Sami izdelajte krmilnico


 • VISEČA KRMILNICA
 • MATERIAL
 • SAMI IZDELAJTE KRMILNICO: NAVODILA
 • OBEŠANJE KRMILNICE
 • POVZETEK

VISEČA KRMILNICA: HRANA POZIMI

Pozimi veliko ptic v naravi ne najde dovolj hrane. Pomagate jim lahko tako, da izdelate krmilnico iz lesa, ki jim bo od novembra do februarja postregla s potrebnimi hranili. V preostanku leta lahko načeloma poskrbijo zase. V našem prispevku boste našli navodila, kako sami z motorno žago izdelate krmilnico za ptice, tako da boste že kmalu uživali v njihovi družbi.

MATERIAL

Material za izdelavo krmilnice ne sme biti pretrd, hkrati pa mora biti odporen proti vremenskim vplivom. Priporočamo mehek les iglavcev z malo smole. 

Nasvet strokovnjaka STIHL: pri pripravi projekta smo uporabili rezalno garnituro Carving. Z njo je mogoče delati zelo natančno.

Material:


 • Kos debla (premer pribl. 20 do 25 cm)
 • Žeblji (8 kos.)
 • Očesni vijaki (dva)
 • Vrv, odporna proti vremenskim vplivom
 • Motorna žaga (npr. STIHL MSA 140 C )
 • REZALNA GARNITURA CARVING
 • OSEBNA ZAŠČITNA OPREMASAMI IZDELAJTE KRMILNICO: NAVODILA

Krmilnico iz lesa boste hitro izdelali: potrebovali boste nekje 30 minut. Ko boste pripravili materiale in orodje, lahko začnete. V našem primeru smo za delovno podlago uporabili kos debla, v katerega smo naredili vdolbino. Ta preprečuje, da bi se deblo med obdelavo odkotalilo.

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.


1. korak: stranske stene

Najprej z ravnim rezom odžagajte stranski plošči. Ko boste izdelali telo krmilnice, ju boste pritrdili, kjer bosta služili kot stranski steni. Naš nasvet: označite si položaj posamezne plošče, tako da se bosta pri poznejši namestitvi lepo prilegali in bo 2. korak: izvedba vzdolžnih rezov

Zdaj previdno izvedite dva vzdolžna reza, ki nista globlja od dveh tretjin premera debla. Tako pripravite površino za hrano.  3. korak: izvedba vbodnega reza

Izvedite vbodni rez in odstranite notranjost debla. Tako boste dobili element v obliki črke C. V njem bo dovolj prostora za hrano in ptice.

POZOR: PREVIDNO PRI VBODNIH REZIH

Vbodne reze izvajajte počasi in previdno. Upoštevajte: pri tej delovni tehniki obstaja večja možnost povratnega udarca. Nujno upoštevajte varnostne napotke v navodilih za uporabo motorne žage in omenjeno tehniko uporabljajte samo, če ste z njo seznanjeni.4. korak: sestavljanje krmilnice za ptice

Zdaj z žeblji pritrdite stranski plošči na telo krmilnice. Zadostujeta dva žeblja na vsaki strani. Pripravljena očesna vijaka privijte tako, da bo viseča krmilnica v vodoravni legi. Mesto privitja prilagodite glede na težišče krmilnice. Skozi očesna vijaka speljite vrv. Čestitamo! Krmilnica je končana.OBEŠANJE IN DODAJANJE HRANE

Če ste uporabili primerno vrv, ki je odporna proti vremenskim vplivom, jo lahko obesite na poljubno mesto, kjer jo bodo ptice z lahkoto dosegle in kjer se bodo v miru nahranile. Priporočamo stabilno visoko vejo. Krmilnica mora biti postavljena tako, da je zaščitena pred mačkami in drugimi živalmi, ki bi lahko ogrozile ptice. 

Različne ptice jedo različno hrano, večina pa se bo zelo razveselila neolupljenih sončničnih semen. Pazite, da spomladi ne dodate preveč mastne hrane, saj lahko ta škoduje mladim pticam. 

Dodaten nasvet na koncu: ptice se zanašajo na stalne vire hrane. Če jih boste torej pozimi začeli hraniti, bo najbolje, če to potem dosledno nadaljujete.

POVZETEK: SAMI IZDELAJTE KRMILNICO

 • Krmilnica pticam pomaga preživeti zimo, vam pa nudi možnost spoznati nove vrste ptic.
 • Uporabite mehek les z malo smole. Poleg tega ga zaščitite s premazom, ki je odporen proti vremenskim vplivom.
 • Z REZALNO GARNITURO CARVING boste iz kosa debla hitro in preprosto izdelali krmilnico za ptice.
 • Krmilnico obesite na vejo in dodajte hrano.
 • Izberite varno mesto, ki bo hkrati za vas dobro dostopno.