PRAVILNA ZAŠČITA SLUHA PRI DELU S STIHL NAPRAVAM

V nadaljevanju najdete uporabne nasvete o izbiri in uporabi ustrezne zaščite sluha pri delu z napravami STIHL.

ZAKAJ JE ZAŠČITA SLUHA POMEMBNA PRI DELU Z MOTORNIMI NAPRAVAMI

Ne glede na to, ali gre za pihalnike za listje, motorne žage ali rezalnik / škarje za živo mejo - delo z motornimi napravami je lahko zelo hrupno. Zato je zaščita sluha pri delu z motornimi napravami zelo pomembna.

Da boste svoj sluh zaščitili pred prekomerno in dolgotrajno izpostavljenostjo hrupu in se tako izognili trajnim poškodbam sluha, morate pri delu z hrupnimi motornimi napravami nositi zaščito za sluh - ne glede na to, ali delate na vrtu ali na gradbiščih, tovarni itd.

Prav tako ni vsak hrup enak. Poleg glasnosti je pomembna tudi oddaljenost od vira hrupa. Pri delu z rezalnikom / škarjami za živo mejo je motor med delovanjem neposredno ob ušesih, medtem ko je pri košnji s kosilnico naprava med delovanjem oddaljena več kot en meter od uporabnika. Zato je pri izbiri prave zaščite sluha pomembno vedeti, koliko hrupa iz motorja naprave dejansko doseže naše uho.

Navodila za uporabo motornih naprav STIHL kažejo dve vrednosti: Raven zvočne moči označuje neposredno glasnost na sami napravi, medtem ko je raven zvočnega tlaka vrednost, ki doseže uporabnika. Obe vrednosti sta prikazani v decibelih (dB).

IZBERITE PRIMERNO ZAŠČITO SLUHA

V liniji STIHL obstajata dve osnovni obliki zaščite sluha: čepki za ušesa in glušniki. Pomembno je, da je zaščita v obeh primerih enaka - torej da v zvočni zaščiti ni bistvenih razlik. Obe obliki zaščite sluha sta zdaj na voljo v različnih izvedbah za različne namene. Lahko jih kombiniramo tudi z drugimi sestavnimi deli osebne zaščitne opreme, na primer s čelado ali ščitnikom za obraz.

Katero obliko boste izbrali - čepke ali glušnike - je v celoti odvisno od vaše izbire. Izberite zaščito za sluh, s katero se počutite najbolj udobno.

ČEPI ZA UŠESA

Čepe za ušesa pogosto uporabljajo v tovarnah in proizvodnih halah, kjer je treba zaščito za sluh uporabljati dalj časa. Njihova prednost je, da so bolj udobni za nošenje in delo, saj se ušesa ne znojijo in takšne zaščite ni treba nenehno odstranjevati in nadeti.

Ušesni čepi so narejeni iz stožčaste PU pene in jih je mogoče enostavno vstaviti v ušesni kanal. Zahvaljujoč globoki stožčasti obliki dosegajo dobre vrednosti zvočne izolacije, torej dušenje hrupa oz. glasnosti. Ker se ne nosijo na zunanji strani glave, so ušesni čepki običajno bolj udobni kot slušalke za ljudi, ki nosijo očala.

Posebne oblike so ušesni čepi s povezovalnim trakom ali držalom, to je otoplastika, ki je individualno prilagojena ušesnemu kanalu.

ZAŠČITNI GLUŠNIKI

Zaščitne glušniki so nastavki, ki izgledajo kot standardne slušalke. Kapsule so običajno pritrjene na trak za glavo, to je držalo, ali pa so pritrjene na čelado, če gre za čelado z zaščito za sluh. Načelo zmanjševanja hrupa je enako kot pri čepkih za ušesa. Med delovnimi odmori jih je mogoče zlahka zložiti ali spustiti.

Slušalke so primerne za vsa notranja in zunanja dela. Kapsule se lahko uporabljajo tudi v vseh vremenskih razmerah. Pri nizkih temperaturah ta oblika zaščite sluha celo ščiti pred mrazom.

Na splošno je uporaba zaščitnih slušalk priporočljiva za delo, kjer morate pogosto nositi in sneti zaščito ali če delate v umazanem okolju. Če delate v smolnih pogojih, na primer pri delu v gozdu, so slušalke boljša higienska zaščita kot čepki za ušesa.

ZAŠČITA SLUHA S TEHNOLOGIJO BLUETOOTH®

Sedaj je na voljo različica zaščitnih slušalk s tehnologijo Bluetooth®. Modeli, kot so zaščitne slušalke STIHL s funkcijo Bluetooth® in izhodom AUX za povezavo z radijskimi frekvencami (BT) - Dynamic BT omogočajo komunikacijo s kolegi prek pametnega telefona ali radia. Po drugi strani ima ta zaščita sluha tudi druge bolj zabavne funkcije: poslušanje glasbe po radiu ali streaming, s čimer lahko povečate motivacijo in preprečite izgubo koncentracije med delom.

KOMBINACIJA ZAŠČITE SLUHA

V primeru velike izpostavljenosti hrupu, torej glasnosti, lahko hkrati nosite čepke in slušalke. Na ta način dosežete višjo raven zaščite, torej dušenje hrupa. Vedno uporabljajte samo kombinacije za zaščito sluha, ki jih odobrijo pooblaščeni evropski inštituti za testiranje.

OD KAKŠNE VREDNOSTI ZVOKA, TJ. RAVNINE HRUPA MORAMO NOSITI ZAŠČITO SLUHA?

V profesionalnih dejavnostih obstajajo posebne zahteve glede vrednosti ravni hrupa, nad katero zaposleni potrebujejo zaščito sluha. Naj bodo v gozdu, na gradbišču ali v mestnih območjih - mejne vrednosti so določene v predpisih o varnosti in zdravju pri delu, ki veljajo za vsako državo posebej.

  • Raven glasnosti, torej hrup pod 80 dB, ne predstavlja problema.
  • Spodnja vrednost je 80 dB. Če je hrup nad tem pragom, morate nositi zaščito za ušesa.
  • Zgornja vrednost je 85 dB. Če hrup doseže to raven, je uporaba zaščite za sluh po zakonu obvezna.

KDAJ JE POTREBNA ZAŠČITA SLUHA PRI DELU Z MOTORNIMI NAPRAVAMI NA VRTU IN OKOLI HIŠE?

Dela, kot sta žaganje drv ali vrtnarjenje, so lahko zelo hrupna. Nekatere motorne žage na motorni pogon, motorne žage ali bencinske škarje / rezalniki za živo mejo lahko oddajajo zvoke z zvočno vrednostjo večjo od 100 dB, kar je enako ravni na rock koncertih. Modeli z električnim pogonom dosegajo raven zvočne vrednosti od 85 do 100 dB. Glasnost, torej raven hrupa je podobna glasnosti na glavnih prometnih cestah.

V KOLIKOR NISTE VEDELI: Najnižja raven hrupa nastane pri delu z baterijskimi napravami. Akumulatorski pihalnik za listje proizvaja med 60 in 80 dB zvočne vrednosti, pa tudi akumulatorska kosa za travo in akumulatorske škarje za živo mejo.

Vprašanje je, ali pri delu na dvorišču ali na vrtu z napravami na motorni pogon, ki proizvajajo višje ravni hrupa, nositi zaščito za sluh ali ne. Tu nimamo jasnega odgovora. Odločilni dejavnik je hrup, ki ga proizvede naprava, s katero delamo. Raven zvočnega tlaka naprave STIHL s katero delate, lahko preberete v navodilih za uporabo naprave in temu ustrezno izberete primerno zaščito za sluh. Vrednosti so podane za standardno uporabo oz. delo z napravo in ustrezajo dejanski glasnosti, tj. ravni hrupa.

NASVET STIHL: Ne glede na vse predpise in zakone se moramo zavedati, da je pri zvočni vrednosti 80 dB in več priporočljivo nositi zaščito za sluh!

VODIČ ZA IZBIRO PRIMERNE ZAŠČITE SLUHA PRI DELU Z NAPRAVAMI STIHL

Navodila za uporabo vaše naprave STIHL določajo raven hrupa ob katerem naprava STIHL deluje.

Ocenite, kako dolgo boste delali z napravo v enem delovnem intervalu.

Vrednost SRN posamezne zaščite sluha STIHL je navedena v samem imenu izdelka. Primer: Zaščitne slušalke STIHL Concept 23 imajo zaščito pred hrupom približno 23 decibelov.

Za natančno določitev ravni hrupa motorne enote uporabite vrednost HML, v tem primeru je še posebej pomembna vrednost M. Na primer pri STIHL Protective Headphones Concept 23 znaša 20 dB. To pomeni: zaščita sluha zmanjša / izolira srednje frekvence hrupa za 20 decibelov.

Pri izbiri med zaščitnimi glušniki in ušesnimi čepki so najpomembnejši dejavnik vaše izbire - zaščita je pri obeh izbirah enako dobra. Včasih sta način ravnanja in / ali delovni intervali odločilni dejavnik: za daljše delovne intervale so običajno primernejši čepki za ušesa. Če morate zaščito za sluh pri delu pogosto sneti pa so zaščitni glušniki verjetno boljša izbira.

Pri nekaterih delih je lahko kombinacija zaščite obraza in sluha zelo koristna. S čeladami imate tudi možnost uporabe kombinacije z zaščitnimi glušniki, ki so nameščeni neposredno na čelado.

POMEMBNO JE VEDETI. Vse modele slušalk STIHL Concept z dodatno oznako F je mogoče zložiti. Modeli z oznako BT imajo funkcijo Bluetooth®.

VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE ZAŠČITE SLUHA

Da bi zagotovili dolgo življenjsko dobo in dolgotrajno zaščito, morate pravilno uporabljati ustrezno zaščito za sluh.

Čiščenje

Po delu odstranite nakopičeni prah in tekočino ter se prepričajte, da so ščitniki pred skladiščenjem suhi.

Vzdrževanje in nega

Če glušnike za zaščito sluha pogosto uporabljate, morate redno menjati higienski set, ki je sestavljen iz tesnilnih obročev in blazinic. Znaki, da je zamenjava potrebna, so spremembe oblike, razpoke, zlomi ali deformirani nosilci ali držala.

Skladiščenje

Glušnike hranite v čistem, suhem in ne preveč toplem okolju, zaščitenem pred neposredno sončno svetlobo.

POVZETEK ZA IZBIRO PRIMERNE ZAŠČITE SLUHA PRI DELU Z NAPRAVAMI STIHL

  • Mnoge motorne naprave proizvajajo visoko raven hrupa. Za zaščito sluha je tako pomembno, da nosite ustrezno zaščito. Pri tem ni mišljeno le profesionalno delo, temveč tudi delo na dvorišču in vrtu ter pri žaganju drv za kurjavo.
  • Izbira ustrezne zaščite je odvisna od vaših zahtev, in vaših želja.
  • Z vrednostmi SNR ali HML lahko določite, kakšno varnostno vrednost morate imeti. Te informacije najdete v navodilih za uporabo vaše naprave.