Priprava robotske kosilnice na zimski počitek

  • Zakaj robotska kosilnica potrebuje zimski počitek?
  • Kdaj je skrajni čas za pripravo robotske kosilnice na zimski počitek?
  • Priprava robotske kosilnice na zimski počitek: navodila

Zakaj robotska kosilnica potrebuje zimski počitek?

S prihodom hladnega letnega časa bo vaša robotska kosilnica prešla v zimsko spanje. Trate ni več treba kositi, zato si lahko malo oddahne.

Ker lahko nizke temperature, sneg in dež poškodujejo občutljivo elektroniko robotske kosilnice iMOW®, jo zaščitite pred vremenskimi vplivi. Pred vlago je treba zaščititi tudi polnilno postajo.


Kdaj je skrajni čas za pripravo robotske kosilnice na zimski počitek?

V poznih jesenskih mesecih trava skoraj ne raste več ali pa to počne zelo zelo počasi. V tem času košnja ni več najbolj smiselna, poleg tega lahko škoduje trati in robotski kosilnici.

Kdaj je torej skrajni čas za pripravo robotske kosilnice na zimski počitek? Takrat, ko se prvič pojavijo temperature pod ničlo, je čas za zadnjo košnjo. Nato napravo deaktivirajte in pospravite. To se običajno zgodi na koncu oktobra ali v začetku novembra.


Spomladi se vaša trata prebuja iz zimskega spanca. Takrat je čas, da robotsko kosilnico pripravite na prvo košnjo sezone.

Kdaj spomladi se lahko spet začne uporabljati robotska kosilnica?

To je odvisno od vaše regije in aktualnih vremenskih pogojev. Na splošno velja, med marcem in aprilom prvi topli sončni žarki naznanjajo začetek nove vrtne sezone.

Ali se ne želite ukvarjati z vzdrževanjem in pripravo robotske kosilnice na zimski počitek? Naši specializirani trgovci STIHL vam bodo z veseljem svetovali in po potrebi opravili pomembnejša opravila na vaši robotski kosilnici iMOW®.

Priprava robotske kosilnice na zimski počitek: navodila

Tukaj vam bomo pokazali, kako v nekaj korakih pripravite robotsko kosilnico STIHL na zimski počitek.

1. korak: polnjenje baterije
Baterijo robotske kosilnice iMOW® po zadnji košnji napolnite do konca. Tako boste preprečili globoko izpraznitev med zimskim počitkom in podaljšali življenjsko dobo baterije.

2. korak: izklop samodejne košnje

Izklopite samodejno košnjo in poskrbite, da je nastavljena najvišja varnostna stopnja. Aktivirajte blokado naprave, tako da pritisnete in zadržite tipko STOP na robotski kosilnici. Blokado lahko aktivirate tudi v meniju robotske kosilnice. Pri tem v meniju »Ukazi« izberite vnos »Blokiraj iMow« in izbiro potrdite s tipko OK. Tako boste preprečili samodejni vklop naprave.

3. korak: preverjanje obrabe robotske kosilnice

Robotsko kosilnico prezimite v brezhibnem in varnem stanju.
Preverite, ali je kje poškodovana ali obrabljena. Obrabljene ali okvarjene dele je treba zamenjati. Priporočamo, da to opravi kvalificirani specializirani trgovec STIHL. Tako boste napravo zaščitili pred predčasnim pojavom motenj in bo naprava spomladi takoj pripravljena na delo.


Zamenjava noža za košnjo
Preverite nož za košnjo. Ali je še dovolj oster oz. ali ga bo treba zamenjati? Priporočamo, da nož za košnjo zamenjate vsaj vsakih 200 delovnih ur.

4. korak: čiščenje robotske kosilnice
Tudi robotska kosilnica potrebuje nego! Zato ji pred zimskim počitkom posvetite nekaj svojega časa. Z vlažno krpo očistite ohišje in demontirano kosilno enoto. V navodilih za uporabo ali v tem prispevku lahko preberete, kako uspešno odstranite trdovratno umazanijo in temeljito očistite robotsko kosilnico iMOW®.

Nasvet strokovnjaka: pri čiščenju ne uporabljajte agresivnih čistil, ki bi lahko škodovala vaši robotski kosilnici. Robotske kosilnice ne čistite pod tekočo vodo in ne z visokotlačnim čistilnikom.

5. korak: zimski počitek za polnilno postajo

Polnilna postaja robotske kosilnice iMOW® lahko čez zimo ostane na trati. Vendar jo pokrijte, da zaščitite elektroniko. Pred tem iztaknite omrežni adapter iz električnega omrežja in ga shranite npr. v zaboj za kable. Čez postajo položite vedro primerne velikosti in ga pritrdite v tla, tako da bo čez celotno zimo ostalo na svojem mestu.

6. korak: shranjevanje robotske kosilnice čez zimo

Robotsko kosilnico iMOW® shranjujte v suhem prostoru z možnostjo zaklepanja, npr. v garaži ali kleti. Temperatura v prostoru ne sme pasti pod 5°C. Robotsko kosilnico shranjujte v običajnem položaju in nanjo ne odlagajte nobenih predmetov.
Tako bo robotska kosilnica dobro prezimila in bo spomladi spet pripravljena na nove izzive.

Zimski servis za vašo robotsko kosilnico

Pozimi priporočamo izvedbo letnega servisa s strani specializiranega trgovca STIHL. V sklopu tega se preverijo občutljivejše komponente, npr. baterija, elektronika in programska oprema robotske kosilnice.

Povzetek: zimski počitek robotske kosilnice

  • Zmrzal in sneg lahko škodujeta vaši robotski kosilnici.
  • Zato zanjo poiščite suh in topel prostor.
  • Zimski počitek se naj začne pozno jeseni.
  • Robotsko kosilnico iMOW® prezimite v brezhibnem in varnem stanju. Pred tem preverite, ali je poškodovana. Po potrebi naj jo popravi kvalificirani specializirani trgovec.
  • Pred zimskim počitkom robotsko kosilnico temeljito očistite.
  • Robotsko kosilnico shranjujte v suhem prostoru z možnostjo zaklepanja.