Odstranjevanje drevesnega štora

Če želite odstraniti drevesni štor, imate več možnih rešitev. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako to opravite.

PREGLED: ODSTRANJEVANJE ŠTORA

 • Različne možnosti odstranjevanja štora
 • S premišljenimi ukrepi zagotoviti, da bo štor hitreje strohnel, in ga predelati v cvetlično gredo.
 • Izkopavanje štora s pomočjo sekire ali ročne žage
 • Ohranitev štora in njegova okrasitev

Štor bo hitreje strohnel, če pospešite postopek razpadanja. Štor z motorno žago mrežasto nažagajte in v nastale zareze dodajte mešanico komposta, hlevskega gnoja in gnojila.

Štor lahko izkopate. Lahko pa ga tudi pustite v zemlji. Pri tem poskrbite za njegovo kompostiranje, tako da s časom strohni. Uporabite ga lahko tudi kot vrtno dekoracijo.

 • Kompost
 • Pospeševalec kompostiranja
 • Organsko gnojilo
 • Zemlja za lončnice
 • Zalivalka
 • Kovinske grablje
 • Vedro za zalivanje rastlin
 • Naravni kamen/zidaki/robniki/tlakovci
 • Sadike: zelišča, alternativno poletne cvetlice ali prezimno trdne trajnice/pokrovne trajnice
 • Motorna žaga, npr. STIHL MS 170 ali STIHL MSA 140
 • Samokolnica
 • Koničasta vrtna lopata
 • Ravna vrtna lopata
 • Gumijasto kladivo (če boste vgradili tlakovce)

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z enoročno akumulatorsko žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. zaščitna očala, zaščitne rokavice ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

Navodila

Štor najprej odžagajte čim bližje tlom, da ga boste lahko pozneje optimalno odstranili. Priporočamo na višini pribl. 5 cm.

Zdaj ga z motorno žago nažagajte z zgornje strani, tako da oblikujete mrežast vzorec zarez. Pri žaganju pazite, da žage ne potiskate, temveč samo vlečete. S tem boste zmanjšali pojav povratnega udarca. Izogibajte se žaganju v tla, saj bo s tem veriga hitro otopela.

Vzemite lopato in okoli štora izkopajte 30 cm širok pas globine 10 cm, tako da odvzamete travno rušo. To boste pozneje odstranili, kot je opisano v poglavju Pravilno odstranjevanje vrtnih odpadkov. Tla v jarku naj bodo čim bolj ravna. Pri tem si pomagajte z ravnino štora.

Vzemite kamenje iz samokolnice, ki ste ga nabrali med kopanjem, in ga porazdelite okoli štora. Mi smo uporabili vremensko odporni klinker. Rahlo potolcite po njih, da se lepo usedejo v tla. Če gre, jih zlagajte v višino.

Zgornji rob kamnov/tlakovcev/zidakov naj sega pribl. 10 cm nad štor.

V samokolnico dajte gnojilo in kompost ter ju zamešajte z lopato. Dodajte tudi nekaj pospeševalca kompostiranja. V kompostu so bakterije, glive in drugi mikroorganizmi, ki spodbudijo postopek razkrajanja. Gnojilo služi kot hrana za mikroorganizme, zato bo štor hitreje strohnel.

Mešanico komposta z lopato porazdelite po štoru in jo temeljito zapolnite v zareze. Za povprečen štor potrebujete nekje 20 litrov mešanice. S hrbtnim delom grabelj potlačite kompost in ga zalijte z zalivalko.

Okolico štora znotraj ograde napolnite s svežo zemljo za lončnice. Pri tem pazite, da bo plast zemlje dovolj globoka glede na posajene rastline, tako da bodo te dobro uspevale. Mi smo uporabili različna zelišča. Nato z grabljami zemljo enakomerno porazdelite.

Nasvet strokovnjaka STIHL: pri manjših površinah lahko zemljo presipate kar iz vreče, v kateri je bila kupljena. Pri večjih štorih si pomagajte s samokolnico.

Preden zasadite zelišča (ali cvetlice), jih najprej omočite. To storite tako, da koreninski del potopite v vedro vode. Počakajte, da ne vidite več zračnih mehurčkov, ki se dvigujejo na površino. Nato sadike prestavite v zemljo. Z rokami naredite luknjo v zemljo, vstavite sadiko in potlačite zemljo okoli nje. Zdaj ostane samo še zalivanje in že imate lepo pripravljeno gredo z zelišči.

Nasvet strokovnjaka STIHL: po potrebi spomladi dodajte nekaj zemlje. Štor bo strohnel nekje v 5 do 6 letih. Takrat ga boste lahko udobno odstranili s sekiro ali lopato.

Čas trohnenja je odvisen od vrste drevesa. Hrast trohni dalj časa kot npr. breza. Mi smo uporabili zelišča, vi pa lahko uporabite tudi poletne cvetlice ali pokrovne trajnice, ki bodo poskrbele, da bo v času trohnenja štora vaš vrt videti odlično.

Nasvet

Za odstranjevanje štora odsvetujemo uporabo kemikalij ali zažiganje. Posledično bi lahko škodovali živalim v tleh, nastajal pa bi lahko tudi zdravju škodljiv plin. Obstajajo namreč okolju prijaznejši načini, npr. izkopavanje.

ŠTOR IZKOPLJETE

Odstranjevanje štora je težko delo. Odvisno od vrste drevesa pa je lahko tudi zelo drago, saj je včasih potreben celo manjši bager.

Če želite štor izkopati, to opravite v suhem vremenu. Mokra zemlja se bo namreč oprijemala vašega vrtnega orodja in vam znatno otežila delo. Predvsem pri globokih koreninah predvidite več časa za odstranjevanje. Pri odstranjevanju korenin si lahko pomagate z zložljivo žago STIHL PR 16, lopato in s sekiro.

Pri žaganju pustite štor višine pribl. 1,5 metra. Okoli štora z lopato prekopajte predel korenin. Manjše korenine presekajte, večje prežagajte.

Preostanek štora uporabite kot vzvod ter ga premikajte v vse smeri, tako da postopoma odtrgate vse korenine.

Nasvet: na štor lahko privežete tudi vrv in z vlečenjem odstranite štor.

ŠTOR OHRANITE IN OKRASITE

Včasih se je smiselno vprašati, zakaj bi štor sploh odstranili. Ta lahko namreč nudi življenjski prostor divjim čebelam in drugim majhnim živalim. Zatorej ga lahko zaradi ekoloških vidikov pustite in olepšate.

Porastejo naj ga plezalke, npr. bršljan, klematis ali divje vrtnice.

Nanj lahko odložite tudi zasajeno korito z rožami ali doma izdelano laterno iz lesa.

Morda pa celo krmilnico ali hotel za žuželke.

NEGOVALNA REZ

Kot alternativa se ponuja izdolbenje zgornjega dela in napolnitev z zemljo za lončnice. Vanj pa posadite poletne cvetlice ali balkonsko cvetje.

Ker les ne prepušča vode, morate z motorno žago narediti zarezo v dno, da omogočite odtekanje vode. Pri tem upoštevajte pravila za varno delo z motorno žago. Prepustite se domišljiji!