Priprava kosilnice na zimo: tako preprosto pripravite kosilnico na zimski počitek


  • Majhno vzdrževanje za dolg zimski počitek: tako boste pripravili bencinsko kosilnico na zimo.
  • Nasveti za zimski počitek pri bencinskih in električnih kosilnicah.
  • Tako bo motor vaše bencinske kosilnice dobro prezimil.
  • Pripravite akumulatorsko kosilnico na zimo.

Majhno vzdrževanje za dolg zimski počitek: tako boste pripravili bencinsko kosilnico na zimo

Po koncu rastnega obdobja vaše trate je čas za pripravo kosilnice na zimski počitek. Pri tem ne smete pozabiti na primerno nego, saj lahko nabrana umazanija in ostanki pogonskih sredstev škodujejo vaši napravi. Kaj storiti? Kosilnico pripravite še pred začetkom zime. Z majhnim vzdrževanjem jeseni boste poskrbeli, da bo naprava tudi po zimi v brezhibnem stanju in takoj pripravljena na uporabo.

Za vas smo pripravili nasvete, kako kosilnico pripraviti na zimo. Tukaj pa si lahko ogledate video posnetek, v katerem vam pooblaščeni serviser STIHL predstavi vse naloge, ki jih morate opraviti za redno vzdrževanje in servisiranje vaše kosilnice (navodila za kosilnice STIHL in  VIKING). 

Opomba:

Za vašo varnost! Pred kakršnimi koli deli na bencinskih napravah vedno najprej odklopite kabel vžigalne svečke. Pri električnih kosilnicah iztaknite električni kabel, pri akumulatorskih pa izvlecite baterijo.

Nasveti za zimski počitek pri bencinskih in električnih kosilnicah

Temeljito čiščenje kosilnice

Pred zimskim počitkom po zadnji košnji temeljito očistite kosilnico. Ostanke trave, ki so se nabrali v ohišju, odstranite z leseno ali s plastično lopatico. Tudi na hladilnih rebrih in v območju izpušne cevi ne smejo biti ostanki trave. Najbolje, da napravo očistite s krtačo in vodo. Pri zelo močni umazanosti si lahko pomagate tudi z vrtno cevjo.

Vendar bodite pazljivi – navsezadnje želite kosilnico pripraviti na zimo in je ne želite poškodovati. Zato ne usmerite premočnega toka vode v ležaje, tesnila ali dele motorja. Če želite odstraniti umazanijo na spodnjem delu ohišja, nagnite kosilnico nazaj, tako da je svečka obrnjena navzgor. Če kosilnico nagnete na stran, lahko olje izteče v zračni filter ali izpušno cev, kar lahko privede do večje okvare.

Mazanje premičnih delov

Vse premične dele dobro namastite in naoljite. Kosilnica se vam bo zahvalila z učinkovitim delom v naslednji sezoni.

Kontrola noža za košnjo

Priprava kosilnice na zimski počitek vključuje tudi natančen pregled noža za košnjo. Pred prvo uporabo spomladi mora biti namreč v brezhibnem stanju. Če opazite razpoke ali zareze, mora nož takoj zamenjati specializirani trgovec STIHL. Sicer pa je priporočljivo, da nož snamete in ga naostrite. Lahko ga tudi odnesete k strokovnjaku, ki ga bo naostril in uravnotežil. Ostrenja sicer ne priporočamo samo pred zimskim počitkom, temveč redno na vsakih 25 delovnih ur. Tako boste vedno dosegli optimalen učinek košnje.

Odstranjevanje vžigalne svečke

Odvijte vžigalno svečko in v motor skozi odprtino vžigalne svečke dolijte pribl. 3 cm3 motornega olja. Nato motor nekajkrat zavrtite brez vžigalne svečke, tako da povlečete za zagonsko vrvico.

Pravilno shranjevanje kosilnice čez zimo

Ko opravite vsa vzdrževalna dela, je vaša kosilnica pripravljena na zimo. Zdaj potrebujete samo še ustrezen prostor za shranjevanje. Priporočamo suh prostor brez prahu, naprava naj bo dobro pokrita. Kosilnico shranjujte v običajnem položaju.

Tako bo motor vaše bencinske kosilnice dobro prezimil

V rezervoarju za bencin ne shranjujte goriva

Pred zimskim počitkom izpraznite rezervoar kosilnice. Razlog: bencinu se čez zimo poslabša vžigalnost − če ga pozimi pustite v rezervoarju, boste spomladi morda imeli težave z vžigom. Če po zadnji košnji ostane še nekaj goriva v rezervoarju, priporočamo, da kosilnico pustite teči v prostem teku, dokler se motor samodejno ne izklopi.

Preverjanje ravni olja

Za primeren zimski počitek mora ustrezati tudi raven olja v bencinski kosilnici. Naprava mora biti vedno v brezhibnem stanju – tudi med zimskim shranjevanjem. Če je ob koncu sezone pozno jeseni potrebna menjava olja, jo izvedite takoj in je ne prestavljajte na naslednjo sezono. Mimogrede: specializirani trgovec STIHL vam bo z veseljem pomagal pri menjavi olja. Če želite menjavo olja opraviti sami: upoštevajte navodila za uporabo in pri tem uporabite priporočeno olje.

Priprava akumulatorske kosilnice na zimo

Priprava akumulatorske kosilnice na zimski počitek se v veliko točkah ujema s pripravo bencinske ali električne kosilnice. Tudi akumulatorsko kosilnico temeljito očistite in nato namažite premične dele. Pred tem pa: izvlecite baterije in pred čiščenjem prelepite kontaktna mesta. Izvlečene baterije naj bodo napolnjene na 75 %. Hranite jih v suhem prostoru pri temperaturah od 10 do 15 stopinj Celzija. Tako bodo ohranile kapaciteto in bodo naslednjo sezono takoj na voljo za uporabo. Če imate napravo z integrirano baterijo, je treba celotno napravo pripraviti na zimski počitek. V tem primeru morate celotno kosilnico hraniti v toplem in suhem prostoru.

Povzetek: priprava kosilnice na zimo

  • Kosilnico temeljito očistite.
  • Preverite nož za košnjo.
  • Shranjujte na suhem.
  • V rezervoarju za bencin ne pustite goriva.
  • Preverite raven olja.
  • Pri akumulatorskih kosilnicah: izvlecite baterijo in jo hranite na suhem in toplem.