Nega pušpana


 • NEGA PUŠPANA
 • MESTO SAJENJA PUŠPANA
 • PRESAJANJE PUŠPANA
 • OBREZOVANJE PUŠPANA
 • ZALIVANJE PUŠPANA
 • PUŠPAN V LONCU
 • PREZIMOVANJE PUŠPANA
 • PREPOZNAVANJE ZNAKOV BOLEZNI PUŠPANA IN ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV

NEGA PUŠPANA: OSNOVE

V jugozahodni Evropi, srednji Evropi, severni Afriki in zahodni Aziji raste zimzeleni pušpan z znanstvenim imenom Buxus sempervirens, ki je zelo priljubljen. Pa ne samo zato, ker nudi veliko možnosti oblikovanja kot živa meja ali kot samostojni grm. Priljubljen je tudi zato, ker je zimzelen in vse leto prinaša nekaj barve na vrt, z ustrezno nego pa ima dolgo življenjsko dobo. Pušpan spada v veliko družino pušpanovk, ki vključuje veliko vrst. Njegovi listi proizvedejo veliko medičine in peloda, zato je zanimiv tudi za čebele. Mimogrede: pušpan dobro raste v družbi rastlin, ki imajo podobne potrebe, med drugim so to visoke trajnice, npr. hortenzije ali ostrožnik. Nekoliko slabše uspeva v bližini zelišč, ki potrebujejo veliko sonca, in senčnih rastlin – v tem primeru je treba pušpan nekoliko intenzivneje negovati. 

IDEALNO MESTO SAJENJA

Pušpan posadite na mesto, kjer ni vetra. Pri tem ne sme biti izpostavljen neprestanemu sončnemu obsevanju, pa tudi v senci ne sme biti. Tako boste zmanjšali tveganja za ožganost listov in preprečili pojav bolezni. Vlažna tla in mesta, kjer prejme veliko deževnice, niso primerna – raje ima peščena in ilovnata tla. Najboljši čas za sajenje pušpana je v obdobju od oktobra do začetka maja. Tudi morebitno presajanje naj poteka v tem času.

OPTIMALNA NEGA PUŠPANA S PRAVILNIM OBREZOVANJEMPušpan je treba pravilno obrezovati. Pri tem je zelo pomembna uporaba ustreznega orodja: poskrbite za precizno orodje, ki se preprosto upravlja in je dovolj ostro. Tako boste zagotovili čisto rezanje brez nacefranih delov. STIHL nudi obsežen program rezalnikov za živo mejo – od ročnih do akumulatorskih modelov, ki so primerni za obrezovanje topiarij in tudi za klasične žive meje.

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z rezalnikom za živo mejo vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. zaščitne rokavice, zaščitna očala, zaščita sluha ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. 

Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

OBREZOVANJE PUŠPANA KOT ŽIVO MEJO

Pušpan kot živa meja je priljubljen in hkrati praktičen: če ga boste pravilno negovali, bo živa meja rasla zelo na gosto. Z ustreznim orodjem bo delo potekalo še lažje. Priporočamo akumulatorski rezalnik za živo mejo, npr. model STIHL HSA 56. Pri tem vedno poskrbite, da so noži rezalnika za živo mejo ostri. Tako boste dosegli optimalen rezultat obrezovanja in čist rez brez cefranja in zmečkanja.

Pri sajenju pušpana in naknadni negi postopajte, kot sledi:

 • Posamične sadike pušpana posadite v vrsto z medsebojno razdaljo 10–15 centimetrov.
 • Pustite jih rasti, da dosežete enotno gostoto poraščenosti.
 • Nato lahko začnete z obrezovanjem. Pri tem je pomembno, da vsako sadiko obrežete v obliki trapeza, tako da bo s prečnega prereza videti kot črka A. Zgoraj torej več odrežete kot spodaj. Tako bo sončna svetloba optimalno obsevala rastline in bodo te dobro rasle.
 • Za dolge ravne reze na vrhu uporabite dolgo desko, ki jo namestite ob grmu (kot podlago lahko uporabite opečnate zidake) in obrežite vzdolž deske.
 • Tudi kot živa meja bo pušpan vesel redne nege: 1- do 2-krat letno julija in avgusta opravite negovalno rez.


Nasvet strokovnjaka STIHL: če boste od nekoga »podedovali« staro živo mejo iz pušpana, ki je bila dolga leta zanemarjena, potem brez strahu.  Pušpan lahko korenito obrežete. Posamezne rastline skrajšajte na višino 1 metra, poganjke pa na 10 cm. Idealen čas za takšno obrezovanje pušpana je v mesecih februar in marec. Po obrezovanju priporočamo gnojenje, da si rastline opomorejo! Ostanke obrezovanja pušpana lahko brez pomislekov odvržete na kompost.

UMETNIŠKO OBREZAN PUŠPAN

Posamezne rastline pušpana lahko negujete, hkrati pa jih lahko spremenite v pravo pašo za oči. Oblikujete jih lahko v kroglo, piramido ali spiralo. Ker je tukaj potrebnih nekaj dodatnih spretnosti in zelo natančnega oblikovnega obrezovanja, v prvem koraku priporočamo ročne škarje za živo mejo. Izkušeni vrtnarji lahko uporabijo električne škarje, s katerimi bodo hitro dosegli odlične rezultate.

 • Pri oblikovanju v kroglo začnite zgoraj in naredite štiri reze do »ekvatorja« na krogli: spredaj, levo, desno in zadaj. Šele nato uredite poganjke, ki so ostali vmes. Nato isto tehniko uporabite od spodaj in uredite neenakomerne predele.
 • Pri piramidni obliki najprej izdelajte šablono iz tanjše žičnate mreže. Nato jo namestite na pušpan in odrežite vse poganjke, ki segajo skozi očesa mreže.
 • Spiralna oblika je videti prečudovito, hkrati pa se zelo preprosto oblikuje. Pri tem mora biti pušpan že oblikovan v stožec. Zavežite vrv spodaj na deblo in jo položite na grm v spiralni obliki od spodaj navzgor. Nato levo in desno od nje odrežite poganjke, dokler ne dosežete spiralne oblike.
 • Za ohranjanje oblike morate pušpan obrezovati 4- do 5-krat na leto.    

NEGA PUŠPANA: SPLOŠNO O POPOLNEM OBREZOVANJU 

Na splošno velja, da ob dežju in pred večjimi količinami padavin ne obrezujete pušpanov. Enako velja za zelo sončne dni – oba ekstremna pojava bi pušpanu škodila, v kolikor bi bil na sveže obrezan. V dežju lahko pride do gnitja odrezanih mest, močno sonce pa lahko ožge nežne liste, ki do sedaj niso bili vajeni takšnega obsevanja. Zato je najbolje, če počakate na oblačen dan in takrat opravite obrezovanje. In še nekaj: ne glede na to, ali uporabljate akumulatorske ali ročne škarje za živo mejo – med obrezovanjem jih vedno držite nekoliko pod kotom. Poleg tega poskrbite, da so rezila ostra. Tako boste preprečili zmečkane in utrgane vejice, ki so bolj dovzetne za napad plesni. 

ZALIVANJE IN GNOJENJE PUŠPANA 

Tri dni po obrezovanju opravite gnojenje. Potem si bo hitro opomogel in bo pripravljen na vse izzive, ki mu jih prinaša narava. Zdrav pušpan z močnimi koreninami je tudi bolj odporen proti škodljivcem. Kar zadeva škodljivce: k pravilni negi pušpana spada tudi ustrezno zalivanje. Če ga boste napačno zalivali, bo bolj dovzeten za napad plesni. Zato velja: pušpana nikoli ne zalivajte od zgoraj po listih, temveč vedno samo pri koreninah. Po možnosti s postano vodo. Sveže posajen pušpan ima v prvih dveh tednih večjo potrebo po vodi od tistega, ki je že dalj časa ukoreninjen. Količina je odvisna od mesta postavitve in velikosti rastline.

Nasvet strokovnjaka STIHL: ko se pušpan dobro ukorenini (to prepoznate po dobri rasti in sočni zeleni barvi), ga morate zalivati samo še v vročih dnevih ali na zelo suhih mestih. Načeloma si pušpan skozi dolge korenine sam priskrbi potrebno količino vode kar iz tal. S prstom preverite zemljo pod rastlino: če je do globine 2 do 3 centimetrov vlažna, potem je vlage dovolj.

PUŠPAN V LONCU – KAKO SE SPREMENI NEGA?

Kar zadeva obrezovanje, potrebuje pušpan v loncu enako nego kot pušpan v tleh. Razlika je samo v potrebi po vodi: pušpan v loncu ne more sam poskrbeti za vodo, zato ga je treba redno zalivati. Na dnu lonca naj bo luknja za odtekanje vode, da preprečite stoječo vlago. Najbolje bo, če lonec postavite v podstavek s koščki gline – tako boste preprečili, da bi luknja za odtekanje postala blatna. Tudi tukaj zalivajte pri koreninah. Če je pušpan v loncu napadla plesen, potem boste z njo hitro opravili: poleti ga postavite na močno sonce in ga ovijte v plastično vrečko. Po enem dnevu na vročini bo plesen uničena.

PRAVILNO PREZIMOVANJE PUŠPANA

Pušpan je prezimno trdna rastlina, zato ne potrebuje posebnih priprav na zimo. Edino pravilo je, da ga smete zalivati samo ob dnevih, ko ne zmrzuje. Poleg tega z njega redno odstranjujte sneg. Pri pušpanu v loncu je to nekoliko drugače. Tam namreč mraz doseže korenine in obremenjuje rastlino. Rešitev: okoli lonca na debelo ovijte folijo z zračnimi mehurčki. Tako boste korenine zaščitili pred nizkimi temperaturami pozimi.

PREPOZNAVANJE ZNAKOV BOLEZNI PUŠPANA IN ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV

Pušpan je dovzeten za bolezni in škodljivce. Tako je pri njegovi negi včasih treba ubrati radikalne korake. V nadaljevanju najdete pregled bolezni pušpana in škodljivcev ter ustrezne korake, kako se jim zoperstaviti.

NAPAD PUŠPANOVE VEŠČE

Pušpanova vešča izvorno prihaja iz Azije. Napad prepoznate po objedenih listih. Takoj ko na pušpanu opazite gosenice, ukrepajte tako, da jih odstranite. Če je že prišlo do večje škode na listih, bo najbolje, če izvedete intenzivno obrezovanje na prizadetih mestih. Odrezane veje zažgite ali odstranite med gospodinjske odpadke.

PREPOZNAVANJE PUŠPANOVEGA OŽIGA IN UKREPANJE

Rjavi, slabo obraščeni listi in temne lise na pušpanu: to so znaki napada glive Cylindrocladium buxicola, ki je ena najpogostejših bolezni pušpana. Če znake opazite dovolj hitro, lahko rastlino tretirate z ustreznim sredstvom iz specializirane trgovine ali pa dodajate preparate iz alg, da rastlino okrepite. Včasih to že zadostuje. Žal je gliva zelo agresivna, zato pušpanu velikokrat ni več pomoči. V tem primeru celotno prizadeto rastlino in odpadlo listje okoli prizadetega mesta odstranite, najbolje zažgite, ali pa zagotovite profesionalno kompostiranje.

PEGASTA PUŠPANOVA RJA

Ta bolezen se loti predvsem starejših rastlin. Gliva Puccinia buxi naredi rjavkaste pege na zgornji in spodnji strani listov. Zatiranje je nadvse preprosto: zadostuje, če odrežete prizadete poganjke, novi poganjki bodo zdravi. Za preprečevanje nadaljnje okužbe z glivo po rezanju rezalnik za živo mejo razkužite.  

POVZETEK: NEGA PUŠPANA

 • Nega pušpana ni težka, vendar je potrebnega nekaj znanja.
 • Najprej je treba izbrati primeren prostor postavitve: senčen, vendar ne temen. Najbolje na peščenih ali ilovnatih tleh.
 • Najboljša nega za pušpan: redno obrezovanje in redno zalivanje. Obrezovanje izvedite v dveh fazah, najprej na grobo, nato poleti natančno. Zalivati vedno pri koreninah.
 • Pušpan je dovzeten za škodljivce npr. pušpanovo veščo in različne glive – najboljši ukrep je intenzivna odstranitev prizadetih delov rastlin.