Če želite preprečiti neenakomerno pokošeno trato ali odtrgane travne bilke, potem redno ostrite nož kosilnice. Na našem kontrolnem seznamu za ostrenje boste našli vse podatke, ki jih potrebujete.
Ne čakajte, da se rezultat košnje poslabša: redno preverjajte stanje nožev, ali so potrebni ostrenja.
Če na nožu kosilnice opazite razpoko, se ostrenja sploh ne lotite. V tem primeru morate obvezno zamenjati nož.
Če poteka delo brez težav in na nožu ne opazite nobenih posebnosti, je vseeno najbolje, da vsakih 20 do 25 delovnih ur odnesete kosilnico k specializiranemu trgovcu, da naostri nož.
Toliko vnaprej: priporočamo, da vam nož kosilnice naostri specializirani trgovec STIHL v vaši bližini. To je najboljši način, kako kosilnico vrniti v optimalno obratovalno stanje. Če ste dovolj spretni, lahko nož kosilnice seveda naostrite tudi sami. V nadaljevanju vam predstavljamo obe možnosti.
Če želite sami ostriti nož kosilnice, morate biti dovolj spretni in imeti pri roki potrebno orodje. Nož kosilnice sicer ni precizen instrument in ne potrebuje tako natančnega ostrenja, vseeno pa ne zadostuje, da samo popravite kote rezanja. Ko nož naostrite, ga morate še uravnotežiti. Tako boste preprečili neželene tresljaje in posledične okvare na motorju. Pri uravnoteženju boste potrebovali napravo za uravnoteženje nožev, žal samo z vizualnim pregledom ne boste dosegli želenega učinka. Vendar pozor: samostojno ostrenje razveljavi garancijo noža kosilnice.
Če ne želite ali ne zmorete sami ostriti noža kosilnice, vam ga lahko naostri ali zamenja specializirani trgovec STIHL pri naslednjem vzdrževanju. Brušenje noža kosilnice je običajno vključeno v vzdrževanje kosilnice. Po želji se lahko oglasite tudi samo z nožem, da vam ga naostrijo. V tem primeru morate sami poskrbeti za demontažo in montažo. Ostrenje nožev kosilnice ni drago. Odšteti boste morali nekje do 20 EUR.
Nasvet strokovnjaka: prepustite ostrenje noža strokovnjaku. Ta ima na voljo vsa orodja. Ostrenje lahko izvedejo pri specializiranem trgovcu STIHL, v prodajalni z vrtnimi pripomočki ali drugje.
Če ste se odločili, da boste sami naostrili nož kosilnice, potem boste tukaj našli vse pomembne točke za delo tj. od priprave do ostrenja in uravnoteženja.
Pred ostrenjem morate poskrbeti, da ni mogoče vklopiti motorja. Sicer obstaja nevarnost, da se nož po nesreči zažene. Pri električni kosilnici iztaknite kabel iz vtičnice in ga opazno navijte okoli naprave. Pri akumulatorski kosilnici vzemite baterijo iz naprave. Pri bencinski kosilnici odklopite vtič za svečko.
Električne kosilnice lahko preprosto obrnete in odložite na zgornjo stran ohišja. Pri bencinskih modelih to ni dovoljeno: da se prepreči izlitje motornega olja v zračni filter, je treba te s sprednje strani dvigniti za največ 45° ali pa jih vodoravno odložiti na dva stola, tako da lahko potem od spodaj dostopate do noža. Zračni filter mora biti v vseh položajih zgoraj!
Vijaki noža kosilnice imajo desni navoj, tako da jih odvijate v nasprotni smeri urnega kazalca. Zelo pomembno: pri odvijanju vijaka imejte vedno nataknjene rokavice. Pri odvijanju boste namreč morali z eno roko držati nož, z drugo pa boste odvijali vijak. Če boste imeli težave, naj vam nekdo pomaga in pridrži nož, ali pa nož zablokirajte z leseno klado.
Nož pred ostrenjem temeljito očistite in odstranite ostanke trave. Pri tem uporabite lopatico ali žično krtačo. Priporočamo tudi vizualen pregled: če opazite razpoke ali zareze, morate nož zamenjati.
Demontiran in očiščen nož vstavite v primež, tako da boste lahko rezilo dobro ostrili s premiki v smeri navzgor. Med nož in vpenjalne čeljusti vstavite nekaj mehkega kot zaščito. Uporabite na primer stare kose usnja.
Z delavniško pilo vlecite vzdolž rezila, da naostrite nož. To ponavljajte tako dolgo, da deformacije na rezilu noža ne bodo več vidne. Pri tem ohranite ostrilni kot 30°.
Nasvet strokovnjaka STIHL: za še boljši rezultat na pilo nanesite nekaj krede.
Odložite demontiran nož na napravo za uravnoteženje. Če ostane nož vodoravno, potem je pravilno uravnotežen. Lahko ga montirate. Če se nož nagne v eno smer, ponavljajte 6. in 7. korak, dokler ni uravnotežen.