Robotska kosilnica iMOW®: preprosta namestitev

 • Prednosti robotske kosilnice iMOW® 
 • Priprava na namestitev
 • Namestitev in prvi zagon robotske kosilnice iMOW®
 • Postavitev polnilne postaje
 • Položitev omejitvene žice
 • Napotki in varnostni ukrepi
 • Povzetek

Številne prednosti robotske kosilnice

Popoln videz trate zahteva redno nego – in s primernim pomočnikom to ne bo težava. Naša robotska kosilnica namreč kosi trato brez napora, povsem samostojno in popolnoma avtomatsko. Poleg tega med košnjo izvaja mulčenje, s čimer trati optimalno dovaja hranilne snovi. Tako bo s časom vaša trata zasijala v bujni zeleni barvi. Vi določite samo čase košnje in velikost površine, robotska kosilnica iMOW® bo poskrbela za vse ostalo. Pred prvo košnjo morate samo še izvesti namestitev robotske kosilnice iMOW®. V tem prispevku vam bomo pokazali, kako to storite.

Navodila: preprosta namestitev robotske kosilnice

Lastna ali strokovno podkovana namestitev. Izbira je na vaši strani. Izkoristite storitev namestitve robotske kosilnice, ki jo ponujajo naši specializirani trgovci, ali pa jo namestite kar sami. Korak za korakom vam bomo pokazali, kako lahko sami izvedete namestitev.

Priprava na namestitev

Preden robotska kosilnica iMOW začne s košnjo, je najbolje, da še zadnjič pokosite trato s klasično kosilnico. Pri tem izberite višino košnje štiri do pet centimetrov. Če so tla trda in suha, jih zalijte, da boste lažje zabijali fiksirne žeblje in kline za polnilno postajo.


Za samostojno namestitev robotske kosilnice potrebujete naslednje komponente oz. pripomočke:

 • Polnilna postaja
 • Navodila za uporabo in kratka navodila
 • Kladivo
 • Kombinirane klešče
 • Klešče za snemanje izolacije
 • Pisalo in kos papirja
 • Komplet za namestitev

Odvisno od velikosti trate potrebujete komplet za namestitev velikosti S ali L.

1. korak: risanje načrta trate

Priporočamo, da izrišete načrt trate ter označite vse trdne predmete, npr. ogrodje gugalnice ipd. Izberite želeno mesto polnilne postaje in označite, kje bo položen napajalni kabel. Pri označevanju omejitvene žice pazite, da se žica kje ne prekriža.

2. korak: namestitev in osnovna nastavitev

Asistent za namestitev robotske kosilnice vas bo vodil skozi vse korake prve namestitve. Njegovo upravljanje je preprosto in intuitivno. Najprej nastavite jezik, datum in čas. Pri tem pazite, da pravilno nastavite datum. Samo tako bo robotska kosilnica kosila v ustreznih dnevih.

3. korak: priklop in pritrditev polnilne postaje

Robotska kosilnica iMOW® je v polnilni postaji, ko ne kosi. Pri tem se samodejno polni baterija. Pri izbiri najprimernejšega mesta postavitve robotske kosilnice je treba upoštevati določene dejavnike, ki jih navajamo v nadaljevanju.


Mesto postavitve
Notranje ali zunanje
Priključek za elektriko
Brez virov motenj
Neposredni sončni žarki lahko vodijo do povišane temperature naprave in daljših časov polnjenja baterije. Zato priporočamo senčno in zaščiteno lego. Če ne morete zagotoviti senčne lege, lahko namestite sončno streho, ki je na voljo kot dodatna oprema. Z njo je robotska kosilnica bolje zaščitena pred vremenskimi vplivi.Polnilna postaja naj bo postavljena tako, da bo dobro opazna in da se ljudje ne bodo ob njej spotikali.
Polnilno postajo lahko namestite znotraj trate ali zunaj nje. Obe možnosti namestitve najdete v navodilih za uporabo.
Omrežni priključek je lahko samo toliko oddaljen od polnilne postaje, da lahko električni kabel priklopite na polnilno postajo in tudi na omrežni priključek. Električnega kabla z električnim adapterjem ne smete spreminjati. Priporočamo uporabo vtičnice s prenapetostno zaščito.
Kovinski, železni ali magnetni oz. električno prevodni materiali ter stare omejitvene žice lahko motijo delovanje. Poskrbite, da v bližini ni virov motenj.

4. korak: položitev omejitvene žice

Omejitvena žica pomaga robotski kosilnici pri prepoznavanju trate. Polnilna postaja pošlje skozi žico signal, ki ga robotska kosilnica iMOW® zazna.

V teh videonavodilih boste natančno videli, kako pravilno položite omejitveno žico okoli trate in kako jo priklopite na polnilno postajo.


Pregled najpomembnejših točk pri polaganju:

Fiksirne žeblje na razdalji 28 cm od roba (pri modelu iMOW® RMI 632 33 cm od roba) do konca zabijte v tla. Pri tem med žeblji ohranite razdaljo pribl. 1 metra.

Okoli vseh predmetov, ki naj jih robotska kosilnica iMOW® obvozi, postavite zaporne površine, npr. okoli cvetličnih nasadov ali dreves na trati, ali ovir, ki so nižje od 8 cm (pri robotski kosilnici iMOW® RMI 6 okoli ovir, ki so nižje od 10 cm). Pri zapornih površinah upoštevajte naslednje točke:

Razdalja do žice na robu

Razdalja do žice na robu mora pri modelu iMOW® RMI 422 znašati vsaj 54 cm, pri modelu iMOW® RMI 632 pa več kot 66 cm.

Razdalja do predmeta

Enako kot pri položitvi po robu trate mora razdalja do predmeta, npr. cvetlične grede ali drevesa, pri modelu iMOW® RMI 422 znašati 28 cm, pri modelu iMOW® RMI 632 pa 33 cm.

Premer zaporne površine

Zaporna površina mora v premeru meriti vsaj 56 cm (pri modelu iMOW® RMI 632 pa 66 cm). Poleg tega mora znašati razdalja od zaporne površine do žice na robu 44 cm (pri modelu RMI 622 pa 54 cm).

Zaporne površine imajo lahko največji premer treh metrov.

Vse podrobnosti in vsa pravila glede zapornih površin najdete v navodilih za uporabo.

Nasvet strokovnjaka STIHL: omejitvena žica se bo hitro zarasla. Po želji jo lahko tudi vkopate do 10 cm v globino, npr. s pomočjo posebne naprave za polaganje žice.

Napotki in varnostni ukrepi

Za konec povzemamo nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali pri uporabi robotske kosilnice.

Nastavitev višine košnje

V prvih tednih nastavite višino košnje na stopnjo 5, dokler se omejitvena žica ne zaraste. Tako boste zagotovili varno delo, pri katerem ne bo prišlo do poškodb na omejitveni žici. Pozneje lahko višino košnje znižate. Pri daljših obdobjih suše priporočamo, da višino košnje nastavite na najvišjo stopnjo, tako da se tla tako hitro ne izsušijo in trata ne bo ožgana.

Varnostno opozorilo

Robotske kosilnice STIHL iMOW® izpolnjujejo vse veljavne varnostne standarde. Vseeno velja: Med aktivnimi časi robotske kosilnice iMOW® se ne smete zadrževati na trati. Poleg tega pazite, da na trati ni otrok ali živali. Robotska kosilnica iMOW® je kar najbolje pripravljena na dnevno košnjo, zato je ni treba uporabljati ponoči. Najbolje je, če kosi samo podnevi, saj tako ne moti živali, ki so aktivne ponoči.

Pomoč specializiranega trgovca pri namestitvi robotske kosilnice

Če želite, da vam namestitev izvede strokovnjak, vam lahko robotsko kosilnico STIHL namesti naš specializirani trgovec. Z veseljem vam bo svetoval pri nadaljnjih korakih. Tako boste z vrtno sezono začeli spočiti in sproščeni!

Povzetek: namestitev robotske kosilnice

 • Pred prvo košnjo z robotsko kosilnico pripravite trato. S klasično kosilnico travo pokosite na višino 4 do 5 centimetrov.
 • Skozi namestitev vas bo vodil asistent za namestitev.
 • Primerno mesto postavitve polnilne postaje je senčno, ravno in s primernim električnim priključkom v bližini.
 • Pravilno položite omejitveno žico.
 • Namestitev robotske kosilnice lahko opravi tudi specializirani trgovec v vaši bližini.