Odstranjevanje ali predelava listja: jesenska nega vrta


 • Zakaj zbirati listje?
 • Kje naj se pobira listje?
 • Kako pravilno zbirati listje?
 • Spoznajte naprave: pihalniki in sesalniki z drobilnikom
 • Pravilno odstranjevanje listja
 • Koristna predelava listja
 • Povzetek

Zakaj je zbiranje listja tako pomembno?

Pisano jesensko listje krasi vrt in ceste ter dejansko sploh ne moti. Pa vendar lahko prinaša jesen težave. Z mokrim in hladnim vremenom odpadlo listje pa predstavlja tveganje za zdrs in posledično telesne poškodbe. Obstaja več načinov, kako zbirati in zatem predelati listje.


Kje naj se pobira listje?

Listje odstranite predvsem s trate, pločnikov in z dovozov.


Odstranjevanje listja s trate za več svetlobe in zraka

Odpadlo listje nikakor ne pustite na trati, saj jeseni in pozimi preprečuje, da bi ta prejela dovolj svetlobe in zraka. Pod slojem listja se pogosto nabira vlaga, ki spodbuja gnitje. Posledično nastanejo svetli ali temni madeži, neporaščeni predeli ali pa se razraste mah. Zato priporočamo, da listje redno odstranjujete. Pri tem si lahko pomagate tudi s pihalniki. 


Listje pod drevesi in grmičevjem

Listje pod drevesi in grmičevjem ima pozitiven učinek na tla. Tam lahko mirno pustite do 15 centimetrov debelo plast listja, saj se bo spremenila v kakovostni humus. Na zelenjavnem vrtu plast listja ščiti občutljiva tla pred zmrzaljo v hladnem letnem času, poleg tega pa uravnava tudi vlažnost. Pa vendar rastline z mehkimi poganjki, trave in zimzelene rastline ne prenesejo plasti jesenskega listja.


Ko listje raznaša na sosedovo zemljišče

Načeloma morate vi odstraniti listje, ki leži na vašem zemljišču. Če listje odpada s sosedovega drevesa, se prijazno pogovorite in skušajte doseči sporazumno rešitev, ki bo ustrezala vam in vašemu sosedu. Če bi zadeva eskalirala, bo moralo odločiti sodišče. Odloča se od primera do primera, tako da ni mogoče dati pavšalnega nasveta.

Nevarnost zdrsa zaradi listja

Listja ne puščajte na potkah, saj razmočeno listje drsi. To ne ogroža samo sprehajalcev in kolesarjev, temveč lahko vi zakonsko odgovarjate za posledice. Podobno kot pri snegu in ledu odgovarjajo lastniki hiš in stanovalci za varnost na potkah, ki potekajo vzdolž parcelne meje. To velja tudi, če so drevesa last občine ali soseda.

Kako pravilno zbirati listje?

Zbiranje listja z grabljami

Za lastnike manjših vrtov se ponujajo grablje kot najpreprostejša in cenovno najbolj ugodna rešitev. Delo bo hitro opravljeno. Pri večjih količinah listja in večjem posestvu pa grablje ne bodo zadostovale.

Delo s sesalnikom z drobilnikom

Sesalnik z drobilnikom je ergonomsko oblikovana naprava, ki prinaša dodatne koristi. Pri delu listje posesa in ga hkrati nareže na majhne koščke ter shrani v pritrjeno vrečo.

Pihalniki: zmogljivi pomočniki

S pihalniki boste hitro in zanesljivo zbrali večje količine listja. Zagotavljajo dober oprijem in so primerni za večja posestva.

Zbiranje listja s kosilnico

Za zbiranje listja na trati lahko uporabite tudi kosilnico. Predstavlja dober kompromis med grabljami in sesalnikom z drobilnikom. Kosilnica posesa listje in ga zbira v košari za travo. 

Kdaj lahko uporabite sesalnik z drobilnikom?

Zaradi povečanega hrupa obstaja v nekaterih občinah prepoved uporabe ob določenih urah, zato se o tem prej raje pozanimajte v svoji občini. 

Spoznajte naprave: pihalniki in sesalniki z drobilnikom

Z zmogljivimi pihalniki in sesalniki z drobilnikom STIHL boste poskrbeli za red okoli hiše. Hitro boste zbrali, posesali in zdrobili vse, kar je jesenski veter raznesel po okolici.

Pihalniki hitro poskrbijo za red

Zmogljivi ročni pihalniki STIHL hitro in učinkovito opravijo dela, ki bi jih sicer z veliko napora morali opraviti z grabljami. Z njimi boste brez večjega hrupa zbrali suho in vlažno listje.

Sesalniki z drobilnikom takoj narežejo vrtne odpadke na majhne koščke

Sesalnik z drobilnikom deluje podobno kot hišni sesalnik in posesa majhne kose materiala, npr. listje. Pri tem se posesano listje najprej nareže na drobne koščke in zatem shrani v ustrezen zbiralnik. To je hiter in učinkovit način zbiranja listja.

Pihalniki in sesalniki z drobilnikom – pregled prednosti


Vrsta naprave
Prednosti
Akumulatorski pihalniki STIHL

Primerni za čiščenje na mirnejših lokacijah, npr. v okolici bolnišnic, vrtcev ali v bivalnih naseljih.

Najtišji pihalniki v prodajnem programu

Brez kabla in izpušnih plinov

Električni pihalniki STIHL

Za lastnike hiš

Zelo primerni za daljšo uporabo na posestvu

Tiho delovanje

Močan učinek pihanja

Bencinski pihalniki STIHL

Za lastnike hiš, hišnike, krajinske vrtnarje in javne službe.

Nošnja v rokah ali na hrbtu

Zmogljivi in učinkoviti

Izjemno udobje pri delu

Električni sesalniki z drobilnikom STIHL

Za vrtove in posestva, kjer je na voljo električni priključek.

Močni elektromotorji

Na voljo posebni zvočno izolirani modeli

Bencinski sesalniki z drobilnikom STIHL

Električni priključek ni potreben

Posebno močan bencinski motor

Velika delovna prostornina – za velika posestva.

Kako pravilno odstraniti listje?


Odstranjevanje manjših količin listja

Listje načeloma ne sodi med gospodinjske odpadke, manjše količine pa lahko brez slabe vesti odložite v hišni zabojnik za biološke odpadke.

Odstranjevanje večjih količin listja

Večje količine listja lahko odpeljete v občinski obrat za kompostiranje ali drug ustrezen center za predelavo. V nekaterih občinah so na voljo posebne vreče za listje, ki jih potem odpelje smetarska služba. Pozanimajte se na občinskem uradu.

Tako listja ne smete odstranjevati

V gozdu: listja nikakor ne odložite v gozdu. Zaradi tujih vplivov bi lahko ogrozili občutljiv gozdni ekosistem.   

Sežig: sežiganje listja je prepovedano. Pri tem lahko nastajata zdravju škodljivi dim in smrad.

Koristna predelava listja

Na nekaterih mestih na vrtu je odpadlo listje koristno, zato ga lahko tam pustite. Jesensko listje se lahko pretvori v humus in predstavlja zaščito pred zmrzaljo. Prav tako nudi dom številnim majhnim živalim.

Listje in ostanki košnje in obrezovanj kot zaščita pred zmrzaljo

Na cvetličnih gredah in pod grmičevjem lahko listje ostane, po želji ga lahko tja tudi odložite. Pozimi bo nudilo naravno zaščito pred zmrzaljo za rastline. Če imate na primer na mraz občutljive vrtnice ali gladiole, predel korenin pokrijte z debelo plastjo listja. S časom se bo listje razkrojilo in spremenilo v vredno gnojilo.

Jesensko listje za zelenjavno gredo

Tudi na zelenjavni gredi lahko ostane listje. Tukaj naj bo plast listja tanjša. Najbolje bo, če zemljo najprej zrahljate in potem listje narahlo umešate. Če bo listje prekrito z nekaj zemlje, bo to pospešilo postopek razkroja. S tem bodo tla že jeseni prejela pomembne hranilne snovi.

Listje kot zimsko prebivališče za majhne živali

Ježi in druge majhne vrtne živali bodo veseli kupa listja. V njem bodo lahko prezimile. Ježi so na vrtu zaželeni, saj jedo škodljivce, kot so polži, in rahljajo zemljo.

Zbiranje listja za naslednje leto

Če na kompostu ni dovolj prostora za vse listje, ga lahko shranite v vreče iz jute. Pri tem pazite, da je listje suho, sicer bo začelo plesneti. Po želji lahko listje pred tem narežete na majhne koščke, da zmanjšate prostornino. Naslednjo pomlad boste lahko z njimi po prvi košnji pognojili trato.

Sami izdelajte zaboj za listje/kompostnik

Na vrtu si lahko uredite predel za listje. V tla zabijte štiri lesene kole in okoli njih napeljite mrežasto ograjo. V ta zbiralnik odložite listje, s tem pa hkrati ustvarite praktičen kup za kompost.

Povzetek: odstranjevanje listja

 • Zbiranje listja preprečuje nezgode zaradi zdrsa. Zbiranja listja bosta vesela tudi trata in vaš sosed. 
 • Pri tem uporabite grablje, sesalnik z drobilnikom, kosilnico ali pihalnik.
 • Manjše količine listja lahko odstranite v zabojnik za biološke odpadke.
 • Večje količine listja sodijo v ustrezen center za predelavo.
 • Listje predelajte v kompost ali gnojilo. Ali pa ga pripravite tako, da bo predstavljalo zimsko prebivališče za majhne živali.