Robotska kosilnica iMOW®: tako nastavite čase košnje


  • Najprimernejša robotska kosilnica za vašo trato
  • Najprimernejši časi košnje za robotsko kosilnico
  • Ustvarjanje dinamičnega načrta za košnjo vaše robotske kosilnice iMOW®

Najprimernejša robotska kosilnica za vašo trato

Za skoraj vsako trato obstaja primerna robotska kosilnica iMOW®. Naj gre za majhne ali večje zelenice – z robotskimi kosilnicami iMOW boste pokosili trate do 5000 m². Pri tem se čas košnje prilagaja velikosti površine.


Model
RMI 422
RMI 422 P
RMI 422 PC
RMI 632
RMI 632 C
RMI 632 P
RMI 632 PC
Maks. velikost trate v m2
800
1500
1700
3000320040005000
Povprečno trajanje košnje* v tednu
16 h
25 h
28 h
35 h38 h40 h50 h

Dodatno se lahko odločite za možnost Connect:

Pri robotskih kosilnicah iMOW® modela C serij RMI 4 in RMI 6 lahko številne nastavitve izvajate tudi v aplikaciji na svojem pametnem telefonu ali tablici. Nastavite lahko na primer načrt za košnjo, preverite stanje ter prekinete ali začnete košnjo. Upravljanje aplikacije je intuitivno in nadvse preprosto.

Najprimernejši časi košnje za robotsko kosilnico

Robotska kosilnica kosi znotraj tako imenovanih aktivnih časov. Takrat lahko kadar koli zapusti polnilno postajo in pokosi trato. Tako se znotraj teh časov izvajajo postopki košnje, polnjenja in mirovanja. Robotska kosilnica samodejno porazdeli potrebne postopke za košnjo in polnjenje znotraj časovnega okna, ki je na voljo. Načrt za košnjo lahko tudi ročno prilagodite. Pri tem upoštevajte zakonska določila glede časov mirovanja, ki veljajo kljub temu, da robotska kosilnica proizvaja zelo malo hrupa.

Pozor, ježi!

Na lastnem vrtu lahko poleg domačih živali prebivajo tudi ježi. Z lovsko kamero lahko preverite, ali to drži. Ta bo ne glede na čas v dnevu posnela premikajoče se živali in vam pomagala določiti naslednje korake. Če robotska kosilnica kosi samo podnevi, se tveganje za poškodovanje ježev znatno zmanjša. Ježi so namreč aktivni ponoči in s tem ogroženi pri košnji, ki se izvaja zvečer ali ponoči. V navodilih za uporabo svoje robotske kosilnice iMOW boste našli dodatne napotke za pravilno uporabo naprave in zaščito divjih živali.

Upoštevajte, da je jež pri nas zaščitena živalska vrsta. To pomeni, da ga je prepovedano loviti in vzeti iz naravnega okolja. Izjema so bolni ali poškodovani ježi, ki pa jih je treba po negovanju takoj spet vrniti v naravo. 

Aktivni časi: trajanje košnje robotske kosilnice

Dolžina aktivnih časov se ravna po velikosti trate in načrtu za košnjo. Večja kot je trata, več časa bo robotska kosilnica iMOW® kosila. Dodatno se upošteva čas polnjenja, ki ga kosilnica iMOW® samodejno vključi v aktivne čase. Med aktivnimi časi na trati ne sme biti nobenih predmetov, ki bi lahko omejevali delo robotske kosilnice. Poleg tega v bližini ne sme biti otrok in domačih živali, da se ne poškodujejo.

Senzor za dež ščiti pred vlago

Košnja v dežju poslabša videz pokošene trate in umaže robotsko kosilnico. Pa tudi korenine travnih bilk se pri košnji v dežju hitreje poškodujejo. Prav zato je senzor za dež pri robotski kosilnici iMOW® tako pomemben. Senzor lahko individualno nastavite: na voljo je več stopenj, tako da lahko robotska kosilnica kosi ob vsakem vremenu ali samo v popolnoma suhem. Ali pa izberete eno od vmesnih stopenj. Ko začne deževati, robotska kosilnica pri vklopljenem senzorju za dež prekine delo in pozneje nadoknadi zamujeno. Če vseeno želite, da robotska kosilnica iMOW® kosi v dežju, lahko spremenite nastavitev senzorja za dež ali ga celo izklopite. Vse robotske kosilnice iMOW® modela C prek aplikacije prejemajo  spletne vremenske napovedi in jih upoštevajo pri košnji.

Ustvarjanje dinamičnega načrta za košnjo vaše robotske kosilnice iMOW®

Vnesite velikost trate. Na osnovi tega podatka izračuna robotska kosilnica čase košnje. Ponujene aktivne čase lahko potrdite s tipko OK. Če vam trenutni aktivni časi ne ustrezajo, ker se na primer vsako sredo popoldne otroci igrajo na vrtu, jih lahko spremenite. 

Povzetek: časi košnje robotske kosilnice

  • Časi košnje robotske kosilnice se ravnajo po velikosti vaše trate.
  • Čase košnje lahko po želji prilagodite.
  • Priporočamo, da robotska kosilnica kosi samo podnevi, saj tako ne bo motila živali, ki so aktivne ponoči.
  • Senzor za dež zazna dež in prilagodi košnjo vremenu.