Pravilno shranjevanje litij-ionskih baterij


 • Ali je treba litij-ionske baterije pred shranjevanjem napolniti?
 • Tehnologija baterij, ki je zaščitena pred globoko izpraznitvijo.
 • Pravilno shranjevanje naprave z integrirano baterijo
 • Zaščita litij-ionskih baterij pred vremenskimi vplivi

Ali je treba baterijo pred shranjevanjem do konca napolniti?

Včasih je to veljalo: pred shranjevanjem je bilo treba baterijo do konca napolniti. To je bilo nujno, ker je pri starih baterijah prihajalo do samoizpraznjenja. V skrajnem primeru je prišlo do izgube kapacitete ali celo do tega, da baterija ni bila več uporabna.

Litij-ionskih baterij pred shranjevanjem ni treba polniti – ravno nasprotno

Danes se večinoma uporabljajo sodobne litij-ionske baterije. Pri njih do omembe vrednega samoizpraznjenja sploh ne pride. Za dodatno zaščito pred globokim izpraznjenjem so vgrajeni zaščitni elementi, ki skoraj prazno baterijo samodejno preklopijo v stanje mirovanja. Zato baterije pred shranjevanjem ni treba napolniti do konca. Ravno nasprotno: za baterijo je celo bolje, če je med shranjevanjem delno izpraznjena. Prenizko ali previsoko stanje napolnjenosti baterije pa po nepotrebnem obremenjuje baterijske celice. Zato priporočamo, da baterijo shranjujete tako, da na prikazu LED svetita dve lučki, kar ustreza 40–60 % napolnjenosti. V takšnem stanju sta staranje in samoizpraznjenje minimalna.


Zastarele tehnologije baterij z višjim samoizpraznjenjem

Stare tehnologije baterij, npr. nikelj-kadmijeve baterije (NiCd) ali svinčene baterije, ki se uporabljajo v vozilih, so močno podvržene samoizpraznjenju. Če baterija ni bila dalj časa uporabljena, je lahko prišlo do globoke izpraznitve.

Globoka izpraznitev pomeni, da stanje napolnjenosti baterije pade pod minimalno napetost. Pod to vrednostjo energija ni več na razpolago, baterije običajno ni več mogoče napolniti in baterija je trajno poškodovana. Zato je bilo včasih nujno, da se je baterija pred daljšim shranjevanjem do konca napolnila in redno preverjala glede stanja napolnjenosti. 


Sodobna tehnologija baterij je zaščitena pred globoko izpraznitvijo

STIHL stavi na sodobno tehnologijo litij-ionskih baterij. Baterije STIHL imajo namreč zelo majhno stopnjo samoizpraznjenja, ki znaša samo 1 do 3 odstotke na leto. Poleg tega so vse baterije STIHL opremljene z inteligentnim sistemom za upravljanje baterije, imenovanim BMS. Ta nadzira napetost vsake baterijske celice in tako preprečuje globoko izpraznitev. Če napetost v baterijskih celicah prekomerno pade, se sistem samodejno aktivira in preklopi baterijo v stanje mirovanja. Postopek praznjenja se prekine. Enako se zgodi ob daljši neuporabi baterije. Posledično vas ni treba skrbeti za škodljivo globoko izpraznitev.

Kako pravilno shranjujem naprave z integrirano baterijo?

Če ste lastnik naprave z integrirano baterijo, npr. akumulatorske kose FSA 45, potem baterije ne morete vzeti iz naprave. V tem primeru shranjujte napravo in baterijo skupaj. Pri shranjevanju naprav z integrirano baterijo velja naslednje:


1. Izklopite napravo in izvlecite ključ za aktiviranje.

2. Pred shranjevanjem napravo očistite z vlažno krpo.

3. Napravo shranjujte na suhem in varnem mestu.

  

Napravo shranjujte na hladnem mestu, vendar zaščiteno pred zmrzaljo. Poleg tega jo zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki in mokroto. Priporočamo, da ključ za aktiviranje shranjujete ločeno od akumulatorske naprave.

Kdaj je najboljši čas za ponovno polnjenje baterije?

Če boste po daljšem času mirovanja ponovno uporabili akumulatorsko napravo, potem jo napolnite šele tik pred delom. To bo ohranilo kapaciteto in podaljšalo življenjsko dobo baterije. Baterija se lahko polni samo pri temperaturah nad 5 °C. Polnilnik nadzira temperaturo baterije in preprečuje polnjenje pri prenizkih ali previsokih temperaturah.

Kontrolni seznam: kako pravilno shranjujem baterijo?

STIHL za vse akumulatorske naprave uporablja sodobne litij-ionske baterije. Odlikujejo jih tiho delovanje, majhna teža in visoka energijska gostota. Pa vendar je treba tudi te baterije nekako negovati.


Zaščita litij-ionskih baterij pred vremenskimi vplivi

 • Vzemite baterijo iz naprave. Pred shranjevanjem preverite stanje napolnjenosti in poskrbite, da na bateriji svetita dve lučki LED. Po potrebi z vlažno krpo očistite baterijo.
 • Za zaščito pred mokroto in soncem baterijo shranjujte npr. v zaprti kartonski škatli.
 • Pri shranjevanju je pomembna temperatura: priporočamo hladen prostor brez zmrzali, npr. suhi kletni prostor, garažo ali dobro izolirano lopo.
 • Baterije shranjujte na varnem mestu ter zunaj dosega otrok.


Razvoj baterij pri družbi STIHL

STIHL se že več kot 10 let aktivno ukvarja z razvojem akumulatorskih baterij. Danes je ta tehnologija v porastu, akumulatorske naprave pa so postale zelo priljubljene. S tem se za elektrotehnike, razvijalce programske opreme in informatike odpirajo povsem nova področja delovanja v družbi STIHL.

Optimalno stanje napolnjenosti za shranjevanje

Priporočamo, da baterijo shranjujete tako, da na prikazu LED svetita dve zeleni lučki. V takšnem stanju lahko baterijo brez pomislekov pustite dve leti mirovati, do staranja in samoizpraznjenja skoraj ne more priti. Po dolgem počitku pa baterijo napolnite šele tik pred naslednjo uporabo. Med polnjenjem mora temperatura znašati nad 5 °C. 

Kaj moram upoštevati pri shranjevanju litij-ionskih baterij?

Polnjenje baterij pred shranjevanjem ni nujno potrebno – pred shranjevanjem naj svetita dve lučki LED. Baterije shranjujte na suhem in hladnem mestu, zaščitene pred zmrzaljo. Priporočamo, da baterije shranjujete tako, da bodo zaščitene pred vremenskimi vplivi.


Povzetek

 • Litij-ionske baterije med shranjevanjem zaščitite pred vremenskimi vplivi.
 • Na litij-ionskih baterijah naj ob začetku shranjevanja svetita dve lučki LED.
 • Pri litij-ionskih baterijah tudi po daljšem času shranjevanja pride le do minimalnega samoizpraznjenja.
 • Tudi pri litij-ionskih baterijah poskrbite za zmerne temperature shranjevanja: hladno, vendar brez zmrzali.