Prezračevanje trate


 • Kaj je prezračevanje?
 • Najboljši čas za prezračevanje
 • Spoznajte napravo: prezračevalnik trate
 • Pravilno prezračevanje: na kaj morate biti pozorni?

Kaj je prezračevanje?

Prezračevanje imenujemo tudi vertikutiranje. Beseda izhaja iz angleške besede »vertical cut«, ki pomeni navpično rezanje ali zarezovanje travne ruše s posebnim orodjem. S tem postopkom se tla zrahljajo in odstranijo se odmrle trave, rastline, plevel in mah. V nasprotnem primeru prihaja do zaraščenega sloja trave, ki trato duši.


Kako deluje prezračevanje?

Pri prezračevanju gre za navpično zarezovanje travne ruše s posebnim orodjem. Prezračevalniki trate imajo vrteče se dvojne nože, ki prodrejo nekaj milimetrov v tla in odstranijo mah, zaraščen zgornji sloj in plevel. Tako oživijo trato, saj omogočijo dostop zraka, vode in hranil do korenin.

Najboljši čas za prezračevanje

Optimalni čas za prezračevanje, priporočamo ga dvakrat letno, je med marcem in septembrom. Tla naj bodo nekoliko toplejša, najbolje nad 10 stopinj Celzija. Med vročinskimi valovi je bolje, da prezračevanje prestavite, da preprečite izsušitev travnih rastlin.

Prezračevanje trate spomladi

Najboljši čas za prezračevanje je pomlad. Takoj ko temperature stalno presegajo 10 stopinj Celzija in trava že močno raste, je trata po tretji ali četrti košnji dovolj odporna za prezračevanje. Zdaj se lahko delo začne. Ker se tla pozno spomladi hitro regenerirajo, sta meseca april in maj idealna za nego trate.

Kdaj je najprimernejši čas za prvo prezračevanje trate?

Na novo posejana trata običajno potrebuje tri leta, da se dobro razraste in postane odporna. Takrat jo lahko prvič prezračite, ne da bi poškodovali korenin. Če je trava že zelo gosta, se lahko prezračuje tudi že v drugem letu.
Prezračevanje trate jeseni
Prezračevanje trate sicer pomaga pri zatiranju plevela in mahu, pa vendar ta postopek pomeni znatno obremenitev tal. Zato mora biti prezračevanje pozno poleti manj intenzivno. Trata si bo lahko opomogla in okrepljena pričakala zimski počitek.

Kdaj prezračevanje trate ni priporočljivo?

 • Spomladi in jeseni se lahko pojavijo vročinski valovi – takrat nikakor ne prezračujte trate.
 • Prav tako ne prezračujte pri mokrih tleh ali v dežju. Odmrli ostanki se težje odstranijo in posledično se trata ne očisti optimalno.

Kako pogosto morate prezračevati trato?

Trate, ki lepo uspeva in na kateri ne nastaja zaraščen sloj, ni treba nujno prezračevati. Trato z zaraščenim slojem ali mahom prezračite največ dvakrat letno, odvisno od potrebe.  

Zrak in svetloba za bujno rast


Prezračevalniki trate STIHL

Ali sta se na vaši trati razbohotila mah in plevel ter ali se pojavljajo zaraščeni zgornji sloji? Potem je čas, da ukrepate. Zmogljivi prezračevalniki trate STIHL so idealno orodje za zdravo in bujno trato. Naše naprave zarežejo v travno rušo in hkrati odstranijo vse, kar zavira rast travnih bilk. Tako pride v enem delovnem koraku do trave več svetlobe in več hranilnih snovi, to pa poskrbi za bujno rast. S prezračevalnikom trate STIHL podelite svoji trati pomlajevalni tretma. Sebi pa pričarate prelep kotiček za sprostitev.

Spoznajte napravo: prezračevalnik trate

Razvajajte svojo trato in vrnila vam bo z bujno rastjo in prelepim videzom! Redno odstranjujte mah, plevel in zaraščene vrhnje sloje. To najpreprosteje storite z električnim ali bencinskim prezračevalnikom trate. Kot alternativa se ponujajo tudi ročni prezračevalniki trate, kjer pa morate uporabiti moč svojih mišic. Odvisno od tal in intenzivnosti zaraščenosti pa se lahko investicija v napravo na motorni pogon hitro povrne.

Kako deluje prezračevalnik trate?

Pri prezračevanju se v travno rušo delajo nekaj milimetrov globoke zareze. Tako se tla prezračijo, po drugi strani pa se preprosto odstranijo plevel in moteče korenine. 

Izbira pravilnega prezračevalnika trate

Manjše površine lahko prezračujete tudi samo s preprostim ročnim prezračevalnikom trate. Pri večjih tratah priporočamo prezračevalnik trate na motorni pogon. Z električnim prezračevalnikom trate STIHL ali bencinskim prezračevalnikom trate STIHL RL 540 boste učinkovito odstranili zaraščen vrhnji sloj, ki nastaja na trati. Hkrati se tla prezračijo. Električni prezračevalnik trate STIHL RLE 540 in bencinski prezračevalnik trate STIHL RL 540 odlikuje sedem pritrjenih dvojnih nožev. Nastavite jih lahko v šestih stopnjah, tako da boste vedno zagotovili odličen rezultat.

Električni ali bencinski prezračevalnik trate?
Za predele okoli hiše, kjer imate na voljo električno vtičnico, so primerni električni modeli STIHL, alternativno pa so na voljo tudi zmogljivejši prezračevalniki trate STIHL z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Prednosti prezračevanja trate na motorni pogon
 • Prihranek časa in napora: pri ilovnatih, suhih ali večjih površinah boste zaradi učinkovite pomoči gotovi v najkrajšem možnem času.
 • Enakomerna globina: zaradi natančno nastavljivih nožev se trata enakomerno obdela in nežno prezrači.
 • Velik doseg: naj gre za električne ali bencinske prezračevalnike – z njimi boste brez težav prezračili tudi večje trate.

Pravilno prezračevanje: na kaj morate biti pozorni?

Prezračevalniki trate so opremljeni z ostrimi noži. Preden začnete z dejanskim prezračevanjem, poskrbite, da je prezračevalnik trate pravilno nastavljen, tako da travne ruše ne poškodujete prekomerno.
Pravilna nastavitev prezračevalnika trate
Pravilna delovna globina vašega prezračevalnika trate je odvisna predvsem od starosti trate in intenzivnosti zaraščenosti. Noži ne smejo zarezati globoko v tla, temveč se morajo samo nežno dotikati travne ruše. Zato nože nastavite tako, da se poglobijo v travno rušo do največ dva do tri milimetre. Nastavljeno globino preverite na krajšem odseku in napravo po potrebi ponovno nastavite. Zelo močno zaraščena trata bo vzdržala tudi rezanje v globino štirih milimetrov. Globlje pa nikakor!

Prezračevanje trate: korak za korakom
 • Pred prezračevanjem trato pokosite na višino 2 do 3 centimetre.
 • Nastavite ustrezno globino nožev za prezračevanje.
 • Pri prvem prezračevanju v sezoni ne zarezujte pregloboko.
 • Enakomerno obdelajte trato po dolžini.
 • Nato jo obdelajte še po širini.
 • Premikajte se enakomerno in vztrajno. Pazite, da kje ne obtičite in da posledično ne poškodujete travne ruše.
 • Pazite, da ne prevozite večjih kamnov.
 • Če vaša naprava nima košare za travo, zaraščen vrhnji sloj odstranite z grabljami.

Po prezračevanju trate

Po prezračevanju je smiselno, da trato temeljito posujete s peskom in jo gnojite. Naknadna setev je potrebna samo na večjih neporaščenih delih. Čeprav bo trata po prezračevanju videti nekoliko »zdelana«, vas bo kmalu presenetila z bogato rastjo in bujno barvo.

Povzetek: prezračevanje trate

 • S prezračevanjem trate boste odstranili zaraščen vrhnji sloj, mah in odmrle ostanke trave ter pripomogli k boljšemu prezračevanju in ohranjanju vlage.
 • Pri tem postopku se zarezuje površina travne ruše.
 • Najboljši čas: pomlad.
 • Prezračujte vsaj enkrat do dvakrat letno, odvisno od zaraščenosti trave.
 • Na novo posejano trato lahko prezračite najhitreje po dveh, še raje po treh letih.
 • Prezračevalniki trate na motorni pogon so učinkoviti in delo z njimi je manj naporno.
 • Noži ne smejo zarezati globlje od treh do štirih milimetrov.
 • Pred prezračevanjem trate: izvedite košnjo.
 • Trato obdelujte v vzdolžnih in prečnih progah.
 • Po prezračevanju trate: posujte s peskom in travo pognojite.