Ostrenje nožev kosilnice: za brezhiben videz trate


 • Kdaj, kje in kako pogosto naj poteka ostrenje noža kosilnice – kontrolni seznam
 • Samostojno ostrenje ali ostrenje s strani strokovnjaka?
 • Navodila: pravilno ostrenje noža kosilnice
 • Varnost je na prvem mestu – predvsem pri samostojnem ostrenju

Kdaj, kje in kako pogosto naj poteka ostrenje noža kosilnice – kontrolni seznam

Če želite preprečiti neenakomerno pokošeno trato ali odtrgane travne bilke, potem redno ostrite nož kosilnice. Na našem kontrolnem seznamu za ostrenje boste našli vse podatke, ki jih potrebujete.

Preverjanje noža kosilnice

Ne čakajte, da se rezultat košnje poslabša: redno preverjajte stanje nožev, ali so potrebni ostrenja.

Ali ste opazili razpoko? Takoj zamenjajte nož!

Če na nožu kosilnice opazite razpoko, se ostrenja sploh ne lotite. V tem primeru morate obvezno zamenjati nož.

Ostrenje noža kosilnice – kako pogosto?

Če poteka delo brez težav in na nožu ne opazite nobenih posebnosti, je vseeno najbolje, da vsakih 20 do 25 delovnih ur odnesete kosilnico k specializiranemu trgovcu, da naostri nož.

Samostojno ostrenje ali ostrenje s strani strokovnjaka?

Toliko vnaprej: priporočamo, da vam nož kosilnice naostri specializirani trgovec STIHL v vaši bližini. To je najboljši način, kako kosilnico vrniti v optimalno obratovalno stanje. Če ste dovolj spretni, lahko nož kosilnice seveda naostrite tudi sami. V nadaljevanju vam predstavljamo obe možnosti.

Samostojno ostrenje noža kosilnice

Če želite sami ostriti nož kosilnice, morate biti dovolj spretni in imeti pri roki potrebno orodje. Nož kosilnice sicer ni precizen instrument in ne potrebuje tako natančnega ostrenja, vseeno pa ne zadostuje, da samo popravite kote rezanja. Ko nož naostrite, ga morate še uravnotežiti. Tako boste preprečili neželene tresljaje in posledične okvare na motorju. Pri uravnoteženju boste potrebovali napravo za uravnoteženje nožev, žal samo z vizualnim pregledom ne boste dosegli želenega učinka. Vendar pozor: samostojno ostrenje razveljavi garancijo noža kosilnice.

Ostrenje s strani strokovnjaka – stroški

Če ne želite ali ne zmorete sami ostriti noža kosilnice, vam ga lahko naostri ali zamenja specializirani trgovec STIHL pri naslednjem vzdrževanju. Brušenje noža kosilnice je običajno vključeno v vzdrževanje kosilnice. Po želji se lahko oglasite tudi samo z nožem, da vam ga naostrijo. V tem primeru morate sami poskrbeti za demontažo in montažo. Ostrenje nožev kosilnice ni drago. Odšteti boste morali nekje do 20 EUR. 

Nasvet strokovnjaka: prepustite ostrenje noža strokovnjaku. Ta ima na voljo vsa orodja. Ostrenje lahko izvedejo pri specializiranem trgovcu STIHL, v prodajalni z vrtnimi pripomočki ali drugje. 

Samostojno ostrenje noža kosilnice: navodila

Če ste se odločili, da boste sami naostrili nož kosilnice, potem boste tukaj našli vse pomembne točke za delo tj. od priprave do ostrenja in uravnoteženja.

Samostojno ostrenje noža kosilnice – kaj potrebujete

 • Primež
 • Delovne rokavice
 • Viličasti ključ
 • Angleški ključ/cevne klešče
 • Delavniška pila
 • Pila za ostrenje ali brusni kamen
 • Naprava za uravnoteženje noža

1. korak: prekinitev pogona

Pred ostrenjem morate poskrbeti, da ni mogoče vklopiti motorja. Sicer obstaja nevarnost, da se nož po nesreči zažene. Pri električni kosilnici iztaknite kabel iz vtičnice in ga opazno navijte okoli naprave. Pri akumulatorski kosilnici vzemite baterijo iz naprave. Pri bencinski kosilnici odklopite vtič za svečko.

2. korak: pravilen položaj za demontažo noža

Električne kosilnice lahko preprosto obrnete in odložite na zgornjo stran ohišja. Pri bencinskih modelih to ni dovoljeno: da se prepreči izlitje motornega olja v zračni filter, je treba te s sprednje strani dvigniti za največ 45° ali pa jih vodoravno odložiti na dva stola, tako da lahko potem od spodaj dostopate do noža. Zračni filter mora biti v vseh položajih zgoraj!

3. korak: demontaža noža

Vijaki noža kosilnice imajo desni navoj, tako da jih odvijate v nasprotni smeri urnega kazalca. Zelo pomembno: pri odvijanju vijaka imejte vedno nataknjene rokavice. Pri odvijanju boste namreč morali z eno roko držati nož, z drugo pa boste odvijali vijak. Če boste imeli težave, naj vam nekdo pomaga in pridrži nož, ali pa nož zablokirajte z leseno klado.

4. korak: čiščenje noža

Nož pred ostrenjem temeljito očistite in odstranite ostanke trave. Pri tem uporabite lopatico ali žično krtačo. Priporočamo tudi vizualen pregled: če opazite razpoke ali zareze, morate nož zamenjati. 

5. korak: pritrditev noža

Demontiran in očiščen nož vstavite v primež, tako da boste lahko rezilo dobro ostrili s premiki v smeri navzgor. Med nož in vpenjalne čeljusti vstavite nekaj mehkega kot zaščito. Uporabite na primer stare kose usnja.

6. korak: ostrenje noža za košnjo

Z delavniško pilo vlecite vzdolž rezila, da naostrite nož. To ponavljajte tako dolgo, da deformacije na rezilu noža ne bodo več vidne. Pri tem ohranite ostrilni kot 30°.

Nasvet strokovnjaka STIHL: za še boljši rezultat na pilo nanesite nekaj krede.

7. korak: uravnoteženje noža

Odložite demontiran nož na napravo za uravnoteženje. Če ostane nož vodoravno, potem je pravilno uravnotežen. Lahko ga montirate. Če se nož nagne v eno smer, ponavljajte 6. in 7. korak, dokler ni uravnotežen. 

Varnost je na prvem mestu – predvsem pri samostojnem ostrenju

Preden preverite nože za košnjo, zagotovite, da je kosilnica izklopljena in da se ne more zagnati. Pri akumulatorskih kosilnicah iztaknite baterijo, pri bencinskih napravah odklopite vtič za svečko, pri električnih kosilnicah poskrbite, da vtič kabla ni vtaknjen v vtičnico. Pri ostrenju noža morate vedno nositi zaščitne rokavice in zaščitna očala – enako velja za demontažo in montažo noža. Najbolj varno bo seveda, če vam nož naostri strokovnjak.

Povzetek: ostrenje noža kosilnice

 • Za urejen videz trate morate nož kosilnice redno ostriti.
 • Ostrenje lahko opravite sami, ali pa vam to lahko opravi strokovnjak.
 • Pravilno ostrenje noža kosilnice poteka v korakih, ki niso zahtevni.
 • Pred ostrenjem vedno izklopite pogon naprave.
 • Pri demontaži, montaži in ostrenju noža imejte vedno nataknjene zaščitne rokavice in nameščena zaščitna očala.
 • Najbolj varno je, če ostrenje opravi strokovnjak.