Sami izdelajte stojalo za drva ob kaminu

Leseno stojalo za drva je praktična in modna rešitev za shranjevanje drv za kamin v dnevni sobi.

Večje količine drv se običajno shranjujejo zunaj, kjer se sušijo. Uporabite lahko npr. leseno skladovnico za vrt, ki jo boste z našimi navodili izdelali hitro in preprosto.

Zdaj potrebujete samo še rešitev za shranjevanje drv v hiši. Tako vam ne bo treba za vsako novo poleno zapustiti toplega doma.

Z našim stojalom za drva boste imeli prostor za shranjevanje drv v hiši, hkrati pa tudi mesto za pritrditev pripomočkov za kamin.

Stojalo lahko uporabite tudi kot podstavek za sobne rastline ali odlagalno površino.

Pri tem ima naše stojalo za drva optimalne mere. Ne glede na to, ali boste sami žagali drva ali kupili že nažagana drva, običajno znašajo dolžine od 25 do 33 cm. S tem pa se optimalno prilegajo velikosti našega stojaloja za drva.

Poleg tega se lahko drva v hiši še naprej sušijo ter prinesejo v dom toplino in udobje.

SAMI IZDELAJTE LESENO STOJALO ZA DRVA: PRIPRAVA

Preden začnete z izdelavo dekorativnega stojaloja za drva, morate pripraviti material in orodje.

KATERA VRSTA LESA JE PRIMERNA ZA LESENI STOJALO ZA DRVA?

Za leseni stojalo za drva je primeren predvsem les z lepim vzorcem, npr. les sadnega drevja ali hrast, pri čemer je hrast tudi posebno robusten. Primeren je tudi les češnje s svojim značilnim rdečim obarvanjem.

KJE POSTAVITI LESENI STOJALO ZA DRVA?

Postavite ga v hiši v bližini kurišča. Tako boste imeli drva vedno pri roki.

ALI LAHKO DRVA HRANIM V HIŠI?

Da, drva lahko hranite v hiši. Najbolje je v hiši imeti zalogo za naslednja 2 dneva. Pri tem priporočamo, da v hiši hranite samo les z vlažnostjo od 15 do 20 odstotkov. Tako ne bo plesnelo in ga lahko takoj uporabite v kaminu. Pred tem bi bilo dobro, da les dve leti sušite na prostem, npr. v skladovnici za vrt.

MATERIAL IN ORODJE

Stojalo je sestavljeno iz tramov in desk, zato izberite les, ki ima lep vzorec. Priporočamo les sadnega drevja ali robusten hrast. Uporaben je tudi les češnje z značilnim rdečim obarvanjem.

Poljubno tanko desko uporabite kot šablono za vrtanje. Poiščite jo med ostanki lesa.


Opomba: pri vseh količinah materialov smo upoštevali odpad pri izdelavi.

MATERIAL

 • Leseni tram, 35 x 15 cm za skupno 220 cm dolžine
 • Deska, 7 cm x 35 cm za skupno 170 cm dolžine
 • Tanka lesena deska, 35 cm x 15 cm
 • 36 x leseni moznik, 10 x 40 mm
 • Olje za les, npr. orehovo olje
 • Lepilo za les
 • Ploščat čopič za oljenje

Šablono za označevanje izvrtin v formatu DIN A3 lahko prenesete tukaj.

ORODJE

 • Tračni brusilnik, zrnatosti 180 (odvisno od stanja deske)
 • Motorna žaga (npr. akumulatorska žaga STIHL MSA 140 C-B)
 • Akumulatorski vrtalnik/vijačnik ali električni vrtalnik/namizni vrtalnik
 • Lesni sveder 10 mm
 • Gumijasto kladivo
 • Kladivo

ZAVEZANI VAŠI VARNOSTI: ZAŠČITNA OPREMA

Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z motorno žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem spadajo npr. čelada, hlače z zaščito pred rezi, zaščitna obutev ipd. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

SAMI IZDELAJTE LESENI STOJALO ZA DRVA: NAVODILA

Če ste pripravili material in orodje, potem lahko začnete. V samo 9 preprostih korakih boste izdelali lasten leseni stojalo za dnevno sobo.

1. KORAK: ŽAGANJE LESA

Lesene trame razžagajte na 4 kose: 2 kosa po 40 cm in 2 kosa po 65 cm. Desko razžagajte na dva dela, prvi naj bo dolg 70 cm, drugi pa 90 cm.

2. KORAK: BRUŠENJE POVRŠINE

Vse razžagane kose pobrusite do gladkega. Pri tem delajte počasi in natančno, saj bodo to zaključne površine vašega stojala za drva.

Pri uporabi brusnega stroja ne pozabite na zaščito sluha.

3. KORAK: IZDELAVA ŠABLONE ZA VRTANJE

Zdaj iz tankega kosa deske izdelajte šablono za vrtanje s 6 izvrtinami (po dve na enaki višini). Z njeno pomočjo boste pozneje označili mesta za lesene moznike. Za velikost šablone uporabite prečni presek debelih tramov (15 x 35 cm).

4. KORAK: VRTANJE LUKENJ

Najprej označite mesta za vrtanje, tako da prej izdelano šablono položite na tram. Pri tem naj bo rob šablone poravnan z robom trama. Nato izvrtajte luknje širine 10 mm in globine natanko 2 cm. Če nimate vrtalnika z omejevalnikom globine, na svedru označite ustrezno globino z lepilnim trakom ter previdno zvrtajte do potrebne globine.

5. KORAK: OLJENJE STOJALOJA

Zdaj les namažite z oljem in počakajte 15 minut, da se vpije. Presežek olja pobrišite s krpo in v skladu z navodili proizvajalca pustite, da se les posuši. Običajno to traja 24 ur.

Nasvet strokovnjaka STIHL: v neposredni bližini izvrtin ne namažite olja, ker bi to lahko oviralo poznejši nanos lepila. Najbolje je, če mesta vrtanja prelepite s krep trakom. Seveda pa lahko tudi previdno s čopičem polakirate mesta okoli lukenj za vrtanje.

Pozor: les naoljite že v delavnici ali na prostem, saj imajo nekatera olja neprijeten vonj. Krpe, ki so bile v stiku z oljem, razpotegnite in jih pustite na zračnem mestu, da se posušijo. Začasno jih shranjujte v zaprtih steklenih kozarcih, saj obstaja nevarnost samovžiga.

6. KORAK: VSTAVLJANJE LESENIH MOZNIKOV

Moznike na enem koncu namažite z lepilom in jih vstavite v luknje v tramih. Po potrebi uporabite kladivo.

7. KORAK: SESTAVLJANJE SPODNJEGA DELA STOJALA

Zdaj z lepilom za les namažite še drugi konec moznikov. Oba trama višine 40 cm postavite pokončno in nanju namestite desko dolžine 90 cm. Pri tem uporabite moznike. Po potrebi uporabite gumijasto kladivo.

8. KORAK: SESTAVLJANJE ZGORNJEGA DELA STOJALA

Zdaj na enak način namestite preostala dva trama (dolžine 65 cm) na desko. Tudi tukaj poskrbite, da so vsi deli poravnani in da so mozniki do konca pogreznjeni v luknje. Na koncu na oba trama namestite še desko dolžine 70 cm.

9. KORAK: NAMESTITEV DRŽALA ZA PRIPOMOČKE

Zdaj lahko namestite držalo, na katero boste pritrdili pripomočke za kamin. Z vijaki držalo pritrdite na stranico lesenega stojala za drva.

Tako! Vaš leseni stojalo za drva je končan. Izkoristite ga za shranjevanje drv v dnevni sobi. Ker je z obeh strani videti zelo dekorativen, ga lahko uporabite tudi kot predelno steno. Po želji lahko namestite tudi zadnjo stranico, tako da bo z ene strani zaprt.

PRAVILNA NEGA LESENEGA STOJALA ZA DRVA

Leseno stojalo za drva je treba redno oljiti. Najbolje enkrat letno oz. najpozneje takrat, ko les zbledi ali postane površina hrapava. Prav tako je treba z njega redno odstranjevati nabran prah in ga pobrisati z mehko, vlažno krpo. Ne uporabite krpe iz mikrovlaken, ker ta vleče nase olje.

POVZETEK: SAMI IZDELAJTE LESENI STOJALO ZA DRVA

 • • Leseno stojalo za drva predstavlja dekorativno rešitev za shranjevanje drv v bližini kurišča.
 • • Pri izdelavi je treba razžagati trame in deske ter s šablono izvrtati ustrezne luknje za moznike.
 • • Nato sledijo oljenje, lepljenje moznikov in sestavljanje.
 • • Leseno stojalo je treba vsako leto oz. po potrebi naoljiti.