Motor STIHL 2-Mix: zmogljiv in varčen


  • Motor STIHL 2-Mix: za učinkovito delo
  • Način delovanja
  • Prednosti
  • Motor STIHL 2-Mix ali 4-Mix®?


Motor STIHL 2-Mix: za učinkovito delo

Pri delu v gozdu ali na vrtu potrebujete zmogljiv motor. In takšen je dvotaktni motor STIHL 2-Mix. Združuje namreč izjemno moč in visok vrtilni moment. Pri tem proizvaja zelo malo škodljivih snovi in je okolju prijazen. Motor STIHL 2-Mix že danes izpolnjuje stroge zahteve iz evropske direktive o izpušnih plinih stopnje V. Okolju prijazno delovanje in hkrati izjemna moč sta posledici učinkovite izkoriščenosti goriva v motorju. Inovativni sistem s predpranjem zmanjša škodljive izpuste, poraba goriva pa je za 20 % manjša od običajnih dvotaktnih motorjev brez tehnologije 2-Mix. V naslednjem odstavku boste izvedeli, kako ta tehnologija deluje. 


Motor STIHL 2-Mix: način delovanja

Prednost brezhibnega delovanja in učinkovite porabe goriva pri motorjih STIHL 2-Mix se skriva v valju: zaradi spremenjene dinamike valja se zagotovita izjemna moč in okolju prijazno delovanje. Pri običajnih dvotaktnih motorjih položaj bata določa, kdaj se odpirajo in zapirajo prelivni kanali in izpušni kanal. Pri motorjih STIHL 2-Mix je ta postopek optimiziran. V motorju 2-Mix se takoj po vžigu med zgorelo vsebino v zgorevalnem prostoru ter svežim zrakom v okrovu ročične gredi nabere sloj zraka brez goriva. Tako se začne prelivanje nekoliko pozneje, zrak brez goriva z minimalnim zamikom pride v valj in tam spere izpušne pline. Vendar to še ni vse: zaradi kratkega zamika ima bat ravno dovolj časa, da se lahko premakne višje navzgor in zapre izpušni kanal. Nezgorel zrak tako ne pride do izpušnega kanala in posledično bolj učinkovito zgori. Poleg tega se v mnogo manjšem obsegu spere iz motorja, kot se to dogaja pri klasičnih dvotaktnih motorjih. Tako se pri motorju STIHL 2-Mix znatno zmanjšajo izgube. V nadaljevanju navajamo vse prednosti sistema.


Motor STIHL 2-Mix: prednosti

Zaradi sloja zraka brez goriva se pri motorju STIHL 2-Mix več kot 80 % nezgorelih svežih plinov ne sprosti v okolico. Zato sta narava in človek znatno manj obremenjena – nezgoreli delci mešanice, npr. benzen in toluen, namreč obremenjujejo naravo in uporabnika. Poleg pozitivnega okoljskega vidika, ki ga prinašata optimalna moč in majhna teža naprave STIHL z motorjem 2-Mix, je tukaj dodatna prednost: poraba motorja 2-Mix je tudi do 20 % manjša od porabe klasičnega 2-taktnega motorja enake moči. 

Motor STIHL 2-Mix ali 4-Mix®?

Obe izvedbi naših motorjev sta inovativni, zmogljivi in učinkoviti. V naslednji tabeli si lahko ogledate lastnosti posamezne izvedbe.

Motor STIHL 2-Mix
Motor STIHL 4-Mix®
Učinkovita poraba goriva
Optimalen prenos razpoložljive moči
Nižji stroški obratovanja
Uporaba neodvisno od lege
Odlične lastnosti pogona
Zelo visok vrtilni moment
Manjše onesnaževanje okolja
Kompaktna zasnova

Motor STIHL 2-Mix: povzetek


  • Učinkovit: izjemna moč pri učinkoviti izkoriščenosti uporabljenega goriva.
  • Zmogljiv: visok vrtilni moment pri vsakem številu vrtljajev.
  • Okolju prijazen: zaradi nižje porabe goriva se proizvede manj škodljivih izpušnih plinov in tako posledično prihaja do manjše obremenitve okolja.
  • Varčen: poraba goriva je manjša za pribl. 20 % v primerjavi z običajnimi dvotaktnimi motorji brez tehnologije 2-Mix.
  • Z mislijo na prihodnost: motor STIHL 2-Mix s predpranjem izpolnjuje stroge zahteve iz evropske direktive o izpušnih plinih stopnje V.