Kako pravilno ostrite motorno žago?


Po čem prepoznate otopelo verigo?

Tudi najboljša veriga se s časom obrabi in otopi. Posledično postane delo bolj naporno in motorna žaga je izpostavljena povečani stopnji obrabe. Poleg tega se poviša telesni napor, delovni učinek pa je vedno slabši. 

Če pri žaganju opazite naslednje znake, je treba verigo naostriti ali morda celo zamenjati.

Pet znakov otopele verige

Veriga se ne uvleče samodejno v les. Pri žaganju morate dodatno pritiskati na žago, da veriga dobro zareže.
Pri žaganju oz. pri navpičnem rezu v les namesto grobih ostružkov nastaja zelo fina prašna žagovina.
Kljub delujočemu sistemu za mazanje verige in pravilni napetosti verige nastaja med žaganjem dim.
Motorno žago vleče v eno smer in rez je poševen. To kaže na enostransko otopele ali neenakomerno dolge rezalne zobe.
Motorna žaga ropota in poskakuje med žaganjem. Natančno nastavljanje žage je oteženo.

Priprava na ostrenje verige

Preden začnete z ostrenjem verige, je treba storiti naslednje, da zagotovite varno delo. Poskrbite, da je delovno mesto varno. Potrebujete dovolj prostora in primerno orodje. Priporočamo uporabo rokavic iz trpežnega materiala. Tako boste preprečili poškodbe zaradi ostre verige.

V naslednjem koraku temeljito očistite verigo in preverite, ali je morda poškodovana. Pred ostrenjem verigo nekoliko bolj napnite. Pri ostrenju je lahko bolj napeta kot pri običajnem delu. Tako boste lažje naostrili zobe, poleg tega se bodo pri postopku ostrenja manj premikali. Izberite primerjalni zob in ga označite s flomastrom. Ta bo služil za primerjavo za naslednje zobe. Pazite, da še niste dosegli oznake za obrabo. V nasprotnem primeru priporočamo zamenjavo verige.

Dodatki za pile za ostrenje verig

Pri ročnem držanju pile je oteženo upoštevanje zahtevanih kotov in mer. Zato STIHL priporoča uporabo dodatkov za pile.

Ostrenje verige z okroglo pilo

Rezalne zobe žagine verige lahko sami naostrite z okroglo pilo. Pri tem morate uporabiti primerno orodje. Če uporabite napačno pilo, lahko celo poslabšate rezultat. Tukaj vam bomo obrazložili, kako izberete pravilno pilo.

Izbor pravilne okrogle pile je odvisen od koraka verige. Vsakemu koraku je dodeljen določen premer okrogle pile.

Izbor pravilne okrogle pile za ostrenje verige

Korak določa zmogljivostno skupino motorne žage. Pri vseh verigah STIHL je na omejevalniku globine oznaka za korak. V ustrezni tabeli lahko preverite pravilen premer pile.

Če oznaka na omejevalniku globine ni več prepoznavna, lahko korak določite s kontrolnim merilom za verige. Sicer pa lahko korak tudi izračunate. To storite tako, da na primer s kljunastim merilom izmerite razdaljo med tremi zaporednimi kovicami (merjeno od sredine prve kovice do sredine tretje kovice) in vrednost delite s številko dva. Vrednost predstavlja korak verige v milimetrih. Ker je korak vedno podan v palcih, morate dobljeno vrednost preračunati v palce: en milimeter ustreza 0,039 palca. To pomeni, da morate vrednost v milimetrih pomnožiti z 0,039. Tako dobite vrednost v palcih. Nato v ustrezni tabeli STIHL poiščete pravilen premer pile glede na izračunano vrednost.

Oznaka na omejevalniku globine
Alternativna oznaka na omejevalniku globine
Korak verige
Premer okrogle pile

1

1/4
1/4" 4,0 mm
2 325 .325" 4,8 mm
3 3/8 3/8" 5,2 mm
4 404 .404" 5,5 mm
5 P, PM 3/8" Picco 4,0 mm
6
1/4" Picco 3,2 mm

Dobro je vedeti

Upoštevajte, da imajo pile za ostrenje verig motornih žag drugačno površinsko strukturo kot pile, ki se uporabljajo v delavnicah. Zato slednje niso primerne za ostrenje verig.

Nasveti strokovnjaka STIHL za pravilno ostrenje verig

Izbira pile

Izbrati morate okroglo pilo z ustreznim premerom. Uporabljajte izključno pile za ostrenje verige žage.

Vodenje pile

Pilo vodite tako, da z eno roko držite ročaj, z drugo pa pilo potiskate naprej ob rezalnem zobu. Začnite na primerjalnem zobu in namestite pilo ob rezalni zob tako, da lahko pilo s silo pritiskate od znotraj navzven vzdolž rezalnega zoba.

Verigo ostrite vedno tako, da je pila nastavljena pravokotno (kot 90°) na meč. Pila naj »zagrabi« samo pri potisku naprej, pri povratnem gibu pilo dvignite. Pilo v rednih razmakih nekoliko obrnite, da preprečite enostransko obrabo.

Verige STIHL se standardno ostrijo z ostrilnim kotom 30°. Če uporabljate dodatek za pilo, lahko s pomočjo oznak preprosto nastavite pravilen kot.

Pilo vodite tako, da bo četrtina premera pile segala čez zobno konico. Ostrite primerjalni zob tako dolgo, da bo rezilo popolno. Priporočamo, da verigo ostrite pogosto. Tako preprečite intenzivno ostrenje s prekomernim odstranjevanjem materiala.

Kontrola učinka ostrenja

Če na rezilu opazite svetlobne odseve, rezalni zob še ni oster.

Ko ne vidite več nobenih svetlobnih odsevov, je rezalni zob oster.

Zatem popilite vse rezalne zobe na tej strani na enako dolžino. Nato motorno žago obrnite za 180° in popilite vse rezalne zobe na drugi strani. Vse rezalne zobe prilagodite dolžini primerjalnega zoba.

Prilagoditev omejevalnika globine

Med ostrenjem rezalnega zoba se hkrati zmanjša razdalja omejevalnika globine. Ko naostrite vse rezalne zobe, preverite razdaljo omejevalnika globine in jo po potrebi prilagodite. Razdaljo preverite s šablono za ostrenje, ki ustreza koraku verige.

Pri tem šablono za ostrenje položite na verigo. Če sega omejevalnik globine čez rob šablone, ga je treba naknadno obdelati.

S ploščato pilo vodoravno pobrusite omejevalnik globine, tako da bo poravnan s šablono za ostrenje. Pri verigah s posebnim pogonskim členom z dodatno izboklino hkrati z omejevalnikom globine obdelajte tudi izboklino. Če ima omejevalnik globine ustrezno višino, potem konico omejevalnika globine poševno pobrusite vzporedno s servisno oznako. Pri tem ne znižajte najvišjega mesta omejevalnika globine. Pazite, da se na novo pobrušenega rezalnega zoba ne dotaknete s ploščato pilo. Prenizki omejevalniki globine povišajo stopnjo povratnih udarcev motorne žage.

Omejevalnik globine je načeloma mogoče prilagoditi tudi brez šablone za ostrenje. V tem primeru se upošteva servisna oznaka. Vendar prihaja pri tem prostoročnem ostrenju do več napak, zato priporočamo uporabo šablone za ostrenje. Pozor: za obdelavo omejevalnika globine vedno uporabite ploščato pilo, okrogle pile za to niso primerne!

Kaj je razdalja omejevalnika globine?

Razdalja omejevalnika globine je razdalja med sprednjim robom zobne konice in zgornjim robom omejevalnika globine. Večja kot je ta razdalja, več lesa se odstrani z vsakim zobom.

Med ostrenjem rezalnih zob se zmanjša razdalja omejevalnika globine. To pa zato, ker postane rezalni zob med ostrenjem krajši in zaradi svoje oblike (proti zadnjemu delu je ožji in nižji) tudi bolj ploščat.

Zato je treba pri vsakem ostrenju preveriti tudi razdaljo omejevalnika globine in jo po potrebi prilagoditi. Le tako boste zagotovili brezhiben rezalni učinek.

Optimalna nastavitev omejevalnika globine za mehki ali trdi les

Omejevalnik globine je del rezalnega zoba žagine verige. Določa, kako globoko se rezalni zob zarine v les in koliko lesa odstrani. Za optimalen rezalni učinek je treba razdaljo omejevalnika globine pravilno nastaviti glede na vrsto lesa, ki ga žagate. Tukaj vam bomo obrazložili, na kaj morate biti pri tem pozorni.

Omejevalnik globine in vrsta lesa morata biti usklajena

Vsaka vrsta lesa se drugače obnaša med žaganjem. S pravilno nastavitvijo omejevalnika globine boste znatno olajšali delo z motorno žago. Načeloma priporočamo, da pri nakupu verige izberete takšno, ki ustreza vašemu delu in žagani vrsti lesa.

Pri trdih vrstah lesa je upor pri žaganju večji kot pri mehkih vrstah. Zato pri žaganju trdega lesa razdalja omejevalnika globine ne sme biti prevelika. Pri žaganju mehkega lesa (ko ni zmrzali) je lahko razdalja do 0,2 mm večja. Pri tem lahko uporabite šablono za ostrenje za verige s korakom, ki je za eno stopnjo večji od vaše verige. STIHL ponuja tudi posebno šablono za ostrenje, s katero lahko natančno določite optimalno razdaljo omejevalnika globine za trdi ali mehki les.

Pri izbiri pravilne razdalje omejevalnika globine se zgledujte po koraku verige. V zgornji tabeli lahko vidite, kako velika mora biti razdalja omejevalnika globine pri žaganju trdega lesa.

Še več nasvetov za ostrenje verige

Pred začetkom označite en rezalni zob s flomastrom. Oznaka vam bo olajšala enakomerno odstranjevanje materiala. Po dveh ali treh gibih pile preverite odstranjevanje materiala. Če ugotovite enakomerno odstranjevanje, delate pravilno. Če je barva odstranjena samo delno, preverite, ali uporabljate pravilno pilo. Poleg tega poskrbite, da pile ne vodite previsoko ali prenizko.

Štejte potege pile in na vsakem rezalnem zobu izvedite enako število potegov, tako bodo vsi rezalni zobje enako dolgi.

Če ugotovite, da so rezalni zobje ene vrste zob krajši od ostalih, ste na eni strani uporabili večjo silo. Dolžino zob izravnate tako, da na daljših rezalnih zobeh izvedete en do dva potega pile.

Priporočamo: z držalom pile 2 v 1 lahko ostrite zobe verige in hkrati prilagajate višino omejevalnika globine.

Video prikaz ostrenja verige si lahko ogledate tukaj.

Navodila za uporabo motornih žag STIHL

Tukaj si lahko prenesete navodila za uporabo svoje motorne žage STIHL.

Povzetek: ostrenje verige

  • Otopela veriga zahteva več napora in je manj varna za uporabo.
  • Priprava na ostrenje je hitra, s pravilnim orodjem pa je izvedba nadvse preprosta.
  • Zobe verige lahko ostrite s primerno okroglo pilo.
  • Pred vzdrževalnimi deli, npr. ostrenjem, priporočamo, da preberete navodila za uporabo svoje motorne žage.