Izpit za varno delo z motorno žago: licenca za žaganje

Kaj je tečaj za varno delo z motorno žago?

S tečajem za varno delo z motorno žago prejmete potrebna znanja za žaganje drv v javnih gozdovih. V sklopu tečaja boste spoznali, kako z motorno žago delati varno in odgovorno, katero osebno zaščitno opremo je treba nositi in kako delati učinkovito in v sozvočju z naravo. Če boste svojo motorno žago želeli uporabljati zunaj svojega zasebnega posestva, potem je opravljanje tega tečaja obvezno. Tečaj spada tudi k izobraževanju za poklice, kjer se uporablja motorna žaga.

Kdo mora opraviti tečaj za varno delo z motorno žago?

Načeloma za zasebna dela na lastnem posestvu opravljanje tečaja ni obvezno. Če pa svoje zemljišče zapustite, npr. za žaganje drv v gozdu, pa veljajo druge zahteve. Glede podrobnosti se pozanimajte na občinski upravi. Tudi lastniki gozdov, ki želijo v lastnem gozdu opravljati gozdna dela, morajo imeti opravljen izpit za varno delo z motorno žago. Priporočamo, da se udeležite ustreznega tečaja, na katerem vas bodo strokovnjaki naučili vse potrebno.


Kdo lahko opravlja tečaj za varno delo z motorno žago?

Tečaj lahko opravljajo osebe, ki so stare vsaj 18 let in ki so telesno in duševno sposobne odgovorno upravljati motorno žago. Poleg tega morajo pri tem uporabljati vso potrebno osebno zaščitno opremo, odvisno od organizatorja tečaja pa morajo s seboj prinesti tudi svojo motorno žago. Več informacij boste prejeli pri organizatorju tečaja. Lahko se obrnete tudi na specializiranega trgovca STIHL, ki vam bo svetoval glede osebne zaščitne opreme in tečajev za varno delo z motorno žago.

Zahtevana zaščitna oprema

Tečaja za varno delo z motorno žago se lahko udeležite samo s predpisano zaščitno opremo. Varnost je na prvem mestu! K osebni zaščitni opremi med drugim sodijo:

 • Zaščitna čelada z zaščito sluha in obraza
 • Zaščitne rokavice iz trpežnega materiala
 • Hlače z zaščito pred rezi
 • Zaščitna obutev z vložkom za zaščito pred rezi
 • Komplet prve pomoči

Za dodatno varnost poleg zaščitnih oblačil priporočamo tudi telovnik ali gozdarski jopič signalne barve.Stroški tečaja za varno delo z motorno žago

Stroški so odvisni od organizatorja tečaja. Poleg tega je na voljo več modulov, ki so prilagojeni potrebam in načinu uporabe motorne žage. Načeloma se cene osnovnega tečaja gibljejo okoli 100 EUR, cene nadaljevalnih tečajev pa okoli 400 EUR.        


Katere module vključuje tečaj za varno delo z motorno žago?

Pri modulih gre za eno- do dvodnevne tečaje. Običajno se posamezni moduli nadgrajujejo. Na začetku spoznate teoretične osnove, ki se potem uporabijo v praksi. Na tečaju spoznate naslednje:
 • Predpisi za preprečevanje nezgod
 • Pomen osebne zaščitne opreme
 • Zgradba, funkcije, nega in vzdrževanje motorne žage
 • Žaganje ležečih debel
 • Tehnike žaganja
 • Ocena nevarnih napetosti v lesu

Ta osnovna znanja lahko nadgradite: ponujajo se tudi dodatni tečaji, namenjeni spoznavanju obvejevanja in podiranja dreves. Za profesionalno delo so na voljo tečaji, na katerih boste spoznali delo v delovnih košarah in na ploščadih za delo v drevesnih krošnjah.


Teorija pri delu z motorno žago

Motorna žaga je zapleteno zgrajena naprava, zato potrebuje vašo pozornost, vzdrževanje in nego. Znanje o zgradbi in funkcijah motorne žage je ključno za uspešno delo z motorno žago, zato se ta tematika obdela na tečaju za varno upravljanje motorne žage. Tako boste zagotovili čistejši rez in zmanjšali tveganje za nezgode. Na tečaju boste spoznali tudi predpise za preprečevanje nezgod in obvladovanje tveganj. Kot tudi osebno zaščitno opremo z vsemi tehničnimi podrobnostmi. Poleg primerne obutve, ki poskrbi za stabilen korak, obstajajo tudi hlače z zaščito pred rezi, zaščita sluha in zaščita obraza. Opis celotne potrebne osebne zaščitne opreme je vedno naveden tudi v navodilih za uporabo motorne žage.
Poleg tehničnega znanja ne smemo pozabiti tudi na teorijo pri delu z lesom. Naj omenimo tehnike žaganja in poznavanje materialov. Spoznali boste tudi napetosti, ki se lahko pojavijo v lesu in vplivajo na način žaganja.

Praktično delo z motorno žago

Večina udeležencev se najbolj veseli praktičnega dela. Naučili se boste različnih tehnik: pri žaganju ležečega hloda boste dobili prvi občutek za moč motorne žage. Poleg tega boste spoznali osnovne korake pri obvejevanju in prižagovanju debel in vej.
Poleg žaganja boste obdelali tudi nego motorne žage v praksi. Pa tudi ostrenje verige spada zraven.

Nadaljevalni tečaji

Po osnovnem tečaju so na voljo nadaljevalni. Tam boste lahko spoznali, kako sami podirate drevesa. Poleg tega boste spoznali naknadno predelavo lesa. Sicer pa za večino ljudi zadostuje osnovni tečaj za varno delo z motorno žago.


Tečaj v vaši bližini

Pri specializiranem trgovcu STIHL se pozanimajte o tečajih za varno delo z motorno žago v svoji bližini. Ta vam bo z veseljem pomagal poiskati najprimernejšega organizatorja za vas. Včasih se lahko prijavite tudi v manjših skupinah. Ne glede na to, ali ste poklicni uporabnik motorne žage ali pa jo uporabljate samo občasno in po potrebi: s pridobljenim znanjem boste delali učinkoviteje in varneje.


Povzetek: tečaj za varno delo z motorno žago


 • Če z motorno žago delate zunaj lastnega zasebnega zemljišča, morate opraviti tečaj za varno delo z motorno žago.
 • Tečaj lahko opravljajo osebe, ki so stare vsaj 18 let in ki so telesno in duševno sposobne upravljati motorno žago.
 • Na osnovnem tečaju boste spoznali teorijo in prakso: orodje, preprečevanje nezgod, osebna zaščitna oprema in tehnike žaganja.
 • Na nadaljevalnih tečajih pa boste lahko predelali dodatne teme, kot so podiranje dreves ali profesionalno delo v krošnji.
 • Pri specializiranem trgovcu STIHL se pozanimajte o tečajih v bližini.