Nega trate poleti


 • Pravilno zalivanje trate v poletni vročini
 • Košnja trate poleti
 • Pravilno gnojenje trate poleti

Pravilno zalivanje trate pri visokih temperaturah

Zalivanje je najpomembnejši dejavnik za ustrezno nego trate, predvsem takrat, ko ni dovolj padavin. Kot pravilo velja, da trata v povprečju, seveda v odvisnosti od osončenosti, temperature in vetra, potrebuje vsak teden pribl. 20 do 25 litrov vode na kvadratni meter.

Koliko vode potrebuje moja trata?

Za domače uporabnike velja: običajno potrebuje vaša trata več vode, kot si mislite. Nekje 20 do 25 litrov na teden za vsak kvadratni meter trate. Trata pa se slabo odziva tudi na prekomerno zalivanje. Preveč vode namreč iz talnih por izrine zrak, zato začnejo korenine gniti. Poduhajte talne vzorce: če imajo neprijeten vonj ali so celo sivo-modro obarvani, je to zaradi pomanjkanja zraka oz. zastoja vode.

Nasveti za pravilno zalivanje

 • Enkrat tedensko zadostuje: zalivajte s pribl. 20 litri na kvadratni meter. Količino prilagodite glede na lego, vremenske pogoje ipd.
 • Ilovnata tla: če imate ilovnata tla in trata ne zmore vsrkati toliko vode, potem zalivajte dvakrat zaporedoma (npr. dva zaporedna dneva), nato pa spet en teden ne več.
 • Preverite enakomerno zalivanje: na hišnem števcu za vodo spremljajte, ali zalivate enakomerno.
 • Čas dneva: najbolje je, če zalivate zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, neposredni sončni žarki lahko namreč na trati naredijo neugledne rumene madeže. 
 • Okolica: če okoli trate rastejo drevesa, grmičevja ali žive meje, povečajte količino vode.
 • Visoke temperature: ob zelo visokih temperaturah poleti zalivajte trato dva- do trikrat tedensko zgodaj zjutraj ali zvečer.

Preverjanje zalivanja trate

Če nimate dostopa do hišnega števca za vodo, preverite zalivanje z več steklenimi kozarci. Uporabite lahko na primer kozarce za marmelado, ki jih razporedite po vrtu. Po zalivanju mora biti v kozarcih pribl. 2 cm vode. Čez nekaj časa boste dobili občutek, kako dolgo morate zalivati.

Poleg tega z močnim nožem ali lopato zabodite na različnih mestih v tla do globine 10 cm. Poskusite vzeti vzorec tal. Vzorci morajo biti spodaj vlažni (ne mokri), zgornja 1–2 cm pa sta lahko oz. morata biti suha na otip! Nikakor ne sme biti obratno. Če je vzorec zgoraj vlažen in spodaj suh, potem voda ne pride do ustreznega mesta.

Napake pri zalivanju trate poleti

Predvsem pri zalivanju se dela napaka, da se zaliva prepogosto in takrat premalo. V suhem obdobju se potem trata zaliva skoraj vsak dan, vsakič premalo. V tem primeru se voda razdeli samo po travni ruši, morda še kak milimeter globlje. Trata se na to odzove tako, da dela korenine samo tik pod površjem. Poleg tega to stanje spodbuja rast trav, ki na trati niso zaželene.

Takšen zaraščen sloj trave je velik porabnik vode in še to premajhno količino vode hitro posrka vase kot goba. Posledica: tla pod zgornjo plastjo ne prejmejo vlage, površina se izsušuje. Trata postane odvisna od dnevnega zalivanja. Če potem nekaj dni ne zalivate, postane takoj rumena in je podvržena različnim plesnim.

Košnja trate poleti

Vaša trata se ob koncu pomladi že zelo dobro razrašča. Zato jo lahko v začetku poletja brez pomislekov kosite na štiri do sedem dni. Zaradi redne košnje raste trata bolj gosto, saj travne bilke tvorijo nove stranske poganjke. Pomembnejše od intervalov med postopki košnje so višine košnje, ki jih morate obvezno prilagoditi višjim temperaturam.

Kako visoka naj bo trata poleti?

Višje kot so temperature, višja je lahko trava: v sončnih legah štiri do pet centimetrov, v senčnih legah pet do sedem. Vendar priporočamo, da z vsako košnjo pokosite največ tretjino višine, da preprečite ožgana mesta in druge poškodbe. Pri košnji imejte vedno naostrene nože, prav tako kosite, ko so tla suha.

Košnja z večnamensko kosilnico STIHL Multi-Mäher

Višjo travo, ki je niste kosili zaradi odsotnosti ali dopusta, pokosite v več korakih. Najprej nastavite najvišjo višino košnje, zatem malo nižjo. Vse večnamenske kosilnice STIHL Multi-Mäher imajo udobno nastavitev višine košnje, s katero lahko brez napora nastavite pravilno višino.

Kaj storiti v primeru odtisov na trati?

Če se travne bilke po hoji ne postavijo same pokonci, je to lahko znak pomanjkanja vode. Priporočamo, da trato vsaj enkrat tedensko obilno zalivate.

Pravilno gnojenje trate poleti

Hranilne snovi iz spomladanskega gnojenja so na začetku poletja že skoraj porabljene. Da si bo trata opomogla po divjih nogometnih tekmah in piknikih na vrtu, jo na začetku poletja ponovno pognojite. Dodatna hranila pa potrebujejo tudi predeli, ki so manj obremenjeni: zaradi pogoste košnje spomladi pride do odvzema hranilnih snovi, ki so shranjene v travnih bilkah. Dolgoročno predstavlja to veliko obremenitev za trato. Prav zato je pomembno, da trati poleti vrnete potrebne hranilne snovi. Najbolje z mineralnim gnojilom za trato.

Pravilno gnojilo za poletno gnojenje

Poletno gnojilo mora vsebovati vse potrebne snovi za dobro in hitro rast trate.


Snov
Opis
Kalij (K)
Poviša odpornost proti škodljivcem, uravnava metabolizem rastlin.
Fosfor (P)
Izboljša rast korenin in pomaga pri zmrzali.
Magnezij (Mg)
Podpira rastline pri tvorjenju klorofila v okviru fotosinteze ter poskrbi za bogato zeleno barvo trate.
Kalcij (Ca)
Stabilizira celične stene trav in podpira sprejemanje hranilnih snovi iz tal.
Dušik (N)
Spodbuja delitev celic in s tem razvoj vseh delov rastlin. Spodbuja rast trate.

Poleti je pomembna pravilna mešanica teh mineralov in hranilnih snovi. Poleg dušika naj gnojilo vsebuje tudi veliko magnezija in kalcija, da bo vaša trata odporna tako na visoke poletne temperature kot na poletna neurja.

Nasveti za poletno gnojenje trate

 • Gnojite dovolj hitro: v idealnem primeru trato gnojite junija, da bo pripravljena na poletno vročino.
 • Gosta trava: uporabite gnojilo z dolgim delovanjem, da bo trava rasla počasi in gosto.
 • Uporabite zalivalni sistem: po gnojenju uporabite zalivalni sistem in zalivajte obilno, a previdno.

Povzetek: nega trate poleti

 • Trato poleti zalivajte enkrat tedensko z vsaj 20 litri vode na kvadratni meter.
 • Odtisi na trati so lahko znak pomanjkanja vode.
 • Trato redno preverjajte in prilagodite zalivanje.
 • Poleti trato vsaj enkrat tedensko pokosite nekje za tretjino višine.
 • Predele v senci lahko pokosite na višino 5–7 cm.
 • Trato gnojite junija, da bo pripravljena na poletno vročino.