Motor STIHL 4-Mix®: popolna moč


  • Štiritaktni motor s številnimi prednostmi
  • Princip delovanja
  • Izjemna moč –  brez napornega zagona
  • Posebna zgradba motorja 4-Mix®


Motor STIHL 4-Mix®: štiritaktni motor s številnimi prednostmi

Motor STIHL 4-Mix® je bil zasnovan tako, da uporabnika v vseh pogledih podpira pri upravljanju in delovanju. Za razliko od drugih štiritaktnih motorjev poganja motor STIHL 4-Mix® običajna mešanica bencina in olja (1:50, npr. STIHL MotoMix). Zato omogoča dober pospešek ter delo, neodvisno od lege motorja. Svoj visok vrtilni moment doseže pri majhni porabi goriva, pri tem pa proizvaja zelo malo škodljivih snovi. Kompaktna zasnova motorja STIHL 4-Mix® poskrbi za ugodno razmerje med težo in močjo in zagotavlja bolj miren tek. Poleg tega proizvaja prijetnejši zvok.


Motor STIHL 4-Mix®: princip delovanja

Motor STIHL 4-Mix®, kot že ime pove, opravi delovni krog v štirih taktih: sesanje, stiskanje, delo, izločanje. Natančneje poteka delovni krog tako:


Sesanje

Ročična gred se zavrti, bat se v valju premakne navzdol, sesalni ventil se odpre, sveža zmes goriva in zraka pride v zgorevalni prostor. Prednost: pogon ventila motorja STIHL 4-Mix® in okrov ročične gredi sta s posebno izvrtino povezana s sesalnim kanalom. Zaradi te inovativne zasnove pride pri vsakem gibu bata zmes goriva, zraka in olja do vseh delov motorja. Zato je vedno zagotovljeno brezhibno mazanje motorja 4-Mix®. Posledično redni oljni servisi niso več potrebni.


Stiskanje

Pri premikanju bata navzdol pride v notranjosti do nadtlaka. Posledično se zmes goriva in zraka potisne v sesalni kanal in nato v zgorevalni prostor, pri čemer se namažejo vsa potrebna mesta. Bat v motorju STIHL 4-Mix® se ponovno premakne navzgor, zmes v zgorevalnem prostoru se stisne.


Delo

V najvišji legi bata (zgornji mrtvi legi) je zmes najbolj stisnjena. Tik pred doseganjem zgornje mrtve lege vžigalna svečka sproži iskro, ki vžge zmes goriva in zraka. Zaradi tega predčasnega vžiga zmes v zgorevalnem prostoru zgori učinkovito in z malo ostanki. Posledično razširjanje plina potisne bat navzdol in ta pri tem opravi mehansko delo. Pridobljena energija se prek prenosnega elementa prenese do delovnega orodja vaše naprave STIHL.


Izločanje

Preden bat doseže spodnji položaj (spodnjo mrtvo lego), se odpre izpušni ventil v notranjosti motorja STIHL 4-Mix®. Tako se pri naslednjem dviganju bata nastali izpušni plini skozi izpušni kanal iztisnejo iz zgorevalnega prostora. In spet smo na začetku.


Izjemna moč – brez napornega zagona

Za lažji zagon ima vsak motor STIHL 4-Mix® vgrajen samodejni dekompresijski sistem. In tako deluje: pri zagonu motorja 4-Mix® se zaradi centrifugalnih uteži minimalno odpre ventil v motorju. Del kompresijskega tlaka lahko skozi to odprtino uide, s čimer se zmanjša potrebna sila za zagon motorja. Takoj ko se s prvim delovnim taktom preseže zagonsko število vrtljajev, se avtomatska dekompresija samodejno izklopi in motor 4-Mix® od takrat naprej dela s polno kompresijo – učinkovito in zmogljivo.

Posebna zgradba motorja 4-Mix®: majhna teža, velika moč

Motor STIHL 4-Mix® ima majhno težo. Zaradi pogona na mešanico ni potrebnih komponent, ki se uporabljajo pri 4-taktnih motorjih tj. oljna črpalka, oljni filter in oljna kad. Zato je motor veliko lažji, delo z njim pa preprostejše: oljni servis in odstranjevanje odpadnega olja sta namreč stvar preteklosti.


Motor STIHL 4-Mix® ali 2-Mix?

Obe izvedbi naših motorjev sta inovativni, zmogljivi in učinkoviti. V naslednji tabeli si lahko ogledate lastnosti posamezne izvedbe.


Motor STIHL 2-Mix
Motor STIHL 4-Mix®
Učinkovita poraba goriva
Optimalen prenos razpoložljive moči
Nižji stroški obratovanja
Uporaba neodvisno od lege
Odlične lastnosti pogona
Zelo visok vrtilni moment
Manjše onesnaževanje okolja
Kompaktna zasnova

Motor STIHL 4-Mix®: povzetek


  • Zmanjšanje škodljivih snovi: zaradi zgorevanja goriva skoraj brez ostankov izpolnjuje stroge zahteve iz evropske direktive o izpušnih plinih stopnje V. 
  • Brez oljnega servisa: preprosto vzdrževanje, ker se uporablja znana mešanica bencina in olja. 
  • Majhna teža: zaradi pogona na mešanico ni potrebnih komponent, ki se uporabljajo pri 4-taktnih motorjih tj. oljna črpalka, oljni filter in oljna kad. 
  • Tišje delovanje: prijetnejši zvok tudi pri maksimalnem številu vrtljajev. 
  • Odlična moč in visok vrtilni moment: visoka kompresija poskrbi za izjemno moč. 

Kaj je motor STIHL 4-Mix®?
Motor STIHL 4-Mix® je štiritaktni motor, ki ga poganja mešanica bencina in olja. Zato ne potrebuje komponent, ki so potrebne za oljni krog, kar omogoča kompaktno zasnovo in izjemno moč.