Izdelajte stojalo za časopise v petih korakih
Stojalo za časopise: brezčasen dodatek za vaš dom

Ali ste naveličani nenehnega iskanja revij in časopisov ter vas moti nered? Če si izdelate stojalo za časopise, se boste rešili teh težav. Ta unikaten izdelek iz lesa je dekorativen in hkrati praktičen dodatek za vaš dom, saj boste imeli revije in časopise na enem mestu in vedno pri roki. 

S pomočjo naših navodil lahko stojalo za časopise izdelate povsem po svojih željah. Pri tem sami izberete velikost, vrsto lesa in barvo.Sami izdelajte stojalo za časopise: material in orodje

Najlepše pri tem projektu je, da za izdelavo stojala za časopise potrebujete le malo pripomočkov: 


  • Kos debla
  • Kos debla za delovno površino
  • Motorna žaga STIHL z mečem Carving (npr. MSA 140 C)
  • Pila
  • Svinčnik
  • Osebna zaščitna opremaIzdelava lesenega stojala za časopise: navodila

Ali ste pripravljeni? Zavihajte rokave in izdelajte leseno stojalo za časopise.

Zavezani vaši varnosti: zaščitna oprema

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.


Izbira izdelkov:

Čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev

1. korak: pripravite delovno površino

 Preden začnete z izdelavo stojala za časopise, si pripravite ustrezno delovno podlago, tako da v kos debla naredite zarezo. Obdelovanec položite v zarezo in ga pritrdite z leseno deščico, privijačeno na obdelovanec in kos debla, da preprečite premikanje.


2. korak: določite mere

Še pred izdelavo določite velikost stojala za časopise. Dolžina naj ustreza vsaj dolžini revije ali časopisa. Tako bo stojalo dovolj veliko, da se revije ali časopisi ne bodo upogibali. 
Odrežite na želeni dolžini.

3. korak: obdelajte spodnjo stran

Spodnjo stran je treba ustrezno obdelati, da bo stojalo za časopise dobilo stabilno osnovo. Zato z motorno žago vodoravno zarežite v deblo in na eni strani odžagajte plast lesa.

4. korak: naredite izdolbino

Obdelovanec obrnite in odložite na spodnjo stran. S svinčnikom izrišite želeno izdolbino. Nato obdelovanec postavite pokončno na kos debla in ga namestite tako, da ne zdrsne. Zdaj izvedite prvi rez. Z naslednjim rezom izdolbino izrežite do konca.

5. korak: pogladite robove

Robove in površine pobrusite s kovinsko pilo. Po želji lahko robove še dodatno zaoblite. Da bi zaščitili občutljive površine, na spodnjo stran stojala za časopise namestite podložke iz filca.
Končano! V samo nekaj korakih ste sami izdelali praktično stojalo za časopise. Naj služi vam ali komu drugemu: stojalo za časopise naravnega videza bo zagotovo popestrilo vsak bralni kotiček.


Povzetek: sami izdelajte stojalo za časopise


  • S stojalom za časopise boste imeli časopise in revije vedno pri roki.
  • Izdelate ga lahko hitro in preprosto z malo materiala.
  • Pri delu vedno nosite osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo.
  • Kos debla odrežite na želeni dolžini. Z vzdolžnim izrezom na dnu bo stojalo za časopise dobilo potrebno stabilnost. Izrežite še potrebno izdolbino in s pilo pogladite neravne robove.