Nasveti za vzdrževanje motorne kose


 • Najpomembnejše točke za vzdrževanje motorne kose
 • Pravilno gorivo
 • Pregled rezalnega orodja
 • Čiščenje motorne kose
 • Pregled nasvetov za vzdrževanje
 • Zakaj se motorna kosa ne zažene?
 • Povzetek

Na kaj morate biti pozorni pri vzdrževanju motorne kose?

Najprej priporočamo pozorno branje navodil za uporabo, v katerih boste našli tabelo z najpomembnejšimi vzdrževalnimi deli. Izvajajte le tista vzdrževalna dela in popravila, ki so opisana v navodilih za uporabo. Vsa druga dela naj opravi specializirani trgovec STIHL, ki ima potrebno znanje za vsa popravila. Tukaj boste izvedeli, katera dela lahko opravite sami.

Pravilno gorivo za motorno koso

Gorivo je pomembno: za vašo bencinsko koso priporočamo STIHL MotoMix. Gorivo je pripravljeno in prilagojeno na motor vaše motorne kose, poleg tega zagotavlja moč, vsebuje zelo malo škodljivih snovi in je odporno na skladiščenje. Pri tem sistem za polnjenje STIHL preprečuje prelivanje goriva in prekomerno napolnjenje rezervoarja.

Pregled rezalnega orodja motorne kose

Na motorno koso lahko namestite različne kosilne glave, ki jih po želji hitro zamenjate. Na brezhibno delo motorne kose vpliva tudi stanje uporabljenega rezalnega orodja. Pri pregledu rezalnega orodja postopajte, kot je opisano v nadaljevanju. Upoštevajte, da imajo različne kosilne glave različne postopke.

1. Kosilna glava z nitko (npr. AutoCut, SuperCut): odprite kosilno glavo in preverite, ali je nitka lepo navita. Nitka se ne sme prepletati. Če je prepletena, vzemite novo originalno kosilno nitko STIHL in jo na novo navijte.

2. Kosilna glava z noži iz umetne mase (PolyCut): preverite, ali je kosilna glava obrabljena ali razpokana. Pri nožih PolyCut oznake za obrabljenost pokažejo stanje rezalnega orodja. Tri nože PolyCut morate vedno zamenjati v kompletu.

3. Kovinsko rezalno orodje (npr. list za košnjo, nož za drobljenje): pri kovinskem rezalnem orodju preverite, ali ga bo treba naostriti. Če je orodje upognjeno ali razpokano, ga morate obvezno zamenjati.

Vzdrževanje in čiščenje motorne kose

Po delu očistite ščitnik in rezalno orodje motorne kose. Uporabite vlažno krpo ali mehko krtačo, pri trdovratni umazaniji tudi večnamensko čistilo. Pri tem hkrati preverite, ali sta rezalno orodje in ščitnik še vedno dobro pritrjena. 


Vizualna kontrola motorne kose

Pred začetkom dela in po vsakem dolivanju goriva v celoti preglejte motorno koso. Kakšno je stanje? Ali rezervoar in pokrov rezervoarja tesnita? Napravo očistite po vsakem končanem delu, pri profesionalni uporabi torej vsak dan.

Upravljalni ročaj

Pred začetkom dela in po vsakem dolivanju goriva preverite brezhibno delovanje upravljalnega ročaja.

Zračni filter

Zračni filter očistite po potrebi in predvsem v primeru motenj. Če je zračni filter poškodovan, ga je treba zamenjati.

Sesalna glava v rezervoarju za gorivo

Sesalno glavo preverite ob motnjah in jo po potrebi tudi zamenjajte, v vsakem primeru pa jo preverite enkrat letno. Glede pregleda in strokovne zamenjave sesalne glave se obrnite na specializiranega trgovca STIHL. 

Rezervoar za gorivo

Rezervoar za gorivo po potrebi očistite.

Uplinjač

Delovanje uplinjača preverite v prostem teku. Rezalno orodje se ne sme vrteti. To preverite pred začetkom dela in po vsakem dolivanju goriva. Po potrebi lahko prosti tek dodatno nastavite.

Vžigalna svečka

Za dobro iskrenje: ob motnjah bo morda treba nastaviti razdaljo med elektrodama. Priporočamo, da vžigalno svečko zamenjate na vsakih 100 obratovalnih ur.

Sesalna odprtina za hlajenje

Po koncu dela je treba pregledati sesalno odprtino. Po potrebi jo je treba očistiti.

Zaščita pred iskrami v dušilcu zvoka

Zaščito pred iskrami v dušilcu zvoka preverite ob motnjah in po potrebi. Morda bo potrebno čiščenje. V primeru poškodb jo bo treba zamenjati. Pri tem vam bo z veseljem pomagal specializirani trgovec. 

Dostopni vijaki in matice

Dostopne vijake in matice, razen nastavitvenih vijakov, je treba po potrebi zategniti.

Protivibracijski elementi

Protivibracijske elemente preverite pred začetkom dela in ob motnjah. Če so poškodovani, jih naj zamenja specializirani trgovec STIHL.

Rezalno orodje

Rezalno orodje preverite pred začetkom dela in po vsakem dolivanju goriva. Če je poškodovano, ga je treba zamenjati. Prav tako je treba pred začetkom dela in po vsakem dolivanju goriva preveriti njegovo ustrezno pritrditev.

Kovinsko rezalno orodje

Kovinsko rezalno orodje pred začetkom dela vedno naostrite. 

Mast pogonske gredi

Mast pogonske gredi preverite tedensko in ob motnjah. Po potrebi je treba mast dodati.

Varnostne nalepke

Poškodovane varnostne nalepke je treba zamenjati.

O našem rezalnem orodju

Tukaj najdete informacije o izdelavi našega rezalnega orodja za naprave za košnjo, motorne kose ipd.


Zakaj se motorna kosa ne zažene?

Morda je za to kriva mešanica goriva. Ta naj ne bo od lanskega leta. Če niste prepričani, kako stara je mešanica, jo raje zamenjajte.

Ko ni iskre

Možen vzrok je lahko vžigalna svečka. Vžigalna svečka spada med potrošne dele in jo je treba redno menjavati. Če nova vžigalna svečka ne odpravi težave, odnesite motorno koso specializiranemu trgovcu STIHL, da jo pregleda.

Povzetek: vzdrževanje motorne kose

 • Pozorno preberite navodila za uporabo.
 • Poskrbite za pravilno mešanico goriva za motorno koso.
 • Pred začetkom dela vedno preverite rezalno orodje motorne kose.
 • Motorno koso po delu vedno očistite.
 • Mešanico goriva po potrebi zamenjajte.