Pripravite naslednje materiale in potrebno orodje: • Kos debla brez skorje (premer 25–30 cm, višina pribl. 40 cm)
 • Kos debla za delovno površino
 • 2 plošči MDF
 • Lak za les
 • Montažno lepilo
 • Motorna žaga (npr. MS 231 C)
 • Oblič
 • Brusni papir zrnatosti 120 in 240
 • Svinčnik in ravnilo

SAMI IZDELAJTE STOLČEK IZ DEBLA: NAVODILA Z VIDEOPOSNETKOM

Zdaj se lahko lotite dela in sami izdelate stolček iz lesa.

1. korak: žaganje debla na ustrezno dolžino

Kos debla pritrdite na varno podlago (npr. na drug kos debla ali kozo za žaganje). Sami določite, kakšna naj bo dolžina debla, da boste na stolčku udobno sedeli. Kos debla prežagajte na želeni dolžini.


2. korak: razpolovitev debla

Z ravnilom izmerite sredino debla in jo označite na obeh straneh. Z motorno žago prežagajte kos debla na dve polovici.


3. korak: glajenje sedalne površine

Če so pri žaganju nastale neravnine, jih pogladite z obličem. Nato sedalno površino in robove pobrusite z brusnim papirjem, tako da bodo gladki na dotik. Gladka površina obvaruje vaša oblačila in je manj dovzetna za prah.


4. korak: žaganje utorov

Zdaj boste pripravili utore za noge. Utori naj bodo tako globoki, da bodo plošče MDF dobro pritrjene na stolček in da se ne bodo odlomile. Priporočamo nekje eno tretjino premera debla.

Izrišite utora, ki naj bosta usmerjena nekoliko navzven. Poskrbite, da na obeh straneh zagotovite enak kot, tako da bo stolček stabilno stal na tleh.

Deblo odložite na varno delovno površino in previdno izžagajte utore. Vstavite eno ploščo MDF in preverite, ali se dobro prilega.


Nasvet strokovnjaka STIHL: kos brusnega papirja pod deblom bo preprečil njegovo premikanje.


5. korak: priprava nog

Dve plošči MDF predstavljata podnožje stolčka. Robove plošč pobrusite z brusnim papirjem zrnatosti 120, glavne površine pa z zrnatostjo 240.


6. korak: lepljenje nog

Na utora nanesite montažno lepilo. Pri tem lepila ne nanesite povsem do robov, saj bo v tem primeru izstopilo in kazilo videz vašega stolčka. Potisnite plošči v utora.


7. korak: končni premaz lesene površine

V zadnjem koraku prebarvajte lesene površine z barvnim ali brezbarvnim lakom za les. Tako bo ta naravni material zaščiten pred zunanjimi vplivi, kot so vlaga, prah in UV-žarki, in vam bo še dolga leta služil.

Ko se lak posuši, lahko doma narejen stolček postavite na želeno mesto. Končano!POVZETEK: SAMI IZDELAJTE STOLČEK IZ DEBLA

 • Izberite vrsto lesa, ki se poda vaši notranji opremi. Iz lesa listavcev in iglavcev boste naredili prelepe stolčke iz debla. Pri delu vedno nosite OSEBNO ZAŠČITNO OPREMO v skladu z navodili za uporabo.
 • Za izdelavo stolčka iz debla potrebujete malo materiala: osnovo predstavljajo kos debla in dve barvni plošči MDF.
 • Kos debla odžagajte na želeno dolžino in ga vzdolžno razdelite na dve polovici. Z obličem in brusnim papirjem pogladite neravno površino.
 • Izdelajte dva utora za nogi.
 • Pobrusite plošči MDF, nanesite lepilo in vstavite plošči v utora.
 • Lesene površine prebarvajte z lakom, da jih zaščitite pred zunanjimi vplivi.