Nega trate pozimi


 • Zimski počitek za trato
 • Zmrzal in sneg
 • Priporočila za zasnovo vrta
 • Spomladansko prebujanje

Zimski počitek za trato

Nekje ob koncu oktobra, začetku novembra oz. najpozneje do prve zimske zmrzali je treba končati z nego trate. Ko zberete zadnje listje, prezračite trato, zadnjič pokosite in opravite jesensko gnojenje, lahko trato prepustite zasluženemu zimskemu počitku.

Narava ima svoja pravila, tako je pomembno, da vaš vrt pozimi počiva. To pomeni, da travne bilke ne rastejo več. Posledično se trata ni več sposobna zaščititi pred obremenitvami in poškodbami. Zato je zelo pomembno, da trato pustite pri miru in po možnosti ne hodite po njej. Sicer boste odlomili nežne bilke, trata pa bo zato spomladi potrebovala več časa za regeneracijo.

Ali smem trato pozimi kositi?

Ko pride prva zmrzal, košnja ni več dovoljena. Za zimski počitek trava naj ne bo višja od 4 do 5 cm. Pozimi potrebuje trata počitek, zato ne hodite po njej. Vsak korak namreč uničuje občutljive travne bilke.

Zmrzal in sneg

Ko trata zamrzne, postane bolj občutljiva. Večini je jasno, da takrat po njej ni dobro hoditi, prav tako je ne smete obremenjevati. Ko je prekrita s snežno odejo, nastane izolacija, ki ščiti travo pred mrazom in ledenim vetrom. Ne glede na to, kako dolgo ostane snežna odeja na trati: pustite jo in ne hodite po njej!

Predvsem pri družinah z otroci pa to ni tako preprosto. Otroci se ne zmenijo za občutljive poganjke, ki se pri igri prelomijo. Trava je namreč zelo občutljiva, ker je sestavljena iz do 80 odstotkov vode. Če voda v travni bilki zmrzne, se lahko odlomi. Ker pozimi ni rasti, se trava ne more regenerirati. Posledice boste videli že pri prvem kopnenju snega. Na trati ostanejo rumeno rjavi madeži ali večje zaplate, ki so dovzetne za bolezni, npr. snežno plesen in snežni ožig.

Priporočila za zasnovo vrta

Da bi bila vaša trata čez vse leto videti urejena in lepa in da je ne bi prekomerno obremenjevali, že pri sejanju trate razmislite, katera vrsta trate je za vas najprimernejša.

Trata za igrišče

Je pozimi mnogo bolj odporna od okrasne trate in bo preživela tudi marsikatero snežno bitko.

Okrasna trata

Je zelo občutljiva, zato pozimi odsvetujemo hojo po njej.

Trata za senčno lego

Je robustna in ima dobro razvit koreninski sistem, zato zdrži tudi zimske obremenitve.

Naredite okrasno trato pohodno 

Če pozimi trate ne želite obremenjevati, nanjo že jeseni naložite majhne kamenčke. Dekorativne potke so lepega videza, poleg tega ščitijo trato in poskrbijo, da ostane obutev v snegu in dežju suha.


Nega trate ob spomladanskem prebujanju

Če želite ob prvih spomladanskih temperaturah uživati v prelepi trati, jo lahko že v začetnem obdobju rasti, ko ni zmrzali, pognojite. Pri tem priporočamo predvsem dušikova gnojila za trato, da spodbudite rast. Kolikor močneje je trata obremenjena pozimi, toliko bolj jo je treba nahraniti s hranili.

Nega trate po zimskem počitku

Po zelo hudih zimah je najbolje, da se takoj po taljenju snega lotite nege trate.

 • Trato očistite z grabljami, odstranite listje in vejevje.
 • Ko so tla suha, pokosite travo. 
 • Če opazite znake bolezni ali so nekateri predeli močno zlepljeni, priporočamo prezračevanje trate.
 • Na koncu lahko izvedete spomladansko gnojenje.

Kdaj naj prvič kosim po zimskem počitku?

Čas prve košnje po zimskem počitku je odvisen od višine trave. Temperature naj bodo stalno nekje med 7 in 10 °C, to pomeni nekje od sredine marca do začetka aprila.

Povzetek: nega trate pozimi

 • Ali je že prišlo do prve zmrzali? Potem košnja ni več priporočena. 
 • Po možnosti ne hodite po trati v zimskem času.
 • Snežno odejo pustite na trati, dokler se sama ne stopi. 
 • Ko snega ni več, lahko začnete z nego trate.