Kako izdelati adventni venček iz vej?

Adventni venček iz vej je lahko krasna alternativa klasičnemu vencu iz vejic iglavcev in prijetna popoldanska aktivnost za vso družino.

Okrasitev z adventnimi venci je zelo star običaj. Z adventnim vencem boste pričarali praznično vzdušje, sveče pa bodo v dom prinesle toplino in mir. Vsako adventno nedeljo se prižge ena sveča, tako da na božič svetijo vse štiri. Ta običaj obstaja od 19. stoletja in predstavlja neke vrste koledar: štiri sveče pomenijo štiri adventne nedelje, vedno močnejša svetloba sveč pa predstavlja prihajajoče rojstvo Jezusa.

Lastna izdelava božičnih okraskov je odličen način, kako se pripravite na prihajajoč božični čas. V navodilih vam bomo pokazali, kako sami izdelate eleganten adventni venec iz vej. Drugače kot pri klasičnem vencu iz vejic iglavcev se bo ta venec dalj časa ohranil in ga boste lahko vsako leto znova okrasili.

ADVENTNI VENEC IZ VEJ: USTREZEN LES

Za okras potrebujete več vej različnih premerov. Najdete jih kot ostanke obrezovanj na svojem vrtu ali na izletu v naravi. Tam boste našli naplavljene veje ob obrežju reke ali jezera ter odpadlo vejevje na tleh v gozdu. Pri tem lahko pobirate samo tisti les, ki leži na tleh. Lomljenje ali žaganje vej v javnih gozdovih ni dovoljeno.

Preden začnete izdelovati venec, pustite nabrane veje en do dva dni, da se posušijo. Najbolje na toplem in suhem mestu. Nato skrtačite umazanijo in prah z vej. Zdaj je les pripravljen na nadaljnjo obdelavo!

 • Veje različnih premerov
 • Žaga (npr. enoročna akumulatorska žaga GTA 26)
 • Opcijsko: barva
 • Opcijsko: čopič
 • Opcijsko: lističi za dekoracijo
 • 4 stekleni kozarci za sveče
 • 4 sveče, lesena plošča kot podlaga
 • Silikonska pištola za vroče lepljenje
 • Osebna zaščitna oprema

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z enoročno akumulatorsko žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo npr. zaščitna očala, rokavice z zaščito pred rezi in veliko več. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

1. KORAK: REZANJE VEJ

Za varno delo veje pritrdite na delovno mizo ali drugo primerno površino. Z enoročno akumulatorsko žago veje nažagajte na različne dolžine.

2. KORAK: NANOS BARVE

Po želji lahko veje pobarvate, ni pa to nujno. Venec bo tudi v naravni barvi videti prekrasen. Sicer pa: pobarvajte veje v želeni barvi. V našem primeru smo izbrali belo barvo. Prislonite jih na ustrezno površino in pustite, da se posušijo. Za prav posebno božično vzdušje lahko veje delno prekrijete z zlatimi lističi za dekoracijo.

3. KORAK: PRIPRAVA OSNOVE

Kot osnovo venca iz vej uporabite leseno ploščo. Njen premer naj bo manjši od dokončanega venca, da zagotovite stabilnost. Za preprečevanje neposrednega stika med plamenom in lesom bomo pozneje sveče vstavili v steklene kozarce. V tem koraku razdelite prazne kozarce v krogu na leseni plošči.

4. KORAK: PRITRDITEV VEJ

Zdaj so na vrsti veje. S silikonsko pištolo za vroče lepljenje zlepite prvi sloj vej na leseno ploščo. Nato nadaljujte z naslednjimi sloji. Pri tem pustite dovolj razdalje od steklenih kozarcev, da jih boste lahko brez težav vzeli iz venca.

OKRASITEV ADVENTNEGA VENCA IZ LESA

Tako! Božični venec je končan. Z njegovo toplo svetlobo boste osvetlili svoje domače kraljestvo. Venec lahko okrasite tudi po lastnem okusu. Pri tem lahko uporabite posušene kolobarje pomaranč, jagodičevje, storže, veje jelke ali evkalipta.

POVZETEK: SAMI NAREDITE ADVENTNI VENEC IZ VEJ

 • Pripravite se na praznike. Izdelajte domač adventni venec.
 • Adventni venec iz lesa se bo dolgo ohranil, zato ga boste lahko več let krasili.
 • Ustrezen material boste našli na vrtu, v gozdu ali na obrežju reke. Pri tem lahko pobirate samo tisti les, ki leži na tleh. Lomljenje ali žaganje vej v javnih gozdovih ni dovoljeno.
 • Nabrane veje pustite en do dva dni na toplem in suhem mestu, da se posušijo. Nato z njih skrtačite umazanijo in prah.
 • Pri delu z enoročno akumulatorsko žago vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
 • Z enoročno akumulatorsko žago veje nažagajte na različne dolžine. Po želji veje pobarvajte ali jih okrasite z lističi za pozlato.
 • Štiri steklene kozarce razporedite v krogu na leseni plošči in veje sloj za slojem zlepite skupaj.
 • Ali želite božično vzdušje prenesti na svoj vrt? Potem izdelajte vrtno dekoracijo z božično tematiko.