Koristni nasveti za čiščenje kosilnic

Ko trava raste, je vaša kosilnica nenehno v uporabi. V tem članku vam predstavljamo, kako pravilno očistite kosilnico in ji podaljšate življenjsko dobo.

KOSILNICA

Vašo kosilnico v sezoni košnje trave redno uporabljate. Travo kosimo redno od pomladi do jeseni, kosilnica pa včasih deluje tudi več ur na dan, odvisno od površine trate. Med delovanjem se umazanija in ostanki trave in rastlinskih listov naberejo na spodnji strani ohišja in se prilepijo na rezilo. Da bo vaša trata vedno pravilno pokošena vam svetujemo, da kosilnico očistite po vsaki uporabi. Prav tako je pomembno tudi njeno redno vzdrževanje.

VARNO IN ČISTO ZAHVALJUJOČ USTREZNI OPREMI

Pri čiščenju kosilnice vedno nosite zaščitne rokavice. Še posebej pomembno je, da pri čiščenju rezila kosilnice nosite rokavice iz močnega in odpornega materiala, da se zaščitite pred morebitnimi poškodbami.

Preden začnete s čiščenjem, se vedno prepričajte, da je kosilnica ugasnjena ali izklopljena iz elektrike. Če uporabljate bencinsko kosilnico, odstranite vžigalno svečko, odklopite električno kosilnico ali odstranite baterijo iz akumulatorske kosilnice. Pomembno je, da kosilnice ne smete po nesreči vklopiti!

Odstranite košaro za travo in jo očistite s krtačo. Ohišje kosilnice lahko tudi grobo očistite s krtačo. Za trdovratno umazanijo obrišite kosilnico z vlažno krpo. Čiščenje z vodo in vrtno cevjo priporočamo samo z vodo pod nizkim pritiskom, medtem ko visokotlačni čistilnik ni primeren za pranje kosilnice.

Nato postavite kosilnico v položaj za čiščenje. Položaj za čiščenje kosilnice je opisan tudi v navodilih za uporabo kosilnice STIHL, ki so priložena napravi. Pri bencinskih kosilnicah se prepričajte, da je vžigalna svečka obrnjena navzgor. Če je svečka obrnjena navzdol, lahko olje pušča in povzroči večjo škodo na motorju in uplinjaču.

Spodnjo stran kosilnice očistite z gladilko in metlo. Zidarska gladilka vam bo pomagala odstraniti grobo in večjo travo in rastlinske ostanke okoli območja rezila. Čiščenje spodnje strani kosilnice je vedno lažje in bolj temeljito, če ga opravite takoj po košnji. Takrat so umazanija ter ostanki trave in rastlin še sveži in jih je lažje odstraniti. Z leseno lopatico ali metlo previdno odstranite umazanijo z rezila kosilnice. Po potrebi in v primeru trdovratne umazanije lahko uporabite tudi posebna čistilna sredstva.

Ko ste jo očistili, je kosilnica pripravljena na naslednjo košnjo. Temeljito čiščenje in vzdrževanje je treba opraviti po 25 delovnih urah in/ali pred zimskim skladiščenjem. Kako to storiti, smo povzeli v nadaljevanju.

VZDRŽEVANJE: INTENZIVNO ČIŠČENJE KOSILNICE

Po približno 25 urah delovanja morate kosilnico temeljito očistiti. Pomembno: Redno čiščenje olajša vzdrževanje, redno vzdrževanje pa podaljša življenjsko dobo vaše kosilnice.

Kosilni noži se različno obrabijo, odvisno od mesta in trajanja košnje. Zato pri temeljitem čiščenju preverite morebitne razpoke ali obrabo rezila. Podatke o omejitvi obrabe rezila najdete v navodilih za uporabo kosilnice STIHL. Ko je ta meja dosežena, zamenjajte rezilo. Tukaj priporočamo, da nož odstranite po navodilih in da pravilnost in ostrino noža preveri pooblaščeni trgovec ali serviser STIHL. Strokovno bo nabrusil in uravnotežil nož. Običajno je življenjska doba noža nekaj let, z rednim brušenjem in uravnoteženjem rezila pa podaljšamo njegovo funkcionalnost. Vendar je treba rezilo, kot vse potrošne dele, zamenjati. Rezilo lahko zamenjate tudi pri pooblaščenem trgovcu ali servisu STIHL.

Ta korak je pogosto pozabljen, vendar ima velik učinek: Odstranite košaro za travo in jo med čiščenjem kosilnice preprosto operite z vrtno cevjo. Pomembno je, da se umazanija in rastlinski ostanki pozimi ne nabirajo ali celo razvijejo plesen ali izsušijo. Za trdovratno umazanijo uporabite posebno čistilno sredstvo, kot je STIHL Varioclean. Oglejte si tudi set za čiščenje in nego za robotske kosilnice iMOW® in ročno vodene kosilnice STIHL.

Zračni filter čisti zrak iz uplinjača in se sčasoma umaže. Zato redno čistite filter, odstranite prah iz filtra ali ga očistite z mehko krtačo. Za čiščenje filtra lahko uporabite stisnjen zrak (kompresor). Če je zračni filter tudi po tem še vedno umazan in obarvan, ga je treba zamenjati. Le tako lahko zagotovite trajno dober učinek filtra.

Vžigalno svečko lahko enostavno očistite s čisto krpo, ki ne pušča vlaken. Če opazite znake obrabe ali če ste že imeli težave z zagonom, je čas, da svečko zamenjate. To se običajno izvaja vsaka tri leta. Menjava sveče pa je odvisna od tega, kako pogosto in intenzivno jo uporabljate, oziroma kosite z vašo kosilnico.

PRIPRAVA KOSILNICE NA ZIMSKI POČITEK

Večje vzdrževanje in čiščenje kosilnice pogosto sovpada z njenim zimskim skladiščenjem. Da boste svojo kosilnico pripravili na zimo, smo v nadaljevanju pripravili nekaj koristnih nasvetov:

ZNAČILNOSTI RAZLIČNIH TIPOV KOSILNIC

Bencinske kosilnice za travo Zaradi motorja z notranjim izgorevanjem se umazanija nabira v zračnem filtru in svečki. Bencinske kosilnice zahtevajo nekoliko več vzdrževanja in čiščenja v primerjavi s kosilnicami na druge vrste pogona.
Električne kosilnice za travo Najbolje je, da električno kosilnico po čiščenju z vodo vedno posušite. Voda in vlaga lahko med čiščenjem prideta v stik z elektromotorjem in ga trajno poškodujeta.
Akumulatorske kosilnice za travo Pri baterijskih kosilnicah je predvsem pomembno pravilno shranjevanje baterij: hraniti jih je treba na čistem in suhem mestu v garaži, delavnici ipd.

POVZETEK: ČIŠČENJE KOSILNICE

  • Po vsaki uporabi kosilnice je treba napravo temeljito očistiti z metlo in lopatko, da odstranite ostanke trave in rastlin.
  • Po 25 delovnih urah je potrebno opraviti temeljit pregled kosilnice: Kosilnico temeljito očistiti in preveriti stanje rezila, ali so na materialu kakšne razpoke ali druge spremembe?
  • Redno čistite in preverjajte zračni filter in vžigalno svečko kosilnice.
  • Preden kosilnico pospravite na zimski počitek, jo morate pripraviti na zimo. Temeljito očistite kosilnico in opravite natančen pregled naprave.

Najbolje je, da kosilnico očistite po vsaki košnji. Uporabite metlo in gladilko, da odstranite smeti. Po približno 25 urah košnje temeljito očistite kosilnico in preverite stanje rezila.

Da preprečite puščanje olja iz vaše bencinske kosilnice, jo vedno postavite v položaj za čiščenje, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Puščanje olja lahko povzroči resno škodo na kosilnici. Zato vedno preverite, kje se nahaja vžigalna svečka.

Za čiščenje zračnega filtra kosilnice uporabite krtačo ali stisnjen zrak iz kompresorja. Odstranite filter in ga temeljito očistite. Na ta način zagotovite polno moč in učinkovitost filtra.

Za čiščenje uplinjača kosilnice sledite tem korakom: Najprej odklopite vžigalno svečko in zaprite ventil za dovod goriva. Če ventila nimate, spnite cev za gorivo ali izpustite gorivo iz rezervoarja. Nato lahko odstranite uplinjač.

Za čiščenje uplinjača odprite spodnjo komoro uplinjača. Bodite previdni, ker lahko ta komora vsebuje bencin. Po odprtju komore priporočamo čiščenje celotnega uplinjača v ultrazvočnem čistilniku. Za čiščenje notranjosti in zunanjosti uplinjača lahko uporabite tudi krtačo in čistilni bencin. Nato očistite šobe in vstopne šobe s stisnjenim zrakom.

Po čiščenju obrišite uplinjač s suho krpo, ga ponovno namestite, omogočite pretok bencina in ponovno priklopite vžigalno svečko naprave.