Snežni plug za traktorske kosilnice


  • ODSTRANJEVANJE SNEGA: KAKO JE S PRAVILI?
  • 4 KORAKI ZA PRITRDITEV PLUŽNE DESKE NA TRAKTORSKO KOSILNICO
  • TAKO SE OPTIMALNO PRIPRAVITE NA UPORABO SNEŽNE DESKE

ODSTRANJEVANJE SNEGA: KAKO JE S PRAVILI?

Ko zapade sneg, nastopi čas za pluženje. In to vsak dan. Načeloma velja pravilo, da je treba odstranjevati sneg pred svojo hišo. To pomeni, da je treba z vseh vrtnih potk, dovozov in dvorišč, ki so javno dostopni, trajno odstranjevati sneg in led. Pogostost tega opravila je v prvi vrsti odvisna od količine zapadlega snega. Očiščene površine morajo biti tako široke, da se lahko dve osebi brez motenj srečata. Če snega in ledu ne odstranjujete, potem v primeru padcev in zdrsov mimoidočih odškodninsko odgovarjate. Če ste najemnik, preberite najemno pogodbo, kjer so zapisane tudi takšne obveznosti. Kako boste odstranili sneg, je povsem odvisno od vas. Lastniki traktorske kosilnice STIHL so tukaj v prednosti. S posebno plužno desko, ki jo lahko namestite na traktorsko kosilnico, boste hitro opravili z nadlogo.

4 KORAKI ZA PRITRDITEV PLUŽNE DESKE NA TRAKTORSKO KOSILNICO

Namestitev plužne deske na traktorsko kosilnico je nadvse preprosta. Najprej morate sneti kosilno enoto in na kosilnico pritrditi vgradni okvir. Z njegovo pomočjo boste lahko namestili snežno desko. Na vgradnem okvirju so pomembne komponente, npr. dvižna roka in premična roka, ter vpetje za plužno desko (spojni trikotnik). Nadaljnje korake za pritrditev plužne deske na traktorsko kosilnico najdete v nadaljevanju:

1. KORAK: PRIPRAVA PRED NAMESTITVIJO PLUŽNE DESKE NA TRAKTORSKO KOSILNICO

Poskrbite, da je pred namestitvijo plužne deske motor traktorske kosilnice izklopljen in da je parkirna zavora aktivirana. Nato do konca znižajte spojni trikotnik in ga preklopite v sredinski položaj.

2. KORAK: PRIPRAVA PRITRDITVE PLUŽNE DESKE NA TRAKTORSKO KOSILNICO

Pred pritrditvijo plužne deske na traktorsko kosilnico je treba najprej odstraniti varnostno razcepko v centrirnem zatiču (ta je nad spojnim trikotnikom). Pri tem razprite lok varnostne razcepke in jo izvlecite.

3. KORAK: POVEZOVANJE PLUŽNE DESKE IN TRAKTORSKE KOSILNICE

Zdaj lahko namestite plužno desko na traktorsko kosilnico: pri tem dvignite plužno desko in jo vodite vzdolž vodil (sivi površini) navzdol.  Zdaj bi moral centrirni zatič na zgornji strani spojnega trikotnika zdrsniti v izvrtino vpetja plužne deske.Nasvet strokovnjaka STIHL:

Pužna deska ima 36 kg – za lažjo namestitev na traktorsko Ksilnico priporočamo, da vam nekdo pomaga.

4. KORAK: ZAVAROVANJE PLUŽNE DESKE NA TRAKTORSKI KOSILNICI

Zdaj morate samo še zavarovati vpeto plužno desko: pri tem vstavite prej odvzeto varnostno razcepko skozi izvrtino centrirnega zatiča in zaprite lok.

SNETJE PLUŽNE DESKE S TRAKTORSKE KOSILNICE

Po koncu zime plužne deske ne boste več potrebovali. Pred snetjem izklopite motor traktorske kosilnice, aktivirajte parkirno zavoro in sledite prej navedenim korakom za namestitev v obratnem vrstnem redu.

Mimogrede: plužna deska STIHL ni primerna samo za najnovejše traktorske kosilnice STIHL, temveč tudi za starejše modele

PLUŽNA DESKA IN TRAKTORSKA KOSILNICA STIHL: PLUŽENJE ŠE NI BILO NIKOLI TAKO UDOBNO UPRAVLJANJE PLUŽNE DESKE STIHL ZA TRAKTORSKO KOSILNICO

Traktorska kosilnica z nameščeno plužno desko – deluje zapleteno, pa vendar to ni. Upravljanje je nadvse preprosto in udobno.

Plužna deska ima dva položaja: položaj za transportiranje (plužna deska dvignjena) in delovni položaj (plužna deska na tleh). Oba položaja se povsem brez napora prek dvižne roke nastavljata kar z voznikovega sedeža. Poleg dveh glavnih položajev lahko nastavite še tri različne delovne položaje plužne deske, ki se lahko nastavijo s premikanjem spojnega trikotnika. S premično roko lahko voznik izbira med položaji »naravnost« (90 stopinj glede na smer vožnje), »plužna deska levo« in »plužna deska desno«. Natančnejše informacije o upravljanju plužne deske najdete v obsežnejših navodilih za uporabo kupljenega izdelka.

PLUŽNO DESKO LAHKO UPORABLJATE ZA POTISKANJE ALI ODSTRANJEVANJE SNEGA

Traktorska kosilnica z nameščeno plužno desko ima večji doseg kot pri košnji. Plužna deska se s posebnimi tipalnimi kolesi prilagaja nepravilnostim tal. Tako jo lahko brez pomislekov uporabljate za potiskanje in odstranjevanje snega na terasah, potkah in dovozih. Drsna letev plužne deske ima dva brušena roba, tako da jo lahko uporabite z dveh strani.

TAKO SE OPTIMALNO PRIPRAVITE NA UPORABO SNEŽNE DESKE

Ker pozimi ni potrebe po košnji, po koncu rastne sezone snemite kosilno enoto. Pri tem obvezno upoštevajte varnostna opozorila v navodilih za uporabo. Poleg tega pazite, da uporabljate motorno olje za nizke temperature. Motorna olja za zimske razmere imajo oznako HD 15 W40. Za še učinkovitejše pluženje nudi STIHL tudi snežne verige za vse traktorske kosilnice STIHL. Snežne verige, plužne deske in traktorske kosilnice najdete pri specializiranem trgovcu v svoji bližini. Kako namestim plužno desko na traktorsko kosilnico? Najprej morate sneti kosilno enoto traktorske kosilnice. Nato namestite vgradni okvir. Nato v nekaj korakih in brez orodja namestite ali snamete plužno desko, ki se upravlja kar z voznikovega sedeža.